https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rusko-zaradilo-greenpeace-na-seznam-nezadoucich-organizaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rusko zařadilo Greenpeace na seznam nežádoucích organizací

19.5.2023 20:25 (ČTK)
Greenpeace na ropné plošině Statoilu v Barentsově moři 27. května 2014
Greenpeace na ropné plošině Statoilu v Barentsově moři 27. května 2014
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Greenpeace
Rusko dnes označilo mezinárodní organizaci na ochranu životního prostředí Greenpeace za nežádoucí. Její aktivity podle ruské prokuratury ohrožují ústavní pořádek a bezpečnost země, uvedla s odkazem na prohlášení agentura TASS. Na ruském seznamu nežádoucích organizací, kterým se v podstatě zakazuje působení v Rusku, je například česká humanitární organizace Člověk v tísni nebo nezávislá média jako Bellingcat či Meduza.
 

"Na základě výsledků studia poskytnutých materiálů jsme dospěli k závěru, že aktivity mezinárodní nevládní a neziskové organizace Greenpeace International (...) představují ohrožení ústavního pořádku a bezpečnosti Ruské federace," uvedla prokuratura. "Ve vztahu k Ruské federaci Greenpeace ekologické aktivity ve skutečnosti doprovází aktivním prosazováním politických postojů, pokusy zasahovat do vnitřních záležitostí státu a jejich cílem je podkopávat jeho ekonomické základy," píše se v prohlášení.

Ruská pobočka Greenpeace následně na sociálních sítích uvedla, že nemá jinou možnost než v Rusku ukončit činnost. "Vyjadřujeme kategorický nesouhlas s rozhodnutím prokuratury. Toto rozhodnutí staví veškerou další aktivitu Greenpeace v Rusku mimo zákon," citovala agentura Reuters prohlášení.

Seznam nežádoucích organizací úřady vytvořily po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krymu v roce 2014 a vyhlášení západních protiruských sankcí. Nyní čítá přes osm desítek subjektů. Organizace zařazené na seznamu nesmějí v Rusku působit a ruští občané s nimi nesmějí spolupracovat pod hrozbou až šestiletého vězení.

Na seznam ruské ministerstvo spravedlnosti v listopadu 2019 zařadilo i českou humanitární organizaci Člověk v tísni, letos v březnu pak stejný osud postihl lidskoprávní organizaci Transparency International.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

20.5.2023 21:09
Vida - i na takové zemi, jako je Rusko, lze najít něco pozitivního!
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

21.5.2023 19:56 Reaguje na Viktor Šedivý
Přesně! Člověka v tísni už nepodporuji od roku 2015, kdy ve velkém pomáhali pašovat do Evropy islámské teroristy. A nikdo jako Duha naší přírodě neškodí. Také zakázat!
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

22.5.2023 07:11
Východní špína zůstane východní špínou o. :-)
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.5.2023 15:43 Reaguje na Petr Eliáš
Rozhodovat svobodně o tom, jaké cizí ideologie nechám na svém území prosazovat, není až tak "špinavý" nápad.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist