https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/s-odchovem-orlosupa-bradateho-z-ostravske-zoo-pomaha-zahrada-v-liberci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

S odchovem orlosupa bradatého z ostravské zoo pomáhá zahrada v Liberci

14.3.2023 01:00 | OSTRAVA (ČTK)
Orlosup bradatý.
Mládě vzácného orlosupa bradatého, které se vylíhlo v ostravské zoologické zahradě, odchová náhradní rodičovský pár ze Zoo Liberec. Několikadenní mládě dravce už bylo do zahrady převezeno. Nejde o jediné mládě, které v orlosupi v liberecké zoo adoptovali, druhý pár se stará o mládě, které se vylíhlo v rakouském Haringsee, sdělila ČTK mluvčí Zoologické zahrady Liberec Barbara Tesařová.
 
"Bezplatný přesun zvířat mezi zoologickými zahradami je vcelku běžná věc. Většinou se jedná o dospělé nebo dospívající jedince, kteří se dál zapojují do chovných skupin nebo vytvářejí nové chovné páry. Tentokrát se však jednalo o přesun několikadenního mláděte vzácného dravce ze Zoo Ostrava, které bylo v partnerské Zoo Liberec podloženo náhradním pěstounům," uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Připomněla, že vejce snesly oba páry orlosupů bradatých, které chová ostravská zoo. První vylíhlé mládě ale patřilo mladšímu a méně zkušenému páru, u něhož nebylo jisté, že svého potomka v pořádku odchová. "Vzhledem k nejistotě odchovu mláděte jsme po konzultaci s koordinátorem Evropského ex situ programu mládě podložili na hnízdo staršímu a velmi zkušenému páru. Tento pár už odchoval několik vlastních mláďat a má rovněž zkušenosti s odchovem adoptivních mláďat,“ uvedla zooložka Adéla Obračajová. Dodala, že oba rodiče mládě přijali a začali o něj okamžitě pečovat.

Po vylíhnutí druhého mláděte, které bylo potomkem zkušenějšího páru orlosupů, ale zoo musela řešit, kam mládě umístí. "Protože starší pár už odchovává mládě mladšího páru, bylo nutné najít náhradní rodičovský pár. To se podařilo v Zoo Liberec, kam bylo mládě převezeno," řekla Obračajová. V případě úspěšného odchovu budou obě mláďata vypuštěna do volné přírody. Zoo Ostrava je zapojena do mezinárodního repatriačního projektu zaměřeného na návrat orlosupa bradatého do Alp. Od roku 2009, odkdy se zoo projektu účastní, se v Ostravě vylíhlo 17 mláďat.

Liberecká zahrada, stejně jako ta ostravská, chová dva páry orlosupů bradatých a oba mají s péčí o mláďata zkušenosti. "Náš starý, více než třicetiletý pár úspěšně přivedl na svět již 18 potomků. Z důvodu vysokého věku se mu ale v posledních čtyřech letech mláďata již nelíhnou. Vzhledem k bohatým zkušenostem je ale ideálním kandidátem na pěstounskou péči pro jiná orlosupí mláďata. Jako například pro to ostravské, o které se již téměř týden vzorně stará, zahřívá ho a pravidelně krmí," doplnil liberecký zoolog Jan Hanel.

V letošním roce své mládě neodchoval ani liberecký mladý pár. "Desetiletá samice sice snesla jedno oplozené vejce, ale zárodek se bohužel v raném stadiu inkubace přestal vyvíjet," řekl Hanel. Proto i tento samec se samicí byli následně nabídnuti jako další náhradní rodičovský pár, teď se už týden starají o malého orlosupa z Rakouska. "Byli jsme trochu nervózní, jak adopce dopadne a zda mládě přijmou. Přeci jen ještě nejsou tak zkušení, i když dosud úspěšně odchovali dva jedince. Naštěstí oba ptáci zareagovali jako zběhlí pěstouni," dodal zoolog.

Pokud se vše podaří a mláďata úspěšně dorostou do věku 100 dní, budou s velkou pravděpodobností vypuštěna do přírody. "Zásadní podmínkou pro vysazení do přírody je přirozený odchov mláděte, tedy odchov rodiči, případně náhradními pěstouny téhož druhu, a minimální zásah ze strany člověka. Proto je také velmi důležitá úzká spolupráce mezi jednotlivými zoo," dodala Nováková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

14.3.2023 07:46
Skvělá zpráva. Další doklad toho, že zoo nefungují jenom jako skladiště exotických zvířat, která trpí na omezeném prostoru a jsou v zajetí pouze pro pobavení diváků.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.3.2023 21:03
Stálo by to za ten pokus, především naši chovatelé by si to zasloužili, aby některé mládě (či pár) tohoto nádherného kostižrouta, bylo vypuštěno v horské oblasti ČR. Byl by to zřejmě nejsevernější výskyt tohoto druhu v E. Udržet ho na místě by představovalo jednou týdně mu vyvézt na příkrmiště kýbl kostí, něco by si našel určitě sám. V r. 2000 jsem celé léto pozoroval supa hnědého, často plachtil v termice nad rozsáhlými pastvinami, kde zřejmě nacházel něco k snědku. Ale jako záletek se s podzimem vytratil, což by mohl/i i naší odchovanci, kdyby se jim zastesklo po Alpách. Nikomu by nevadil, kostí se mnohde povaluje až aš. A člověk by ušetřil na cestovném (i vstupném do zoo-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist