https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sdelovaci-technika-eco-design-se-musi-stat-dulezitou-slozkou-ochrany-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sdělovací technika: Eco-design se musí stát důležitou složkou ochrany životního prostředí

8.9.2005 08:33 | PRAHA (EcoMonitor)
Elektronický průmysl je dnes využíván prakticky všude a je významnou součástí světové ekonomiky. Pokrok v tomto oboru však vzbuzuje mnoho obav týkajících se dopadu na životního prostředí. Jedná se nejen o spotřebu energie, ale i vyčerpání zdrojů surovin, znečišťování vody a ovzduší, hluk, zápach a záření. Problematice ekologických výrobků v elektronice se ve svém článku nazvaném Eco-design - nová strategie návrhu věnuje v časopise Sdělovací technika docent Ivan Szendiuch z VUT v Brně.
 

Rychlý vývoj spotřební i průmyslové elektroniky je úzce provázán s chováním konzumní společnosti a její tendencí často nakupovat nové výrobky a zbavovat se starých. "Sleva elektronických výrobků je dnes běžnou praxí, ale málokdo si uvědomí, že když se ocitne nějaký výrobek ve slevě, je pravděpodobné, že byl vyroben ze surovin a součástek pocházejících z různých zdrojů, které s velkou pravděpodobností neodpovídají aktuálním standardům jakosti," píše Ivan Szendiuch. Jde často o materiály, jejichž příprava, zpracování i likvidace mají nepříznivý efekt na životní prostředí. Elektronický průmysl musí proto co nejrychleji sehrát zásadní roli v otázkách ochrany životního prostředí.

Často se tvrdí, že zavádění ekologických opatření je pro firmy nákladné. Účinný ekologický systém má však opačný účinek - snižuje náklady, protože snižuje spotřebu energie i materiálu, zároveň však zvyšuje konkurenceschopnost výrobků. Právě spotřebitelé se stávají jedním z hlavních motivů pro prosazování ekologické strategie výrobků, píše Szendiuch. Spotřebitelé jsou totiž často ochotni za ekologicky šetrný výrobek zaplatit vyšší cenu. Ekologický výrobek však ve skutečnosti může být i levnější, uvážíme-li náklady na jeho životní cyklus. "Promyšlený a aktivní přístup k ekologickému návrhu a konstrukci výrobků může navíc vést k mnoha tvůrčím změnám, novým nápadům a podpoře pokroku," píše autor.

Ochrana životního prostředí z tradičního pohledu znamená prevenci znečištění prostředí nebo hospodaření s odpadem. Tento přístup však neřeší otázku, jak negativním vlivům předcházet přímo ekologickým návrhem výrobku. "Ekologický návrh (eco-design) je zaměřen na fáze předcházející výrobě, to je především vlastní návrh a vývoj výrobků," upozorňuje Ivan Szendiuch. "Cílem je navržení produktů v takové podobě, aby se minimalizoval negativní dopad na životní prostředí výrobku i výrobního procesu a přitom bylo dosaženo úspor." Eco-design sám o sobě životnímu prostředí neškodí, závisí na něm však většina ekologických vlastností daného výrobku. Poté, co je návrh produktu a návrh výrobní technologie dokončen, zbývají už jen nepatrné možnosti, jak jeho dopad na životní prostředí minimalizovat.

Podle článku Ivana Szendiucha v časopise Sdělovací technika ze září 2005.


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist