https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/saharsky-prach-zhorsuje-kvalitu-ovzdusi-ve-vychodnim-stredomori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Saharský prach zhoršuje kvalitu ovzduší ve východním Středomoří

13.6.2024 11:38 | BONN (ČTK)
Předpověď denních maximálních koncentrací prachových částic v přízemní vrstvě vzduchu podle regionálního souboru CAMS pro 13. červen.
Předpověď denních maximálních koncentrací prachových částic v přízemní vrstvě vzduchu podle regionálního souboru CAMS pro 13. červen.
Zdroj | CAMS/ECMWF
Saharský prach opět v tomto týdnu ovlivňuje ovzduší v jihovýchodní Evropě a na východě Středozemního moře. Nejnovější epizoda zvýšené koncentrace hrubých prachových částic ve vzduchu by měla vyvrcholit během dneška a zítřka, informovala evropská agentura pro sledování atmosféry Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS).
 
Saharský prach postupuje od 10. června přes střední a východní Středomoří a jeho koncentrace dosahovala vysokých hodnot prachových částic PM10 při povrchu země v posledních dnech zejména v Bulharsku, Řecku a na Kypru. To má za následek zhoršení kvality ovzduší v těchto zemích spolu s možností zatažené a mlhavé oblohy v dalších postižených regionech.

Nejvyšší hodnoty dosáhnou na některých místech Bulharska, Řecka a Kypru podle předpovědi CAMS denního maxima koncentrace prachových částic PM10 dokonce nad 100 mikrogramů na metr krychlový. To na základě indexu kvality ovzduší Evropské agentury pro životní prostředí znamená velmi špatnou kvalitu vzduchu.

"Přenos saharského prachu přes Středomoří do Evropy není ničím neobvyklým. Pozorování ukazují v posledních letech nárůst intenzity a četnosti těchto událostí v některých částech Evropy, což zdůrazňuje význam pokračujícího monitorování naší atmosféry, abychom pochopili, jak by se kvalita ovzduší mohla v souvislosti s těmito epizodami měnit," uvedl vedoucí vědecký pracovník služby CAMS Mark Parrington.

Aktuální epizodu pečlivě monitorují i vnitrostátní orgány nejpostiženějších zemí. Bulharsko, Řecko a Kypr v současné době spolupracují se systémem evropské agentury CAMS.

Tato situace následuje po dvou dalších nedávných epizodách výskytu saharského prachu v Evropě, které se odehrály mezi 3. a 7. červnem. První z nich zasáhla také jihovýchodní Evropu a východní Středomoří. Druhá překročila severozápadní Afriku a zasáhla Pyrenejský poloostrov, jižní Francii a severní Itálii. Tyto nedávné epizody jsou zatím posledními případy přenosu saharského prachu do Středozemí a jižní Evropy v tomto roce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist