https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rychlebske-hory-mapuje-nova-kniha-navazuje-na-titul-fenomen-praded
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rychlebské hory mapuje nová kniha, navazuje na titul Fenomén Praděd

29.4.2023 02:02 (ČTK)
Hraničky v Rychlebských horách.
Hraničky v Rychlebských horách.
Foto | Pudelek (Marcin Szala) / Wikimedia Commons
Rychlebské hory ležící v severním cípu Olomouckého kraje v sousedství Polska mapuje nová kniha. Zachycuje nejen jejich historické souvislosti, zajímavosti, ale i tipy na výlety. Autorem knihy je pracovník Vlastivědného muzea Jesenicka Pavel Macháček. Titul s názvem Fenomén Rychlebské hory navazuje na knihu Matěje Mately Fenomén Praděd, ve které tento autor zachytil přírodní bohatství, významné osobnosti, řemesla či historii jesenických hor, a také na titul Fenomén Lysá hora od Pavly Tomaníkové, řekla ČTK mluvčí nakladatelství Eva Karasová.
 

Rychlebské hory inspirovaly Pavla Macháčka, který se věnuje regionálním dějinám, čistou přírodou nebo historickými památkami, jež tyto odlehlejší hory nabízejí. Nacházejí se zde lázně založené proslulým otcem vodoléčby Vincenzem Priessnitzem. "Kniha s podtitulem Vše, co potřebujete vědět o nedotčené perle Sudet, nabízí nejen zajímavosti z historie pohoří, ale také tipy na pěší výlety či bikerské stezky," uvedla Karasová.

Autor, který má na svém kontě publikace přibližující proměnu osídlení Jesenicka po druhé světové válce v edici Zmizelé Jesenicko a jako autor či spoluautor se podílel na několika knihách o historickém vývoji jednotlivých obcí jesenického okresu, v knize zmiňuje řadu zajímavostí včetně nejvyššího vrcholu hor Smrku (1127 m n. m.), kde se setkávají historické hranice Moravy, Slezska a Kladska. "Překrásné krápníkové jeskyně Na Pomezí jsou vstupní branou do severní části hor. Cesta podél hřebene přes Žulovou, kde věž původního hradu tvoří zvonici kostela, zavede návštěvníky do Javorníku se zámkem vratislavských biskupů, úchvatnou Tančírnou v Račím údolí nebo rozhlednou na Borůvkové hoře," doplnil autor knihy.

Titul volně navazuje na knihu Fenomén Praděd, kterou v únoru vydal jeho kolega z jesenického muzea Matěj Matela. Čtenářům v ní přináší zajímavosti nejen o nejvyšší moravskoslezské hoře, ale i o životě kolem ní. Fenomén Rychlebské hory navazuje rovněž na titul Fenomén Lysá hora od Pavly Zemaníkové, ve které čtenářům autorka předkládá řadu informací o historii a současnosti tamních chat, o turistických trasách, o místní fauně i flóře, osobnostech či o místním dění. Nechybějí ani ukázky lidové slovesnosti, místního nářečí, dobové i aktuální fotografie.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist