https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sikela-investice-do-jadernych-zdroju-nesmi-evropska-komise-oznacit-za-prechodne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr průmyslu Síkela: Investice do jaderných zdrojů nesmí Evropská komise označit za přechodné

5.1.2022 01:17 | PRAHA (ČTK)
Investice do jaderných zdrojů nesmí Evropská komise (EK) označit za přechodné, sdělil ČTK ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Nutné podle něj je, aby nebyly ani jinak diskriminovány. EK navrhuje za určitých podmínek dočasně zařadit jadernou energetiku a zemní plyn mezi zelené investice.
 

Plán počítá například s tím, že do roku 2050 budou muset mít jaderné elektrárny pro svůj odpad hlubinná úložiště. Takzvanou taxonomii, tedy systém podpory ekologických investic, odmítají odpůrci obou technologií - jaderných zdrojů i zemního plynu. Kvůli některým podmínkám však nabádají k opatrnosti částečně i jejich stoupenci. Komise bude podněty k návrhu přijímat do 12. ledna, do konce měsíce ho chce schválit.

"Rádi bychom jednali například o dílčích technických parametrech pro využití zemního plynu a jeho následné nahrazování vodíkem nebo obnovitelnými plyny," uvedl Síkela.

Svaz průmyslu a obchodu ČR vydal k návrhu stanovisko, které poslal premiérovi Petru Fialovi (ODS) a zodpovědným ministrům. Pokud by byl návrh přijat v současném znění podle prvního viceprezidenta svazu Daniela Beneše by přinesl zásadní komplikace z hlediska transformace české energetiky a hlavně teplárenství. "V oblasti jádra by přijetí návrhu znamenalo, že nový blok v Dukovanech by mohl být zároveň posledním novým jaderným zdrojem – ať už velkým či malým modulárním, který se v ČR v souladu s taxonomií postaví," řekl dříve Beneš.

Po schválení návrhu EK budou mít členské země a Evropský parlament nejméně čtyři měsíce, aby ho případně odmítly. Skupina států včetně České republiky dlouhodobě usiluje o podporu jaderné energetiky. Proti se naopak vyslovily Rakousko, Německo, kritika zazněla i od španělské vlády.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

5.1.2022 08:39
Pokud má být "přechodná zdroj" do roku 40, tak jsme přece naprosto v pohodě. V té době už bude situace úplně jiná a další zákon s tím může libovolně šibovat. Pokud ovšem do té době žádný blok nepostavíme, může nám to být jedno.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.1.2022 10:21 Reaguje na Pavel Hanzl
ono to je jedno v podstatě stejně...pokud se bude navyšovat energetická potřeba tlačením elektromobility a těžaři pseudoměn a úložiště. Tak nás nezachrání ani dva Temelíny
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.1.2022 10:46 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Pokud bychom budovali energetiku tak, jako normální státy Evropy, tak to zvládnout jde.
Stačí se podívat, kolik nových zdrojů se staví venku a kolik u nás.
Odpovědět
DB

Darth Bane

5.1.2022 21:13 Reaguje na Pavel Hanzl
A který je ten normální evropský Stát??? Já bych řekl, že normální by nebylo žít na energetický dluh, tedy více primárních energetických zdrojů produkovat než spotřebovávat. A tohle v Evropě splňuje pouze Rusko a Norsko.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.1.2022 15:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Jaký zákon???

Úplně jiná možná situace bude, jen se ale neví jaká:-))).
Já vím, Hanzl ví všechno:-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.1.2022 15:53
Místo Havlíčka je tam Síkela a Hanzl zase brblá;-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.1.2022 16:14 Reaguje na Svatá Prostoto
Nebrblu. volby dopadly dle mách představa já jen vládě držím všechny palce, aby se nerozhádala a hlavně dokázala vyhrát hybridní válku.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.1.2022 16:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Cywe, vy a vaše hybridní válka ... to je jak v mateřský školce s váma:-))).
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.1.2022 17:57 Reaguje na Svatá Prostoto
:-))), hybridní válka teď opět probíhá u Pirátů s kandidátkou na šéfku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2022 09:48 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy nechápete pořád o co jde, že? Tam se tahají zcela normálně demokraticky a hlavně o nic nejde.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.1.2022 15:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Já pevně doufám, že Michailidu vyhraje. Mít v čele vládní stranu někoho, kdo se hrdě hlásí k odkazu nebožtíka Marxe, byť v podání renegáta Kautského:-), to už jsme tu dlouho neměli:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2022 16:27 Reaguje na Svatá Prostoto
Většina lidí neví, co ten komunismus vlastně je. To, co vytvořil Lenin se Stalinem a natlačili k nám s tím nemělo vůbec nic společného. To byl jen ruský feudalismus obarvený na rudo, je jedno, jestli se Car jmenuje Ivan Hrozný nebo Stalin nebo Brežněv (nebo Putin). Má taky stejnou strukturu moci (vertikální), demokracie ji má horizontální.

Skutečný komunismus dodnes funguje v Izraelských kibucech založených hned po válce a to dost úspěšně.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.1.2022 16:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Což o to, v těch komunách to fungovat může a občas taky funguje. Ale to je tak všechno. Ostatně, jaká část populace Izraele žije právě v těch kibucech si jistě najdete sám. A co se zbytku Izraele týče ... já fakt nevím, jestli bych to nazval komunismem:-))).

Jinak holčina horuje přímo pro Marxe. A pokud je komunismus to, o čem psal Karel s Bedřichem v manifestu ... ale jo, pokud se vám to líbí, proč ne. U vás je to beztak jedno:-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2022 09:46 Reaguje na Svatá Prostoto
Sorry jako, dnes to jakoby nevypadá, ale štvaní proti EU kvůli energetické krizi je skutečně nechutné a lidé tomu tak dominantně věří, že to vypadá dost nebezpečně. Přitom je to čistá lež.

"Hlavní ale je, že se potvrdily podzimní informace, že podstatným důvodem extrémního růstu cen za ruský plyn byla snaha Kremlu dostat Evropu na kolena snížením dodávek a zvyšováním cen. Navíc v podmínkách, kdy si Rosatom zakoupil velké kapacity v zásobnících v Evropě a nechal je záměrně prázdné, a tudíž Evropu bez rezerv. Americká dodávka tuto brutální vyděračskou hru utnula".

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.1.2022 15:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Ten citát jste sem už nacpal a nebyl jste ani schopen k tomu dát zdroj.

Že je to blbost jsme vám už taky vysvětlili, ale tam beru, že to vy nedáte, bo jste na to moc hloupej:-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2022 16:28 Reaguje na Svatá Prostoto
Psal jsem to přece. Přítomnost, vlevo dole.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.1.2022 16:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste jak náš milovaný pan prezident s Peroutkou:-))).

Dejte odkaz, jako každý jiný tady, nebo jděte víte kam ....
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist