https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/samici-nosorozce-z-francie-se-ve-dvore-dari-dobre-jiz-chodi-ven
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Samici nosorožce z Francie se ve Dvoře daří dobře, již chodí ven

20.3.2020 00:18 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Mladé samici nosorožce bílého jižního, která před týdnem přijela z Francie do Safari Parku Dvůr Králové nad Labem, se v novém domově daří dobře.
Mladé samici nosorožce bílého jižního, která před týdnem přijela z Francie do Safari Parku Dvůr Králové nad Labem, se v novém domově daří dobře.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mladé samici nosorožce bílého jižního, která před týdnem přijela z Francie do Safari Parku Dvůr Králové nad Labem, se v novém domově daří dobře. Včera se samice jménem Gaya poprvé vydala do velkého venkovního výběhu a pobyla tam se starší samicí Jabulani. Řekl to ošetřovatel nosorožců Jan Žďárek. Nového nosorožce lidé zatím neuvidí, protože zoo je z preventivních důvodů kvůli pandemii COVID-19 pro veřejnost uzavřená.
 

"Gaye se daří dobře, je hodná, nechá se hladit, dobře žere. Už se seznámila se starší samicí Jabulani a přes hrazení i se samicemi Jessicou a Tembou," řekl Žďárek. Odhadl, že do dvou týdnů by celá skupina čtyř samic mohla chodit do výběhu společně. Se samcem Pamirem by se tříletá Gaya mohla dostat do kontaktu možná za několik měsíců.

Samice Gaya přijela ze zoo Beauval ve střední Francii a ve Dvoře Králové má posílit chov nosorožců bílých jižních. Chovatelé věří, že by se jim mohlo podařit odchovat mládě, což se ve Dvoře Králové u tohoto druhu naposledy událo v roce 1978. Tak starý zápis narození bílého jižního nosorožce je dán především tím, že zoo se v minulosti zaměřovala na množení severních bílých nosorožců a černých nosorožců východního poddruhu.

Dvorská zoo patří k nejúspěšnějším chovatelům nosorožců na světě. Celkově se v zoo dosud narodilo přes 50 nosorožců a zoo je jedinou na světě, která rozmnožila severní bílé nosorožce. Poslední dva severní bílí nosorožci na planetě pocházejí právě ze Dvora Králové a nyní žijí v keňské rezervaci Ol Pejeta.

Safari Park nyní chová 19 nosorožců, z nichž 14 je nosorožců černých východního poddruhu a pět je nosorožců jižních bílých. Nosorožci černí jsou ohroženi vyhynutím, v přírodě jich žije posledních zhruba 900 jedinců. Nosorožců jižních bílých žije v Africe přibližně 20.000 kusů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist