https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sedmilety-rus-vyzval-putina-aby-dostal-pod-kontrolu-pozary-na-sibiri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sedmiletý Rus vyzval Putina, aby dostal pod kontrolu požáry na Sibiři

17.8.2021 11:18 | KRASNOJARSK (ČTK)
Požáry sužují ruské lesy každý rok, v posledních letech jsou však intenzivnější. Za rostoucím počtem požárů stojí zpravidla teplé počasí, které mnozí vědci připisují klimatickým změnám, a také nedodržování bezpečnostních pravidel.
Požáry sužují ruské lesy každý rok, v posledních letech jsou však intenzivnější. Za rostoucím počtem požárů stojí zpravidla teplé počasí, které mnozí vědci připisují klimatickým změnám, a také nedodržování bezpečnostních pravidel.
Sedmiletý Vladimir Kameněv ze sibiřského Krasnojarsku natočil video, v němž vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby dostal pod kontrolu problémy spojené s požáry lesních porostů v zemi. Ve videozáznamu, který zveřejnila lokální televize TVK, si postěžoval, že kvůli špatné kvalitě vzduchu mu maminka nedovolí, aby si hrál venku.
 

"Prosím vás, abyste osobně převzal kontrolu nad ekologickou situací v Krasnojarsku," vyzval Putina prvňáček. Na záznamu stojí v košili a kravatě na kraji polní cesty, mluví rozvážně a dělá dlouhé pomlky. "Nemáme co dýchat, chceme žít. Chceme si hrát venku, ale mámy nám to zakazují a říkají, že je to škodlivé," popsal hoch situaci v Krasnojarsku.

Chlapcovi rodiče upřesnili, že jejich syn se rozhodl výzvu natočit sám. Stalo se tak poté, co mu jeho matka zakázala jít ven kvůli špatné kvalitě vzduchu. Když se syn zeptal, co má místo toho dělat, matka mu z legrace navrhla, aby natočil video pro Putina. Hoch ji ale vzal za slovo. Ruská prezidentská kancelář se zatím k chlapcově výzvě nevyjádřila, uvedl zpravodajský server Meduza.

Požáry sužují ruské lesy každý rok, v posledních letech jsou však intenzivnější. Za rostoucím počtem požárů stojí zpravidla teplé počasí, které mnozí vědci připisují klimatickým změnám, a také nedodržování bezpečnostních pravidel, napsala dříve tisková agentura AP.

Do Krasnojarského kraje dorazil začátkem srpna kouř ze sousedního Jakutska, kde lesy hoří již několik měsíců. Poté, co si obyvatelé asi milionového Krasnojarsku hromadně stěžovali na hustý dým, úřady lidem v regionu doporučily, aby vycházeli co nejméně. Dým z Jakutska se v červenci dostal také do Irkutské oblasti na Sibiři.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

17.8.2021 15:13
Jde ten ekolist do kopru.Článek jak z forum24,seznám zprávy nebo Aha
Odpovědět
va

vaber

18.8.2021 08:59
není požár jako požár, v Rusku jsou požáry neužitečné ,jinde jsou užitečné a v Americe dokonce přinášejí vodu
viz článek o větší odkryté ploše
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist