https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/salvadorsky-knez-chova-ryby-aby-nakrmil-farniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Salvadorský kněz chová ryby, aby nakrmil farníky

6.9.2020 02:11 | SAN SALVADOR (ČTK)
Farář ryby levně prodává a za utržený peníz financuje svůj podnik.
Farář ryby levně prodává a za utržený peníz financuje svůj podnik.
V Salvadoru vzkvétají různé iniciativy, jejichž cílem je opatřit potraviny obyvatelstvu trpícímu nedostatkem v době pandemie covidu-19. Jeden kněz tak chová ryby tilapie a děti zase na společné zahradě pěstují zeleninu, píše agentura AFP.
 

Za pomoci kostelníka a farníků zřídil Moises Rutilio Morán, farář ve městě Santa Ana asi 60 kilometrů severozápadně od metropole San Salvadoru, chovný rybník pod stromy nedaleko svého kostela Nuestra Seňora del Rosario, který je kvůli koronaviru uzavřen.

"Umím kázat, vykládat katechismus, řídit tým... Ale nikdy jsem nechoval tilapie," vysvětluje. "Proto v prvních deseti dnech, které byly obtížné, mnoho ryb uhynulo," svěřuje se jednačtyřicetiletý kněz.

Farář od Nuestra Seňora del Rosario nejprve rozdělil potraviny 1700 rodinám, dokud se o ně stát nepostaral. Pak se pustil do chovu tilapií, které levně prodává a za utržený peníz financuje svůj podnik. "Pomáháme si vzájemně," říká. Zatímco jeho kostelník Roberto Rivas kuchá ryby, farář konstatuje, že chov ryb je práce na plný úvazek. Mnoho salvadorských kněží muselo své zaměstnance propustit, ale on si najal Williama Hernándeze, lékárníka, který přišel o místo, a další dva pracovníky.

Kněz nezapomněl ani na své pastýřské poslání a vysílá mše přes sociální sítě. "V této době plné úzkosti věřící potřebují, aby je někdo povzbudil," zdůrazňuje.

V El Chaparralu, asi 40 kilometrů severně od San Salvadoru, to byly zase děti, kdo si vyhrnul rukávy a pustil se do pěstování zeleniny. Produkty jdou na stůl 107 rodinám v obci.

Pandemie a nedostatek vedly k prudkému zvýšení cen ovoce a zeleniny. Proto jsou ředkvičky, papriky, zelí, rajčata, špenát či pastináky vypěstované dětmi vítány. "Je to iniciativa naší obce El Chaparral, na níž se podílejí děti a mladí lidé," říká Victorina Alvarengová, která doprovází svou devítiletou dcerku Sheylu na zahradu.

Zahrada je rozdělena na parcely se jmény dětí, které se o ně starají. Část pozemku je obhospodařována kolektivně a ovoce a zeleninu odsud dodávají starým lidem. "Učíme tak děti, aby byly solidární a aby jednou, až dorostou, byly dobrými lidmi," zdůrazňuje Victorina Alvarengová.

Asi měsíc po zasazení semínek přišla první sklizeň ředkviček, které děti nadšeně dolovaly ze země. "Jsem šťastná, protože nesu domů čerstvou zeleninu. Nemám peníze, ale mám zdravé jídlo," uvádí Sheyla a hrdě ukazuje, co vypěstovala.

Podle Felicie Mijangové ze Svazu obcí na severu Salvadoru má myšlenka kolektivních zahrádek kořeny v době před několika desetiletími, kdy bylo více než 10 000 Salvadorců prchajících před občanskou válkou izolováno v jednom táboře v Hondurasu.

Tento tábor Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) nemohli Salvadorci opustit, protože ho hlídali honduraští vojáci. Zvykli si tedy pěstovat si vlastní ovoce a zeleninu.

Svaz obcí na severu Salvadoru aktivně podporuje stovku rodinných a komunitních zahrádek v regionu a s pomocí amerických a kanadských nadací jim poskytuje semena.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BP

Bohdan Podlena

6.9.2020 10:34
A proč si ryby nepěstuje obyvatelstvo trpící hladem ?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.9.2020 22:06 Reaguje na Bohdan Podlena
Možná pane proto, že ten rybník je církevní a oni ti chudí žáden
rybník nevlastní. No a ta církev z milodarů finacuje charitu, aby
ukázala svoji lidumilnost. Moji prababičku odmítl farář pohřbít,
protože děda neměl na okamžité zaplacení pohřbu. Půjčil mu až
židovský lichvář, kterému děda zaplatil dluh z prodeje telete,
až za půl roku vyrostlo. I tak funguje láska k bližním a taky
ten "poctivě" restituovaný majetek sloužící prý na tu charitu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist