https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sefka-ek-eu-omezi-nadmerne-zisky-vyrobcu-energii-staty-ziskaji-140-miliard-eur
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU omezí nadměrné zisky výrobců energií, řekla šéfka komise. Vyzdvihla potenciál vodíku Aktualizováno

14.9.2022 11:58 | ŠTRASBURK (ČTK)
Evropská komise navrhuje omezit příjmy výrobců elektřiny vyráběné z neplynových zdrojů, kteří mají nebývalé zisky v souvislosti s rekordním růstem cen. Oznámila to předsedkyně komise Ursula von der Leyenová, podle níž krizové opatření přinese členským zemím Evropské unie 140 miliard eur (přes 3,43 bilionu korun), které mohou využít na podporu spotřebitelů ohrožených drahými energiemi. Na pomoci se budou podílet i poplatky získané od producentů fosilních paliv, dodala.
 

Komise přichází s návrhy pět dní po mimořádném jednání ministrů energetiky, kteří unijní exekutivu vyzvali k rychlé přípravě konkrétních kroků k omezení dopadu vysokých cen na obyvatele a firmy. V jejich rámci chce EK stanovit nejvyšší příjem za elektřinu vyráběnou ze solárních, větrných, jaderných, hnědouhelných zdrojů či biomasy na 180 eur za megawatthodinu. Veškeré peníze nad tuto cenu budou moci využít státy na svá podpůrná opatření.

Členským zemím by měla pomoci i možnost odebrat 33 procent nadměrných zdanitelných zisků z letošního roku ropným firmám a producentům dalších fosilních paliv. Týkat se to bude letošních zisků, které o 20 procent převýší průměrné zisky z posledních tří let.

Von der Leyenová dnes zopakovala, že zásadní podíl na bezprecedentním zdražování mají ruské manipulace s dodávkami plynu. Rusko podle pozorovatelů snižováním objemu dodávaného plynu či úplným zastavováním dodávek reaguje na postoj evropských zemí k jeho agresi vůči sousední Ukrajině a na jejich jasnou podporu bránícímu se Kyjevu. Moskva opakovaná omezení dodávek obvykle zdůvodňuje technickými problémy.

"Raději plyn spálí, než by ho dodávali... Tenhle trh už nefunguje," prohlásila dnes šéfka komise. EU podle ní sice již výrazně omezila svou závislost na ruském plynu a naplnila 84 procent kapacity svých zásobníků, v zájmu stabilizace cen však musí podniknout další kroky.

Vedle těch zmíněných chce komise v říjnu změnit dočasně uvolněná pravidla pro státní podporu firmám. Díky tomu budou moci členské země poskytnout záruky, aby mohly firmy nabízející elektřinu na termínových trzích získat dostatek likvidity, což má rozhýbat ochromený trh. EK chce také vytvořit novou referenční cenu plynu, neboť dosavadní klíčový termínový kontrakt na plyn ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) je podle ní zastaralý.

Naproti tomu mezi dlouhodobými plány je oddělení ceny plynu a elektřiny; na zdražení elektřiny má v současnosti právě plyn klíčový vliv. "Proto podnikneme hlubokou a celkovou reformu trhu s elektřinou," slíbila von der Leyenová. Lidé i firmy by podle ní měli více těžit z nízkých výrobních cen elektřiny z obnovitelných zdrojů, do nichž se EU chystá dále investovat a snižovat podíl plynu na její výrobě.

Zastropování cen plynu dováženého z Ruska, s nímž nesouhlasí část středoevropských zemí včetně Česka, v aktuálním plánu komise chybí. Podle eurokomisařky pro energetiku Kadri Simsonové s ním však unijní exekutiva v budoucnu počítá, nejprve je však třeba předejít dopadům tohoto kroku na zmíněné státy. Moskva vyhlásila, že v případě zavedení cenového limitu přestane plyn do EU dodávat úplně.

Unijní exekutiva podle von der Leyenové také chce, aby členské země omezily spotřebu elektřiny. Celkovou poptávku po elektřině doporučuje komise do konce března příštího roku snížit o desetinu. Hodlá rovněž pracovat na dlouhodobé reformě energetického trhu. Evropská unie musí za současné energetické krize usilovat také o "změnu paradigmatu", nikoli pouze o rychlou náplast na palčivé problémy, řekla v projevu v Evropském parlamentu. Vyzdvihovala při tom potenciál vodíku a ohlásila vytvoření nové "banky". Kromě rozvoje udržitelné energetiky zdůrazňovala také digitální transformaci ekonomiky a význam surovin jako je litium.

"Vodík může v Evropě znovu rozdat karty," prohlásila předsedkyně EK. Počátky energetické transformace už jsou podle ní patrné, například na severu Německa, kde jezdí vlaky poháněné "zeleným vodíkem". "Musíme naši vodíkovou ekonomiku posunout z něčeho okrajového do velkého měřítka," pokračovala.

Evropská komise podle ní za tímto účelem zřídí "Evropskou vodíkovou banku", která pomůže vybudovat budoucí trh s vodíkem. Nový orgán prý bude moci investovat tři miliardy eur (přes 70 miliard Kč) a bude těžit především z prostředků z unijního fondu pro inovace. "Musíme vytvořit tvůrce trhu s vodíkem, ve snaze zacelit mezeru v investicích a propojit budoucí dodávky s poptávkou," řekla von der Leyenová.

"Ne jen rychlá záplata, ale změna paradigmatu, skok do budoucnosti," popsala způsob, jak by podle ní měla EU přistupovat k současné energetické krizi přiživované Ruskem a výpadkem jeho dodávek plynu. Vývoj, který souvisí s ruskou agresí vůči Ukrajině a jasnou evropskou podporou bránícího se Kyjeva, vyhnal cenu suroviny na rekordní hodnoty a přispívá tak také k vysokým velkoobchodním cenám elektřiny.

Podle von der Leyenové aktuální trh s elektřinou, kde se cena určuje podle nejdražšího způsobu výroby potřebného k uspokojení poptávky, není spravedlivý ke spotřebitelům. Šéfka EK proto slibuje "hlubokou a komplexní reformu". Už dříve uvedla, že její odhalení je plánované na začátek příštího roku.

"Na léto roku 2022 se bude vzpomínat jako na zlomový bod," pokračovala při dnešním projevu, když přecházela k otázce klimatických změn. Poslední týdny a měsíce podle ní ukázaly, jak důležité jsou dlouhodobé plány EU ohledně dekarbonizace ekonomiky, ovšem také potřebu rychlých opatření tváří v tvář častějším a ničivějším živelním pohromám.

"A proto dnes oznamuji, že během následujícího roku zdvojnásobíme naše hasičské kapacity. EU zakoupí deset lehkých obojživelných letadel a tři dodatečné helikoptéry na rozšíření naší letky," řekla von der Leyenová.

Otázku adaptace na změnu klimatu a transformace energetiky při tom opakovaně spojovala s digitalizací. Tuto "dvojí transformaci" podle ní budou pohánět suroviny jako je lithium a takzvané kovy vzácných zemin, tedy skupina měkkých kovů s výbornými magnetickými vlastnostmi, které už dnes nahrazují ropu a plyn v srdci unijní ekonomiky.

Von der Leyenová dnes znovu varovala, že EU se nesmí po závislosti na ruských fosilních palivech stát závislá na Číně, která dominuje trhu s uvedenými materiály. Pomoci podle ní může obchodní politika EU a nové dohody s Mexikem nebo Novým Zélandem, ale také připravovaný zákon o "klíčových surovinách".

"Budeme identifikovat strategické projekty napříč dodavatelským řetězcem, od těžby po rafinaci, od zpracovávání po recyklaci. A budeme budovat strategické rezervy tam, kde jsou ohrožené dodávky. (...) Víme, že tento přístup může fungovat," řekla předsedkyně unijní exekutivy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (55)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.9.2022 12:11
Panebože, tu ženskou snad bodnul škorpión a nebožačka neví, co v transu mluví.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.9.2022 13:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
Už chápete, proč jí u Edorgana ani židli nenabídli?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 12:19
Tohodle se dožít nebožtík Gustav, tak spálí všechny svoje projevy ze sjezdů, popel si nasype na pleš a jde zkroušeně meditovat někam na Vihorlat.
Žabař jeden:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 14:33 Reaguje na Svatá Prostoto
Toho by řóchlo okamžitě, až by zjistil že Ruský car nás prohlásil za nepřítele a chová se úplně stejně, jak Hitler.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 15:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Mně baví, jak se toho toho Ádu snažíte bránit a vylepšovat, jak to jen jde ... vám by ta hnědá uniforma fakt slušela. To máte sám od sebe, nebo po předcích?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 16:32 Reaguje na Svatá Prostoto
Já žádnýho Ádu nebráním, bo vím, že to byla zrůda a gauner úplně stejný, jako Stalin nebo Putin.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 16:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak v tom případě padejte zpátky do školy, nebo spíš do školky. Protože srovnávat dnešní Rusko, i s vědomím jeho agrese vůči Ukrajině, například s holocaustem nebo Stalinovými gulagy ... to může buď jen skalní bolšán/nácek, nebo pitomec.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 17:09 Reaguje na Svatá Prostoto
Velmi hluboký omyl, to co Rusi provádí na Ukrajině, je zcela srovnatelné s řáděním německých nacistů, jenom se to tenkrát dělo daleko delší dobu. Co zajatci z Azovstalu? Umučili je už k smrti? A co koncentráky pro obyčejné lidi, které "evakuovali" do ruských lágrů? Nic se o nich neví.
Jen si nevzpomínám, že by Hitler poslal na nějaké své bratry Germány nejhorší nájemné muslimské vrahy ze Sýrie a Čečny, jak to Putin dělá bratrům Ukrajincům.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 17:14 Reaguje na Svatá Prostoto
Určitě víte, kolik lidí Němci popravili v Lidicích a Ležácích a jaké z toho bylo furore po celém světě.
A kolik civilistů nechal popravit Putin jen v Čečensku, Sýrii nebo na Ukrajině?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.9.2022 14:43 Reaguje na Pavel Hanzl
"A kolik civilistů nechal popravit Putin jen v Čečensku, Sýrii nebo na Ukrajině?"

... no to nám povězte. UA nemusíte, tu už jsem vám v odkaze poslal, takže bude stačit ta Čečna a Sýrie. A dejte k tomu věrohodné odkazy, ne že jste to někde sylšel nebo četl.

A protože jste nebetyčný blbl, a opět jste si naběhl na vidle vlastní tuposti, tak dodejte ty, které skutečně nechal POPRAVIT PUTIN.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 15:41 Reaguje na Svatá Prostoto
Kdybys nebyl hlupákem, nestal by ses medvědem.
Čečensko asi 300 tisíc povražděných civilistů, Groznyj totálně srovnaný se zemí. Do krytů s ženskými a děcky házeli granáty s yperitem.
To si ani Hitler nedovolil.
Tam vymysleli dobrou fintu, x krát použitou na Ukrajině. Ohlásí totální masakr nějakého města a nechají koridor pro lidi, aby mohli odejít. A do něho postaví kulomet....
A pak to začlo v Sýrii: půl miliónu civilistů, totálně zničené Aleppo, kde bombardovali hloubkovými bombami proti krytům, zvlášť kruté barelové bomby šly na všechny tři velké nemocnice atd. atd. atd.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.9.2022 12:50 Reaguje na Pavel Hanzl
U6 jsem vám to psal vedle, najděte si, kdy byla I. a II. Čečenská válka a pak si najděte, co v těch letech dělal a kde byl Putin.

Aleppo to samé, taky jste úplně mimo.

"To si ani Hitler nedovolil." ... a Hanzl opět brání Vůdce! Hitler je naložil do dobytčáku a kdo tu cestu přežil, ten skončil v plynu. Co dělali Němci všude možně, o tom ani nemluvě.

Jste prostě nácek a dobyte k tomu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.9.2022 16:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Jinak ale zrovna vám, oddanému obdivovateli Německa, by ten yperit měl být docela sympatický, ne? Vždyť to byli přece vaši Němci, kteří jej použili jako první:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 15:47 Reaguje na Svatá Prostoto
Putin je diktátor úplně stejný jako Hitler nabo Stalin, takže všechny zvěrstva má taky osobně na krku. Z toho se vylhat nedá.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.9.2022 12:56 Reaguje na Pavel Hanzl
"Že je to nesmysl v každém ohledu. Vím, že někteří politologové hovoří o novém ruském fašismu. Tento fenomén nepopírám. Ale dávat rovnítko mezi Hitlera a Putina je naprostý nesmysl. Hitler chtěl svým válečným tažením zničit celý národ. Invaze na Ukrajinu je odsouzeníhodná. Ale jakkoli je krok Ruska odsouzeníhodný, stále jde – ať se nám to líbí, nebo ne – o politický krok. Putina nemůžeme vinit z žádného holocaustu a ani nevyvolal třetí světovou válku. To nejsou malé rozdíly."

https://echo24.cz/a/SsfM3/kniha-promeny-zivota-rozhovor-matejckova-filozof-trawny-laska-je-sebeponizeni

Čti si, fašounku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 18:27 Reaguje na Svatá Prostoto
Muhehehehhe fakt dobrý!!
Putin JEŠTĚ nevyvraždil všechny Ukrajince, JEŠTĚ nerozpoutal světovou válku, JEŠTĚ nezmasakroval celou Evropu tak, jak to ani Hitler nestačil za 5 let udělat.
Stačí ale, aby prohráli Ukrajinci a už to pojede daleko hůř, než za Hitlera.
Proč?
Jsou dnes daleko lepší a vražednější technologie a Putin bude asi ještě horší psychopat..
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.9.2022 15:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo, a kdybyste nebyl tupý nácek, tak byste věděl, že v případě Lidic nevyvolal ten mezinárodní ohlas počet popravených ... 173 přímo na místě, 26 později v Kobylisích ... ale to, že co se stalo jak s tou vesnicí, tak s jejími obyvateli.

I když u vás je to jedno, vy jste schopen tvrdit, že to vlastně byla protektorátní pohodička.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 15:43 Reaguje na Svatá Prostoto
"...Tím začala Sovětská válka v Afghánistánu, tvající 10 let (1979-1989) Sovětské armádě se nikdy nepodařilo dobýt celý Afghánistán. Sověti v zemi postupovali s neuvěřitelnou brutalitou: mnoho vesnic bylo vyvražděno pro pouhé podezření ze spolupráce s mudžáhidy. Během bojů bylo zabito asi 1,4 miliónů lidí, převážně civilistů, a cca 4 milióny uprchly, převážně do Pákistánu." Zdroj: Wikipedia

Kolik tisíc takových Lidic se tam vešlo? To ale bylo za dobráckého hlupačiska Brežněva.......

Rusko je prostě vřed na těle lidstva, dne se hnis zase vyvalil...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.9.2022 12:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Co s tímhle má co společného Putin???

A mně je jasné, proč vás ti Rusové tak točí ... protože vašemu slavnému Vůdci nakopali prdel. A jak stál socík za hovno, tak ještě že to skončilo u něj ... https://cs.wikipedia.org/wiki/Kone%C4%8Dn%C3%A9_%C5%99e%C5%A1en%C3%AD_%C4%8Desk%C3%A9_ot%C3%A1zky
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 18:07 Reaguje na Svatá Prostoto
Židé jsou podřadný národ a je potřeba je vyhubit.
Ukrajinci nejsou žádný národ a Ukrajinu je potřeba deukrajinovat.
ČSR, Polsko, Maďarsko, Baltici atd. jsou jen sezónní státy a nemají právo na existenci.
Ukrajina není žádný stát, bylo to vždy Malorusko nebo Novorusko.
Chci vybudovat Třetí Říši v celé Evropě a Asii.
Chci vybudovat Eurasii od Lisabonu po Vladivostok.
Západní demokracie je zbabělá, dekadentní, není schopna bojovat a bude po zásluze ovládnuta rasou nadřazenou.
Západní demokracie je zbabělá, dekadentní, není schopna bojovat a bude po zásluze ovládnuta národem Ruským, statečným a jediným předurčeným k vládě nad světem.

Zkuste odhadnout, které výroky prohlásil Adolf Hitler a které Vladimír Putin.
Odpovědět
EN

Emil Novák

14.9.2022 13:06
Nejsou doufám ty vlaky poháněné "zeleným vodíkem" na severu Německa ty v Dolním Sasku, o kterých se minulý měsíc psalo, že jsou první na světě, akorát jsou poháněné šedým vodíkem, že ne? :-)
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dolni-sasko-nasadilo-do-radneho-provozu-vodikove-vlaky-povazuje-to-za-milnik
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 13:40
sererer
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 13:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Sorry jako, měl jsem nějaký zádrhel.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.9.2022 14:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Jako vždy... :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 14:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
poprvé...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 15:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Je fakt, že zrovna tenhle post byl na vaše poměry nadprůměrně rozumný:-)))
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.9.2022 16:06
Energetická smrt českého průmyslu v přímém přenosu

Cena elektřiny by mohla a měla být mnohem nižší než ta současná. Kdyby ale byla dána domácím energetickým mixem. Vláda teď svými kroky jen hasí, co léta zanedbávala. Kdo umí jen trochu počítat, ví, že by nedostižná cena elektřiny 6 Kč (5 Kč bez DPH) byla pro většinu českého průmyslu i zaměstnanost zcela likvidační. Podle výroční zprávy ERÚ za rok 2021 o stavu soustavy byla loni čistá výroba z plynových a paroplynových elektráren dohromady necelých 8 TWh. Čistý export byl vyšší, asi 11 TWh. Z toho plyne, že tím, kdo určuje cenu pro domácí trh, je typicky průměrná hnědouhelná elektrárna. A ty zase tolik nezdražily. Spravedlivá a přiměřená cena pro naši ekonomiku i s vysokou cenou povolenky by tedy měla být pod 3 Kč.
Proč autority raději neřeší nefunkčnost burzy a neschopnost ERÚ opravdu chránit podniky a spotřebitele před diktátem přeshraničních cen, nikdo nevysvětlil a místo toho se vesele sype podpora na garance a subvence.

Pokud je důvodem německý klimatický fundamentalismus spojený s neschopností přiznat chybu návrhu burzy dlouhodobých energetických kontraktů, je nutné to nahlas pojmenovat.
LUBOMÍR LÍZAL - bývalý člen bankovní rady ČNB

======================================

Těší mě, že odborníci již nahlas říkají to, co opakovaně uvádím. Nemocný je EU energetický systém a bez systémové úpravy nás zejména Němci dotáhnou do žebroty.

celé zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-ocima-byznysu-energeticka-smrt-ceskeho-prumyslu-v-primem-prenosu-214211#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 17:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
Netuším, proč nejdete bečet na ERÚ, to je přece jejich kaše a za tohle jsou placeni.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.9.2022 17:14 Reaguje na Pavel Hanzl
je důvodem německý klimatický fundamentalismus spojený s neschopností přiznat chybu návrhu burzy dlouhodobých energetických kontraktů, je nutné to nahlas pojmenovat.

Musíte číst nejen to, co se vám hodí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 18:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
Na německý fundalismus můžete nadávat jako každý ropák do alelujá, to je vaše právo.
Ale blbý je, když si ho pletete s Putinem, to je už dost mimo realitu. A s naším ERÚ taky.
Odpovědět

Viktor Šedivý

14.9.2022 22:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Putin přišel s Energiewende? Ukecal EK, aby "bojovala za bezuhlíkovou EU"?
Odpovědět
EN

Emil Novák

14.9.2022 23:06 Reaguje na Viktor Šedivý
No obrazně by se dalo říci, že s Energiewende přišel Putin, protože tu Německo s plnou parádou rozjelo za vlády Gerharda Schrödera, který má k Putinovi prokazatelně hodně blízko a Rusku se výborně hodila, takže měl jak motiv tak příležitost...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.9.2022 07:50 Reaguje na Emil Novák
To však pan Hanzl neví, ten skončil s četbou odborných článků u Mateřídoušky, Pionýra a bolševické Tribuny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 09:13 Reaguje na Emil Novák
Tak já jsem úplně blbý. Ty plynové kohouty zavřel grýndýl nebo Energiewende? Nebo oba? Jaden tahal za Jamal, druhý za NS1?

Ale odborný dotaz: kolik má odstavených JE reaktorů Francie? Není zrovna tohle další příčinou nedostatku elektřiny?
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.9.2022 09:30 Reaguje na Pavel Hanzl
S vaším tvrzením naprosto souhlasím. A k těm dotazům:
Řeč nebyla o tom kdo co zavřel, zavřelo je Rusko protože ví, že tím může Evropě díky její nesmírně hloupé a naviní eneretické politice ublížit. Na rozdíl třeba od ropy nebo jaderného paliva, kde by ukončením dodávek ublížilo hlavně samo sobě. Čím více se odstavilo uhelných a jaderných zdrojů v minulých letech, tím více pochopitelně vzrostl vydírací potenciál přes zemní plyn.
Příčinou nedostatku elektřiny je odstavování všech stabilních zdrojů, těch ve Francii nevyjímaje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 11:49 Reaguje na Emil Novák
Je to dobrý, začínáte chápat.
Putin chce Evropě ublížit, to je první krok k poznání, proč se děje to, co se děje.
Jak mohl vzrůst vydírací potenciál, když třeba Německo víc plynu nekupuje? Proč zrovna loni? Proč ne před 10. lety?
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.9.2022 12:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, vy jste ten poslední, kdo může hodnotit co kdo začíná chápat. Že závislost Evropy na zemním plynu stabilně roste je zřetelně vidět zde:
https://www.cnb.cz/en/monetary-policy/monetary-policy-reports/boxes-and-articles/Europes-dependence-on-imports-of-energy-commodities-from-Russia-in-the-context-of-Russias-invasion-of-Ukraine/
Co na tom nechápete?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.9.2022 15:06 Reaguje na Emil Novák
Hanzl nechápe nic, je to prostě pitomec a nácek k tomu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 18:12 Reaguje na Emil Novák
Já to chápu. Bydlíte kdekoliv a jste na 100% závislý na obecním vodovodu. Narodí de vám děcko a stoupne vám spotřeba vody. Obec vám tu vodu zavře a začne kdákat, že jste blbý a že jste závislý a dobře vám tak.
A to Němci byli jen na 40%, kdežto my na 100%. A nebýt jich, jsme dnes už totálně v dupě.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.9.2022 19:09 Reaguje na Pavel Hanzl
V blábolení úplně z cesty jste opravdu nepřekonatelný.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 09:10 Reaguje na Viktor Šedivý
Putin zavřel plynové kohouty do Evropy a výpadek asi 10% veškeré energie totálně rozhodil celý systém.
Nějak mi neštymuje, jakou roli tam hraje ta vaše Energiewende.
Odpovědět
sv

21.9.2022 17:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
To jsi to burešovi nandal, vinklere. To si bureš za rámeček nedá.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

15.9.2022 08:16
já na tu ženskou začínám bejt alergickej
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 09:14 Reaguje na Robert Jirman
To je u ruských vohnotů normální, tohle vám tlačí do koblih všem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.9.2022 09:19 Reaguje na Robert Jirman
Ona je pouze loutka a hlasná trouba svých vodičů v loutkovém
divadle zvaném vedení EU. Za ty špagáty tahají jiní a těmi jsou
všichni ti, co se zaháčkovali do kšeftů kolem OZE a na burzách
s plynem a elektřinou. Zpackali co se dalo a nyní hasí požár,
který sami zažehli. Bohužel ho opět hasí zase benzínem místo
vody a problém pouze odsouvají na pozdější dobu. Zadlužování
a následné mazání dluhů vytváří pocit, že se na dluh dá žít
do nekonečna, ale on se už blíží konec. Dokud šlo přelévat
finance z jedné země do druhé, tak se na soukromé peníze
nesahalo, ale zdroje a ochota států klesají a nezbývá než
brát i ty soukromé. Díky tomu dojde na odliv kapitálu jinam
a zůstane tu pouze skanzen bývalé prosperity.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.9.2022 10:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Když se konalo referendum o vstupu ČR do EU , dal jsem svůj hlas pro.
Dnešní EU však s EU 2006 nemá zbla společného . Proč ? To by bylo na rozsáhlou politologickou studii, pro kterou zde není dostatek prostoru.
Pokud chcete postavit solidní dům, musí stát na pevných základech. Ty bohužel nejsou , neboť EU z pohledu historie státních útvarů je doslova nedefinovatelná.
Není to unitární stát, není to spolková země, není to federace, ani konfederace, natož monarchie.
Je to doslova experiment postrádající základní prvky stability jak je známe z teorie státu a práva.
Byť to zní odtažitě, je to podle mého názoru zdroj veškerých současných problémů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 13:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Konečně vám to taky dochází, že se musí EU integrovat do podoby nejméně konfederace.
Co se děje? I pan Novák částečně prozřel!!! Ještě budete chtít euro a mě řóchne.....
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.9.2022 13:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Co to zase melete o nějakém prozření, Hanzle? Na rozdíl od vás píšu pořád to samé. Vyzývám vás, doložte konkrétními citacemi to údajné prozření nebo se mlčte, vy demagogu!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 18:13 Reaguje na Emil Novák
Připustil jste, že Putin nám chce ublížit. To je první krůčrk.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.9.2022 19:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže to vaše údajné "prozření" je jen ve vaší hlavě. Naopak tím kdo tu "prozřel" jste jedině vy sám, neustále jste tu blábolil, jak na Rusku nejsme závislí, přestože jsem vás mnohokrát upozorňoval na závislost na ruském plynu, což jste opakovaně odmítal se zabedněností vám vlastní.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.9.2022 15:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Nácek Hanzl a jeho mokré sny o Čtvrté Říši.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 18:15 Reaguje na Svatá Prostoto
A a jaká bude ta Putinova Eurasie? Já vím, dalko krutější, vražednější a bídnější jako vše, co kdy spáchal mužik.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.9.2022 19:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já taky hlasoval pro vstup do tehdejší EU, ale dnes
bych si nafackoval. Chápu, že nelze stát mimo, ale
nechápu, co se časem z EU stalo. Je to těžkopádný
dementní moloch, který se nechal nalákat zelenými
do pasti, ze které není nyní bezbolestného úniku.
Zelená politika dostala EU do závislosti na přírodě
přes OZE a sankcionování ostatních zdrojů energií.
Nyní to sice dočasně padá, ale záměr zůstává dál
i s vizí dalšího navyšování procent OZE v mixu.
Oni jsou zkrátka nepoučitelní, protože o to více
budou muset zase narůst zálohy a ty budou na co?
No asi na plyn, protože Hanzlovy vodíkové sny
jsou možná realizovatelné za desítky let. OZE lze
naplácat za pár let dotací i na Karlštejn, ale
čím budou krmit ty zálohy? Hrozím se masivního
rozvoje OZE, které sítě rozkolísají tak, že zálohy
budou doslova zlaté a výsledná cena se bude držet
záloh a nikoliv údajně levných OZE.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.9.2022 12:58 Reaguje na Břetislav Machaček
My se málokdy na něčem shodneme, ale ty první dvě věty vám klidně podepíšu. A vlastně i ten zbytek.

Hanzl je fanatik, který sní o Čtvrté Říši a EU mu přijde jako skvělá cesta ... v tom se teda výjimečně neplete.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 18:20 Reaguje na Břetislav Machaček
Kdybys nebyl hlupákem nestal by ses medvědem.
Máš to celý naopak jak Vinkler, protože ta krize vznikla putinovým škrcením plynu s cílem nás totálně odrovnat.
S OZE to nic společného nemá, ty makají pořád zadara (s investicí za 50 - 150 eur) a stahují cenu el. dolů. U nás samozřejmě nikoliv.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist