Scoop: Na pěstování GM plodin je třeba více herbicidů, tvrdí aktivisté
Zpráva je v rozporu s dosavadním tvrzením výrobců modifikovaných rostlin, kteří vždy hovořili o poklesu chemických pesticidů, který přinesou nově "vyráběné" zemědělské plodiny. Charles Benbrook, ředitel Severozápadního centra pro vědu a životní prostředí (NSEPC), uznávaný zemědělský ekonom a bývalý výkonný ředitel zemědělského výboru americké Národní akademie věd, tvrdí, že více než 220 milionů hektarů geneticky modifikované kukuřice, soji a bavlny pěstované ve Spojených státech od roku 1996, přispělo k navýšení objemu herbicidů a insekticidů o více než 230 000 tun. Benbrook dospěl k názoru, že po poklesu v prvním roce či dvou, vzrůstá od roku 2000 opět odolnost vůči prostředkům na hubení plevele.
Odolnost vůči herbicidům není omezená jen na Roundup (chemikálie používaná na geneticky modifikovanou cibuli), ale rozšiřuje se na celou řadu dalších chemických postřiků, což nutí farmáře vyrábět "koktejly" z dříve používaných látek. Zvýšení spotřeby herbicidů či insekticidů může mít nebezpečný dopad nejen na životní prostředí, ale i na lidské zdraví. Tato zjištění předložil Státní úřad pro látky ohrožující životní prostředí (ERMA), aby demonstroval nebezpečí pro novozélandskou ekonomiku, zdraví i přírodu.
Zemědělci prodávající GM zeleninu budou muset počítat s povinnou přirážkou k cenně, zhruba trojnásobnou oproti běžné ceně. Pěstitelé na Novém Zélandě používají celkově poměrně málo pesticidů díky integrovanému systému boje proti škůdcům (IPM). "ERMA by neměla dovolit pokračovat v pokusném pěstování GM cibule," říká Claire Bleakleyová z GE Free New Zealand. "Vědci dokázali, že geneticky modifikované plodiny jsou škodlivé pro životní prostředí, zákazníci nechtějí tyto produkty kupovat a také nikdo neprovedl žádný test zdravotní nezávadnosti. ERMA musí zastavit pokusné pěstování na základě nových informací."
Podle textu The Scoop 15. 12. 2003.
reklama