https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/samecci-tropickeho-motyla-impregnuji-partnerky-aby-odradili-soky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Samečci tropického motýla impregnují partnerky, aby odradili soky

30.1.2021 14:07 | MADRID/LONDÝN (ČTK)
"Prokázali jsme, že tito motýli dokážou produkovat látku, kterou vytváří i rostliny, motýli ji ale používají k jinému účelu. Samečkové motýlů ji užívají jako repelent proti svým rivalům, zatímco květiny tou samou látkou lákají motýly kvůli opylení," popsala hlavní autorka vědeckého článku Kathy Darraghová.
"Prokázali jsme, že tito motýli dokážou produkovat látku, kterou vytváří i rostliny, motýli ji ale používají k jinému účelu. Samečkové motýlů ji užívají jako repelent proti svým rivalům, zatímco květiny tou samou látkou lákají motýly kvůli opylení," popsala hlavní autorka vědeckého článku Kathy Darraghová.
Foto | Charles James Sharp / Wikimedia Commons
Samečci druhu motýlů, který žije ve Střední a Jižní Americe, produkují jakési "antiafrodiziakum", jímž označují při páření své partnerky. Účelem je odpudit od nich další samečky, napsal španělský deník ABC. Vyplývá to podle něj ze studie zveřejněné tento týden v americké vědeckém časopise PLOS Biology, na níž se podíleli vědci z britské Cambridgeské univerzity, Německa či Panamy.
 

"Prokázali jsme, že tito motýli dokážou produkovat látku, kterou vytváří i rostliny, motýli ji ale používají k jinému účelu. Samečkové motýlů ji užívají jako repelent proti svým rivalům, zatímco květiny tou samou látkou lákají motýly kvůli opylení," popsala hlavní autorka vědeckého článku Kathy Darraghová, která nyní působí na Kalifornské univerzitě.

Ale jak je možné, že ta samá látka (beta-ocimen) může motýly zároveň přitahovat i odpuzovat? "Tady do hry vstupují vizuální smysly: když motýli detekují vůni v květinách, je to pro ně přitažlivé, ale když ji ´cítí´ ze samičky, odpuzuje je to," vysvětlila Darraghová.

Studie se týká tropického motýla Helenicus melpomene, jemuž se také říká motýl pošťák. Tento druh žijící ve Střední a Jižní Americe poprvé popsal už v polovině 18. století švédský přírodovědec Carl Linné.

Na světě existuje na 20 000 druhů motýlů, z nichž někteří žijí jen měsíc. Druh motýla, který byl předmětem této studie, ale žije až půl roku. Navzdory relativně "dlouhému životu" mají jeho samičky jen velmi málo partnerů a sperma uchovávají pro oplodnění vajíček i několik měsíců. Naproti tomu samečci se páří s co nejvíce partnerkami, které přitom "impregnují" onou látkou, aby zachovali svou rodovou linii, napsal deník ABC.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist