https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-schvalil-snazsi-vznik-malych-vodnich-del-k-zachycovani-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát schválil snazší vznik malých vodních děl k zachycování vody

1.11.2019 00:40 | PRAHA (ČTK)
Malá vodní díla a terénní úpravy sloužící k zadržování vody v krajině by mohly do budoucna vznikat pouze na ohlášení vodoprávnímu úřadu a nebudou vyžadovat obvyklé stavební řízení. / Ilustrační foto
Malá vodní díla a terénní úpravy sloužící k zadržování vody v krajině by mohly do budoucna vznikat pouze na ohlášení vodoprávnímu úřadu a nebudou vyžadovat obvyklé stavební řízení. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Malá vodní díla a terénní úpravy sloužící k zadržování vody v krajině by mohly do budoucna vznikat pouze na ohlášení vodoprávnímu úřadu a nebudou vyžadovat obvyklé stavební řízení. Počítá s tím novela stavebního zákona a dalších zákonů z pera poslanců ČSSD, ANO, KSČM a SPD, kterou včera schválil Senát na závěr své říjnové schůze. Normu nyní dostane k podpisu prezident.
 

Norma se bude vedle terénních úprav týkat i vodních děl o rozloze do dvou hektarů a výšky hráze do 2,5 metru. Předkladatelé chtějí usnadnit vznik opatření, která by v krajině pomáhala zachycovat vodu. Návrh vychází ze záměru, který loni v létě předložil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Původně navrhovanou výšku hrází Sněmovna během projednávání předlohy o jeden metr zvýšila a také přesunula povolovací proces ze stavebního do vodního zákona.

K požadovaným dokumentům pro ohlášení se bude přikládat mimo jiné závazné stanovisko orgánu územního plánování. Územní rozhodnutí ani souhlas se vydávat nemá. K ohlášení vodního díla i terénních úprav nemá být nutné závazné stanovisko orgánu ochrany životního prostředí, pokud nepůjde o zvláště chráněná území, například národní parky, chráněné krajinné oblasti nebo rezervace.

Někteří poslanci kritizovali, že návrh vyřazuje z rozhodování orgány ochrany životního prostředí. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) však již tehdy řekl, že vodoprávní úřady, které budou záměry posuzovat, spadají pod odbory ochrany životního prostředí, takže ty se jimi stejně budou zabývat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jindřich Duras

2.11.2019 13:46
Je to od pangejtu k pangejtu! Už dneska máme krásné a přírodně cenné lokality, kde si nějaký hlupák rozhodl je nahradit rybníkem. Rozumějme: utratila se spousta peněz, včetně dotačních, a vzniklo něco s řádově nižší ekologickou hodnotou. A protože malé vodní nádrže jde dělat jen v dolících a ne na kopcích, přičemž právě v těch dolících a údolíčkách bývají poslední zbytky biodiverzity v agro-krajině, nemůže celá akce nijak dobře dopadnout.
Máme zde tedy další nesystémové a potenciálně škodlivé opatření, kterému jsou otevřené dveře. Blbost na blbost, protože klíčem k pokroku je komplexní řešení malých území (povodí) od dělení pozemků, mezí, remízků, revitalizací až po ty vodní nádrže. Pak to teprve bude mít smysl.
Tohle je jen další z plácnutí do vody, která odvádějí pozornost od těch zásadních problémů, tedy od reorganizace zemědělské výroby...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.11.2019 14:59
Obávám se, že pan Duras má naprostou pravdu. Ke slovu se dostanou lidé,jejichž jediným zájmem bude rychle něco postavit za dotační tituly bez ohledu na výběr skutečně vhodného místa. Výsledkem bude časté znehodnocení přírodní lokality ve prospěch "malé" vodní stavby.
U nás dokonce SCHKO Jeseníky dala souhlas ke stavbě vodní nádrže do EVL lokality Údolí Malínského potoka z důvodů "zadržování vody v krajině".
Větší nesmysl přitom nelze vymyslet, ale pouze to dokládá skutečnost ,že orgán ochrany přírody chrání zcela jiné zájmy než by chránit měl.
Zásadním problémem ČR je stav obhospodařované zemědělské půdy (mizivá jímavost) a další nárůsty zpevněných ploch a bohužel časté selhávání orgánů státní ochrany přírody.



Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist