https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-schvalil-nove-definice-nekterych-mernych-jednotek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát schválil nové definice některých měrných jednotek

21.3.2021 15:08 | PRAHA (ČTK)
Kilogram se na základě tohoto rozhodnutí nově odvozuje od pevné hodnoty Planckovy konstanty, a nikoli od měřidla kilogramu.
Kilogram se na základě tohoto rozhodnutí nově odvozuje od pevné hodnoty Planckovy konstanty, a nikoli od měřidla kilogramu.
Foto | Japs 88 / Wikimedia Commons
Nové definice měrných jednotek hmotnosti či elektrického proudu, o nichž před třemi lety rozhodl Mezinárodní úřad pro míry a váhy (BIPM), se uzákoní. Příslušnou novelu zákona o metrologii schválil Senát. Nyní ji dostane k podpisu prezident. Uzákonění vychází z požadavků Evropské unie.
 

BIPM rozhodl v listopadu 2018 o nové definici kilogramu jako jednotky hmotnosti, kelvinu jako jednotky termodynamické teploty, ampéru jako jednotky elektrického proudu a molu, tedy jednotky látkového množství.

Kilogram se na základě tohoto rozhodnutí nově odvozuje od pevné hodnoty Planckovy konstanty, a nikoli od měřidla kilogramu. Dlouhodobá měření totiž ukázala, že za více než sto let existence kilogramového válce ze slitiny platiny a iridia, uloženého v trezoru v Sèvres u Paříže, kterému se přezdívalo "Velký K", se jeho hmotnost snížila o přibližně 50 mikrogramů. To odpovídá asi jednomu zrnku písku.

Kilogram byl dosud poslední jednotkou definovanou podle hmotného předmětu. Například základní jednotka délky, metr, byla už před lety určena na základě rychlosti světla ve vakuu.

Pozornost svých kolegů vyvolal senátor Michael Canov (STAN), který se rozhodl nové definice jednotek přečíst. Chtěl tak reagovat na záměry ministerstva školství vypustit z učebních osnov na základních školách například Newtonovy zákony nebo Ohmův zákon. "Ať aspoň někdy zazní. A pokud povede ministerstvo školství jak to vede, tak v budoucnu nebudou studenti ani schopní to přečíst ty definice, je tam spousta značek, natož, aby tomu porozuměli," prohlásil. "To nejsou mikrozměny, to jsou zásadní změny," poznamenal předseda Senátu a vystudovaný matematik a fyzik Miloš Vystrčil (ODS).

Nová definice základních jednotek soustavy SI (Mezinárodního systému jednotek) vstoupila v platnost loni 20. května, na Světový den metrologie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

21.3.2021 17:54
Šli tři.Darmožrout,darmošlap a ten třetí byl taky senátor
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

21.3.2021 20:43
No, je to třeba. Abychom vždycky věděli, zač je toho loket.
Odpovědět
LB

Lukas B.

22.3.2021 11:48
ano, když něco naprosto přesahuje Vaše chápání, je potom velmi snadné to šmahem odmítnout jako nesmysl. když si půjdete koupit dvacet deka gothaje, tak Vám samozřejmě nová definice jednotky není k ničemu. když Vám sonda netrefí přesně to kýžené místo přistání na Marsu (úmyslně dávám laicky uchopitelný příklad) kvůli rozdílu na sedmé platné číslici jednotky, je to důvod k drbání za uchem.

jednotky SI vznikly ve Francii v revolučním kvasu konce 18. století, a měly za úkol sjednotit především obchod a mořeplavbu. tehdy byly požadavky na přesnost a reprodukovatelnost jednotky přece jen jiné.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

22.3.2021 13:23
Divím se, že to senát nepodal k Ústavnímu soudu. Právníci přece ví vždy nejlépe jak to všechno je ....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist