https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-narodni-plan-obnovy-by-mel-mit-jasne-strategicke-zacileni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát: Národní plán obnovy by měl mít jasné strategické zacílení

19.3.2021 00:52 | PRAHA (ČTK)
Peníze z nového fondu EU budou muset být ze 70 procent vyčerpány do roku 2022, do roku 2023 pak zcela. Proplacené musejí být do roku 2026.
Peníze z nového fondu EU budou muset být ze 70 procent vyčerpány do roku 2022, do roku 2023 pak zcela. Proplacené musejí být do roku 2026.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Senát chce po vládě jasnější strategické zacílení Národního plánu obnovy, který má posloužit pro čerpání peněz EU na pomoc ekonomice po koronavirové krizi. Požaduje rovněž stanovení priorit a měřitelných indikátorů naplňování cílů. Senátoři dnes k tomu kabinet vyzvali na podnět svých výborů.
 

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) senátorům řekl, že vize plánu je jasná a je zaměřena na ekonomiku s přidanou hodnotou, na digitalizaci a na podporu vědy, výzkumu a inovací. Aktuálně by mohlo být rozděleno v rámci plánu 172 miliard korun, požadavky jsou ale na částku o 100 miliard korun vyšší, uvedl Havlíček. Připomněl, že 37 procent peněz musí být použito na boj s klimatem a pětina na digitalizaci.

Plán by měl být připraven 25. března a do konce dubna má být předložen Evropské komisi k posouzení. "Je solidní šance toho, že by to mohlo projít bez větších problémů," uvedl Havlíček.

Vláda by podle senátních požadavků měla místo průběžného financování důchodového účtu podpořit zvýšení odolnosti systému sociálních služeb, mimo jiné zvýšení počtu sociálních pracovníků a jejich digitální gramotnosti a řešení jejich odměňování. V rámci reforem by měl kabinet podpořit změnu ve financování zdravotní a sociální péče v pobytových a terénních službách.

Ve zdravotnictví by vláda měla podpořit posílení a rozvoj primární péče a zvýšení dostupnosti zdravotní péče v regionech a příhraničních oblastech. Plán by měl podle Senátu také více pamatovat na podporu cestovního ruchu a lázeňství jako odvětví, která byla nejvíce postižených dopadem protiepidemických restrikcí.

V rámci systémové podpory veřejných investic by plán neměl podle Senátu obsahovat podmínku, která umožňuje financovat pouze projekty zahrnuté do Národního investičního plánu, ale podporu investic zaměřit na regiony s velkými strukturálními problémy. Prioritou by měla být také podpora vzdělávání, kultury a boj se společenskými i ekonomickými důsledky epidemie.

Peníze z nového fondu EU budou muset být ze 70 procent vyčerpány do roku 2022, do roku 2023 pak zcela. Proplacené musejí být do roku 2026.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist