https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sestnactilety-rusky-turista-se-stal-obeti-medveda-na-sibiri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šestnáctiletý turista se stal obětí medvěda na Sibiři

22.6.2021 11:24 | MOSKVA (ČTK)
Incident se podle místního serveru NGS24 stal nedaleko od vstupu do národního parku poté, co se chlapec vzdálil od skupiny. Ilustrační foto
Incident se podle místního serveru NGS24 stal nedaleko od vstupu do národního parku poté, co se chlapec vzdálil od skupiny. Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Šestnáctiletý chlapec přišel o život při útoku medvěda na skupinu turistů u jezera Medvežje v národním parku Jergaki v Krasnojarském kraji, nalézajícím se uprostřed Ruska. Další turista byl při útoku šelmy zraněn, oznámila agentura Interfax s odvoláním na záchranáře, kteří turisty dostali do bezpečí.
 

"Při útoku medvěda na skupinu 13 turistů byli zraněni dva lidé, z nichž zahynul jeden, šestnáctileté dítě," uvedlo ministerstvo pro mimořádné situace podle listu RBK.

Incident se podle místního serveru NGS24 stal nedaleko od vstupu do národního parku poté, co se chlapec vzdálil od skupiny. Další dva lidé jej šli hledat a narazili při tom na medvěda, který tou dobou již hocha zabil a seděl u jeho těla. Šelma na dvojici zaútočila. Jeden muž se zachránil tím, že dělal mrtvého, zatímco druhý medvěda zranil nožem, ale sám také utrpěl zranění. Medvěda později zastřelili lovci.

Deník RBK připomněl, že podobný útok se stal počátkem tohoto měsíce na ostrově Sachalin, kde medvěd poranil muže, kterého téměř skalpoval a pokousal na končetinách.

V parku Jergaki, populárním mezi turisty, medvěd zaútočil před šesti lety na manželský pár, který vyvázl se zraněními, poznamenal server NGS24.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FN

František Novák

22.6.2021 12:49
Škoda mladého člověka, i když v tomhle případě šlo asi o jeho nepřipravenost a nedisciplinovat při setkání se skutečnou přírodou a ne dokumentem na National Geographic. Já bych asi takhle do přímého kontaktu nešel, jsem v tomhle hodně obezřetný. Pomáhá mi s tím i vybavení od www.naturehikecz.cz které je skvělé na velké túry i přespávání v lese. :)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.6.2021 14:06 Reaguje na František Novák
Jenom přemýšlím, co z toho vybavení by odradilo medvěda od útoku. Karimatka, buzola a ani spacák to nebudou.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

23.6.2021 05:36 Reaguje na František Novák
Taková událost se stává max... teď už 2x/100 let. Příští týden mohou být další.
Jinak v Rusku vidí jako lepší vybavení IŽ 27 apod. -brokovnice s jednotnou střelou nebo hrubým brokem. Osobně bych určitě taky dal na zkušenosti předchozích generací.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.6.2021 08:45
Někdo tu napsal v minulosti poučku, že medvěd neútočí na skupinu lidí
5 a vice lidí. Ten ruský medvěd asi neumí počítat, když jich bylo 13!
Lidičky u šelem neexistují pravidla a nikdy se nelze spoléhat na ty
rolničky, zvonečky, pepřáky a hlučení k zaplašení šelem, které ztratí
plachost a respekt před lidmi-lovci. Pak to může být handicapovaný
a nebo jinak poškozený jedinec. Spoléhat se lze pouze na účinnou zbraň
a na pohotovost ji použít. Při překvapení vám bude ale k ničemu i ona.
Pokud se to stane ve skutečné divočině, tak ti turisté s tím počítali,
ale ne u nás a nebo někde v hotelu a školce. To už je pouze debilita
ochranářů.
Odpovědět
Hu

Hunter

25.6.2021 06:24 Reaguje na Břetislav Machaček
Pane Machačku, tu poučku vycházející ze zkušeností z USA jsem psal já. Pokud byste si tento článek přečetl pozorněji, tak byste zjistil, že ten chlapec se od skupiny oddělil a v době útoku byl sám. V jiném článku bylo uvedeno, že se dokonce vydal sám nějakou zkratkou. V době napadení byl tedy zcela osamocen a mimo skupinu. Medvěd tedy nezaútočil na skupinu 13 lidí. Takže ta poučka z USA, že nikdy nebyl zaznamenán útok medvěda na skupinu lidí 5+ asi zůstává zatím v platnosti.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist