https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senatni-vybor-podporil-odmitavy-postoj-vlady-ke-smernici-eu-o-zdaneni-paliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senátní výbor podpořil odmítavý postoj vlády ke směrnici EU o zdanění paliv

20.10.2021 00:53 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Kriplozoik / Wikimedia Commons
Senátní podvýbor pro energetiku podpořil odmítavou pozici české vlády k návrhu evropské směrnice, kterou se mění zdaňování energetických produktů a elektřiny. Náměstek ministryně financí Stanislav Kouba senátorům řekl, že vláda směrnici odmítla jako celek i z důvodu současné situace na trhu s energiemi. Vláda podle něj nesouhlasí s jakýmikoli tlaky, které by mohly vést k vyššímu zdanění nebo omezují prostor pro nižší zdanění. Komise chce mimo jiné přesvědčit členské státy, aby zrušily co nejvíce v současnosti platných výjimek ze zdanění energií.
 

Zdanění energetických produktů dosud upravuje směrnice z roku 2003. V důvodové zprávě stojí, že tato směrnice již není v souladu s nynějšími politikami EU. Návrh na její přepracování je součástí Zelené dohody pro Evropu, tzv. Green Dealu, a legislativního balíčku Fit for 55, který má pomoci snížit emise skleníkových plynů.

Návrh počítá například s indexací sazeb daní. Kouba však poznamenal, že tuzemských produktů by se to týkat nemělo a Česko by tak svoje sazby daní u energetických produktů nemělo upravovat. Nově by mělo být zdanění energetických produktů provázáno podle jejich energetické výhřevnosti a podle toho by mělo být nastaveno, popsal. Šetrnější produkty by měly být zdaňovány méně. Podle důvodové zprávy má zdanění pohonných hmot a paliv lépe odrážet jejich dopad na zdraví a životní prostředí.

Evropská komise také uvádí, že minimální daňové sazby již nevedou ke sbližování vnitrostátních daňových sazeb. Minimální daňové sazby se nezvyšovaly od roku 2003, i když jsou vnitrostátní sazby ve většině případů vyšší. Minimální sazby pak podle EK nebrání závodům členských států o co nejnižší zdanění ani nepředstavují dolní mez zdanění. " Všechny tyto faktory spolu daňovými osvobozeními a sníženími daně zvyšují roztříštěnost vnitřního trhu a zejména narušují rovné podmínky ve všech dotčených hospodářských odvětvích," stojí v důvodové zprávě. Návrh proto obsahuje i revizi možností výjimek ve zdanění. Ani s tímto bodem se vláda neztotožnila.

Návrh směrnice podle důvodové zprávy zavádí možnost osvobodit po dobu deseti let od zdanění paliv zranitelné domácnosti a zavádí desetileté přechodné období pro dosažení minimální sazby daně. Členské státy by mohly poskytnout daňové úlevy na paliva všem domácnostem, přičemž by musely dodržet stanovené minimální sazby


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

20.10.2021 08:25
Evropu objali levicové bláboly, jen se divím, že z toho spolku nevýjdem
Odpovědět
VK

Václav Kain

20.10.2021 09:08
Máme s nimi smlouvy,dohody a ty jen tak porušit nemůžeme.Jeden dva Black outy a rozmrazené maso v mrazácích + skažené potraviny v ledničkách a nebudou ti Timmermancové stačit utíkat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist