https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sef-osn-apeloval-na-politiky-aby-vyhlasili-stav-klimaticke-nouze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šéf OSN apeloval na politiky, aby vyhlásili stav klimatické nouze

14.12.2020 02:14 | LONDÝN (ČTK)
"Lze vůbec ještě popírat, že čelíme mimořádné nouzové situaci? Proto tu dnes lídry na celém světě vyzývám, aby vyhlásili stav klimatické nouze do té doby, než jejich země dosáhnou uhlíkové neutrality," řekl šéf OSN podle agentury Reuters.
"Lze vůbec ještě popírat, že čelíme mimořádné nouzové situaci? Proto tu dnes lídry na celém světě vyzývám, aby vyhlásili stav klimatické nouze do té doby, než jejich země dosáhnou uhlíkové neutrality," řekl šéf OSN podle agentury Reuters.
Generální tajemník OSN António Guterres apeloval na světové lídry, aby ve svých zemích vyhlásili stav klimatické nouze a pomohli tak urychlit kroky, které by zabránily katastrofálním důsledkům globálního oteplování. Na virtuálním klimatickém summitu, který pořádá Británie, vystoupil mimo jiné čínský prezident Si Ťin-pching, který ohlásil závazek snížit do roku 2030 emise oxidu uhličitého v poměru k HDP o 65 procent oproti roku 2005. Zvolený americký prezident Joe Biden na twitteru potvrdil, že USA se po jeho nástupu do Bílého domu v lednu opět připojí k pařížské dohodě o klimatu.
 

"Lze vůbec ještě popírat, že čelíme mimořádné nouzové situaci? Proto tu dnes lídry na celém světě vyzývám, aby vyhlásili stav klimatické nouze do té doby, než jejich země dosáhnou uhlíkové neutrality," řekl šéf OSN podle agentury Reuters. Upozornil rovněž na fakt, že peníze investované do zotavení ekonomik poznamenaných pandemií koronaviru pořád častěji míří do odvětví spojených se spotřebou fosilních paliv a nikoli tam, kde se využívají obnovitelné zdroje energie.

"Je to nepřijatelné. Biliony dolarů, které jsou potřeba na zotavení po pandemii covidu, jsou peníze, které si půjčujeme od budoucích generací. Nemůžeme tyto zdroje využít k tomu, abychom dál pokračovali v krocích, které zatíží příští generace břemenem dluhu na zničené planetě," dodal.

Na jednodenním summitu vystoupilo sedm desítek šéfů států a vlád z celého světa. S napětím se čekalo zejména na projevy státníků z Indie, Japonska nebo Číny, tedy zemí, které patří k velkým producentům emisí. Zástupce USA mezi vystupujícími nebyl, zvolený americký prezident Biden ale na twitteru potvrdil, že se USA pod jeho vedením už za 39 dní opět připojí k pařížské klimatické dohodě. "Sjednotíme svět, abychom dokázali výrazněji a rychleji pokročit vpřed a rázně řešit klimatickou krizi," napsal příští šéf Bílého domu.

Čínský prezident podle agentury Reuters slíbil do deseti let snížení emisí CO2 v poměru k HDP o 65 procent. Do roku 2030 by podle něj mělo 25 procent spotřebované energie pocházet z obnovitelných zdrojů. Indický premiér Naréndra Módí řekl, že jeho země do roku 2022 zvýší kapacitu obnovitelných zdrojů na 175 gigawatt, do roku 2030 by to mělo být už 450 gigawatt. Podle něj je Indie na dobré cestě ke splnění závazků vyplývajících z pařížské klimatické dohody, přijaté právě před pěti lety.

Ambicióznější chce být i nejmenší stát světa - Vatikán. Papež František na summitu slíbil, že církevní stát bude mít do roku 2050 nulovou uhlíkovou stopu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (35)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

14.12.2020 06:39
Setrvačnost lidské blbosti a bezohlednosti je značná, a tak ještě nějakou dobu potrvá, než se podstatná část lidské civilizace změní v něco udržitelného a s nárokem na slušnou budoucnost...

Na dnešní situaci je hrozný mimo jiné fakt, že drtivá většina lidí co odmítají uznat poškozování planety člověkem zemře dřív než uvidí, co pomáhala způsobit.... většinou jde totiž o staré (často méně vzdělané) lidi, kteří nedokáží pochopit, že jsou jen loutky (bílí koně) poškozovatelů životního prostředí a zločinců všeho druhu.

Pokud by šlo o bezdětné, tak bych to ještě pochopil.... že je to nějaká msta... ale pokud děti mají, tak se mstí hlavně svým dětem.... a to je pro mě naprosto nepochopitelné.....
Odpovědět
VN

Vilém N

14.12.2020 07:26 Reaguje na Lukáš Kašpárek
No a pak tu máme ekologické aktivisty s velkými hesly, určitě často velmi vzdělané a mladé, ambiciózní. Velká hesla, žádná řešení.
Tomu se říká ideologie. Když se složité záležitosti řeší jednoduchými a hlasitými myšlenkami. Zakážeme, zakážeme, přestaneme. Ale co dál? To je pak každý za kašpárka.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

14.12.2020 07:36 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ještě co je to poškozování planety. Byla velká kyslíková katastrofa, kterou si tehdejší organismy otrávily atmosféru, poškozováním planety, nebo ne?
https://cs.sodiummedia.com/4316062-oxygen-catastrophe-in-earth39s-history
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2020 08:11 Reaguje na Richard Vacek
Byla. Život prakticky vymřel, to jako máme vyrobit taky? Proč?
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

14.12.2020 11:04 Reaguje na Richard Vacek
Životní prostředí si poškozují i kvasinky když vyrábí šampaňské.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2020 18:27 Reaguje na Karel Tejkal
Inteligence ropáků je asi podobná....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2020 08:15 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Já to vidím optimisticky, názory největšího prasáka planety Číny se za rok změnila naprosto diamtrálně, od ryzího ropáctví až k tomu článku, kdy už do roku 30 slibuje silné snížení - pozor ne snížení eskalace zvyšování!! emisí jak minule. Ale skutečné snížení emisí k roku 2005, což je výrazný posun.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.12.2020 07:45
Vyhlásit stav klimatické nouze - to lze zařídit celkem ihned. Otázka zní - a co dál ?
Vše se zjednodušuje na triviální názor, že omezením emisí CO2 jako mávnutím kouzelného proutku vyřešíme všechny problémy a půjdeme v pohodě dál.

Ne, nepůjdeme - antropogenní tlak na globální ekologickou rovnováhu je obrovský a CO2 jsou pověstnou špičkou ledovce a jejich redukce celkem nic neřeší.
Kardinální otázky jsou dvě - co s exponencionálně narůstající populací a co s kvanty odpadů, kterými ničíme životní prostředí. M.j. CO2 jsou také odpady, což dochází nepatrnému počtu lidí.

Pokud nebudeme řešit příčiny, ale pouze důsledky jsou jakékoli snahy v tomto směru zcela nepostačující a v podstatě nic neřeší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2020 08:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Populace nijak exponenciálně neroste, křivka se stále sklání. Kvanta odpadů problém je, ale rozumným skládkováním se můžou vytvářet ložiska uhlíku pro další generace, které už nebudou moci těžit žádný fosil.
Na ty příčiny se podívejte tady, stačí si proběhnout jen fotky, komentáře netřeba. A hlavně si uvědomte, že tahle prasárna se vytvořila v líbezné krajině České, nikoliv na nějalé mrtvé poušti.
A ještě si uvědomte, že velká část toho, co se tady vybagrovalo ze země, tak dýchá celá planeta.
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/foto-bilina/r%7E5470c0be38af11eb9d74ac1f6b220ee8/?utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.12.2020 12:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Nicméně roste a to že furt .... https://www.worldometers.info/world-population/world-population-projections/

Dnes už dostává planeta fest zabrat, a to nás má být za těch 80 let ještě o 3 giga víc, tedy nárůst skoro o 40%. A když uvážíme, že dnes víc jak třetina světové populace živoří ani ne za 2 USD za den ... https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/ekonomove-spocitali-mzdy-na-celem-svete-jak-jsou-na-tom-cesi-149954

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2020 18:30 Reaguje na Svatá Prostoto
Vývoj populace je dost otázka, protože s vyšší životní úrovní ubývá děcek. Ale umělé omezování by bylo potřeba, jenže to asi neprojde, obávám se.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2020 12:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Já nemám na to ono uvedené nějak rozporovat, takže to holt beru za poměrně pravděpodobnou prognózu.

No, otázkou je co chápeme pod tím umělým omezováním, navíc zda porodnosti, nebo počtu. Na oboje tu je řada "osvědčených" efektivních metod, ale jedna je horší než druhá.

I když si myslím, že to nakonec tak stejně dopadne:-/.
Odpovědět
MM

Milan Milan

14.12.2020 08:20
Omezit, zakázat, regulovat a vše řídit. Jak to ale zařídit aby to ti hloupí lidé pochopili a podřídili se??? No tak budeme vypouštět strach tu z klimatických změn, teď je v kurzu covid, předtím to měl být cesvětový hladomor, nedostatek vody. Je ale s podivem, že se k tomu propůjčí i jinak inteligentní lidé.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2020 08:28 Reaguje na Milan Milan
Zákazy a reagulace jsou až to poslední, proto s nimi ropáci pořád šermují.
"Instalovaný výkon solární elektrárny má být 1 118 MW, plánované bateriové úložiště má mít kapacitu 2 165 MWh. Výstavba má začít v prvním čtvrtletí příštího roku, podle současných plánů má být projekt dokončen ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022". Ročně dodá 2.7 TWh, celý Temelít 15.7.
Tohle má trvalý výkon asi třetinový, jako mastodont v Dukovanech, při denní špičce celý.
Nemáte taky pocit, že my jsme úplní volové?
https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje/usa-vznikne-nejvetsi-solarni-elektrarna-bateriovym-ulozistem
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

14.12.2020 08:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Jelikož vy jste známý kolovrátek, dovolím si zde vložit odpověď p. Nováka:

1) Elektrárna, která vyrobí 2,7 TWh v Kalifornii, by u nás vyrobila cca polovinu, tedy 1,35 TWh.
2) Taková elektrárna by u nás v měsících, kdy je největší spotřeba elektřiny, tj. listopad, prosinec, leden, únor, vyrobila pouhých 0,17 TWh. Zbytek, tedy 1,18 TWh by vyrobila v měsících, kdy elektřiny zdaleka tolik potřeba není. Taková elektrárna tedy nijak neřeší naši zimní spotřebu. Závěr: určitě nejsou volové ti, kterým toto nepřipadá jako vhodná náhrada Temelína, spíše naopak. Navíc by mě zajímalo, kam byste takovou obrovskou elektrárnu chtěl v ČR nacpat. Poušť jako v Kalifornii jaksi nemáme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2020 20:03 Reaguje na Jaroslav Studnička
Na té informaci je zajímavé, že hotové to bude v roce 2000. A další, že je tam 2 GWh akumulátorů. Tohle řeší i kus naší zimy, prostoru máme něurékom nad všemožnými zpevněnými plochami.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2020 20:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Sorry jako, v roce 2022
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

14.12.2020 20:52 Reaguje na Pavel Hanzl
No a pan Novák vám vysvětlil, že přirovnávat tuto plánovanou instalaci v Kalifornii s podmínkami ČR a dále s Temelínem je nesmysl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2020 07:51 Reaguje na Jaroslav Studnička
Není to nesmysl. Elektřiny by dala o třetinu méně (ne polovinu) a hlavně by to nebyla jedna plachta, ale stovka malých elektrárnách na střechách a nad parkovišti, v brownfildech a na neplodné půdě.
Němci mají z fve už dnes ročně asi 40 TWh, což je víc, než naše celoroční spotřeba.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2020 07:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Sorry jako, je to víc ja k POLOVINA naší roční spotřeby. Prostě by to nahradilo naše uhlí komplet.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2020 08:31 Reaguje na Milan Milan
Pro ČR je největším nebezpečím "vítr z východu".
https://www.respekt.cz/politika/bis-otevrene-varuje-pred-promorenosti-ceska-ruskymi-spiony?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=Feed%3A+respekt-clanky+%28T%C3%BDden%C3%ADk+Respekt+%E2%80%A2+V%C5%A1echny+%C4%8Dl%C3%A1nky%29
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.12.2020 10:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Každý, kdo se chová racionálně a nevěří mnohosetkrát profláklým lhářům, je holt "ruský agent". Zelená makovička prostě nechápe, že lidé mohou mít vlastní rozum a s jeho pomocí se dopracovat k logickým výsledkům. Ani to, že ony výsledky budou +- stejné (protože logický proces nad stejnými fakty), a že k zajištění této stejnosti prostě žádní agenti (jejichž existencí pochybná BIS mává, ale není schopná ji doložit) zapotřebí nejsou.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.12.2020 12:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste jak ti bolševici, jen naopak:-)))

U těch taky za vše mohli západní imperialisté a vrazi z Vólstrýtu ... od mandelinky až po nedostatek hajzlapíru:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2020 18:43 Reaguje na Svatá Prostoto
Pokud byste si ten odkaz přečetl, tak zjistíte, že VŠECHNO je dokázané. BIS si nemůže dovolit jedinou chybu, natož lež, protože by okamžitě Koudelka letěl k soudu a tam by z něho hradní paraprávníci uděli totálního blba.
Navíc jeho slova jen potvrzují situaci, kdy u nás je vše důležité naopak. Národ je rozeštvaný a má tendence vystoupit z EU, což je sice šílená představa, ale je to cíl jejich snažení.
Odpovědět
MG

Milan G

15.12.2020 11:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Trolové jako vy jsou příčinou rozeštvanosti tohoto národa.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2020 12:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Už jsem vám tu vysvětloval, že napsat jakoukoli zprávu s jakýmkoli vyzněním tak, aby se případnou žalobou soud rovnou odmítl zabývat, vyžaduje jen trochu zdravého rozumu a gramotnosti. Viz. ta vámi zmiňovaná Kubiceho zpráva ... a jak to dopadlo. Neprokázalo se z ní lautr nic (i když Paroubek je samozřejmě hovado i tak) a přesto se nikomu lautr nic nestalo. Takhle to fakt nefunguje, už to jednou pochopte.

No, národ nevím, ten neznám, ale u té EU ... ta mně osobně sere čím dál tím víc a vůbec se tomu vašemu národu nedivím, byť si myslím, že to není reálné. Nicméně podle mne se ve vztahu ČR a EU jedná již ani ne tak o sňatek z rozumu, jako spíše o nevolnictví z nutnosti.

Odpovědět
VK

Václav Kain

14.12.2020 09:27
Kašpárku jste jeden z kritiků,ale co kdybyste něco navrhnul co tedy zachrání naší planetu? Nevíte vůbec nic.OSN je cirkus který nikdy a ničemu nepomohl.Odčerpávájí od těch co vytvářejí hodnoty miliony na své platy a výsledek je velká NULA.
Odpovědět
MM

Milan Milan

14.12.2020 11:34 Reaguje na Václav Kain
Planetu zachránit?? Planeta nás nepotřebuje, my globálně vystrašení lidé se chceme zachránit, tak vymýšlíme jak co ovlivnit, co snížit nebo co zvýšit, ve výsledku zachráníme prd maximálně tím poškodíme planetu nebo její klimatický cyklus. OSN se stará o ptákoviny, proč nezatrhne např. číně pokusy s ovlivňováním dešťových srážěk, proč se nestará že támhle v Karabachu nebo v Kongu, na Stř. východě atd. denně umírají lidé, že denně bují ve světě cca 130 válečných ohnisek to je asi nad jejich síly...., tak se paktují s pracháčema aby jim zajistili ještě větší zisky, paktují se s názory a bláznivými nápady různých ekoorganizací a globálního ovládnutí tupých hlav.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2020 18:51 Reaguje na Václav Kain
OSN není žádný celoplanetární načalnik, je to pouze soudce.
Na silové vymáhání svých rezolucí kdysi používal USArmy, (Korea, Vietnam), ale není možno to provádět pořád.
Problém je, že v OSN mají někteří darebáci právo veta, to ji silně oslabuje.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2020 12:39 Reaguje na Pavel Hanzl
OSN není žádný soudce. Na to nemá a nikdy nemělo.

Ten Vietnam ... tam to moc nedopadlo, co:-)))?

Někteří darebáci právo veta ... jako třeba USA? :-)))
Co si raději nastudovat, jak a proč k tomu právu veta zrovna ty země přišly:-)?
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.12.2020 10:31
Další organizace, která aspiruje na světovou vládu. A protože se v posledních desetiletích propadá do nicoty, straší "klimatickou katastrofou".
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

14.12.2020 19:14
Šéf OSN,generální tajemník OSN je naprosto zbytečná figura, vždyť to dělal i Kurt Waldheim (čtvrtý tajemník), kterým byl za 2. světové války ve Wehrmachtu a SA, zúčastnil se deportace řeckých židů (jako tlumočník) a měl dokonce, jako rakouský prezident, proto později zakázán vstup do USA. Ono celé to OSN je ve skutečnosti na nic.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2020 20:08 Reaguje na Jiří Daneš
Ve Wermachtu byli všichni Němci, (jako naši chlapi v ČSLA).
OSN je masť na darebáky, ovšem na ty největší nedosáhne (Rusko, Čína).
Odpovědět
MG

Milan G

15.12.2020 11:06 Reaguje na Pavel Hanzl
OSN je k ničemu a kdyby byla zrušená včera nic by se nestalo, akorát by si několik států, např. Izrael oddechlo.
Odpovědět

Jan Šimůnek

15.12.2020 16:18 Reaguje na Pavel Hanzl
SA je ovšem jiný kafe a deportace Židů byly problematické vždy.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist