https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skiareal-jested-chce-nove-sjezdovky-kompenzovat-vysadbou-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skiareál Ještěd chce nové sjezdovky kompenzovat výsadbou stromů

5.9.2019 00:14 | LIBEREC (ČTK)
Provozovatel skiareálu Ještěd v Liberci do několika dnů předloží úřadům dopracovanou dokumentaci EIA, v níž se posuzuje vliv na přírodu. / Ilustrační foto
Provozovatel skiareálu Ještěd v Liberci do několika dnů předloží úřadům dopracovanou dokumentaci EIA, v níž se posuzuje vliv na přírodu. / Ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Provozovatel skiareálu Ještěd v Liberci do několika dnů předloží úřadům dopracovanou dokumentaci EIA, v níž se posuzuje vliv na přírodu. Skiareál ji zpracovává kvůli výstavbě nové páteřní sjezdovky a rozšíření dalších tratí. Oproti původnímu návrhu se v ní počítá i s náhradní výsadbou stromů. Novinářům to včera řekl ředitel skiareálu Jakub Hanuš.
 

Kvůli modernizaci areálu by mělo být vykáceno skoro sedm hektarů lesa, v němž převažuje smrk ztepilý. "Máme v dokumentaci vytipované prostory v rámci stávajícího areálu tak, abychom vyrovnali bilanční poměr odlesněné a znovu zalesněné plochy," uvedl Hanuš.

Provozovatel městského skiareálu zároveň radnici nabídl, že bude výsadbou stromů kompenzovat i již fungující sjezdovky, což je zhruba 20 hektarů. "Nabídli jsme možnost zalesnit stejný prostor v rámci města," uvedla projektová manažerka areálu Renata Balašová. V úvahu například přichází sportovní areál Vesec. Tato iniciativa souvisí se snahou přeměnit Ještěd na ekologické lyžařské středisko.

"Skiareál Ještěd možná bude tímto krokem úplně první v České republice, kdo veřejně proklamuje, že se zavazuje k trvale udržitelnému rozvoji," uvedl Hanuš. Přesvědčit veřejnost, že záměr má smysl, má podle něj i chystané rozšíření sjezdovek. "Tímto projektem chceme jasně říci, že jakýkoliv rozvoj našeho střediska je trvale udržitelný. Není to jen o tom odlesňování, ale náš záměr naopak počítá s opatřeními, abychom alespoň minimalizovali nebo dokonce úplně eliminovali jakékoliv dopady na životní prostředí," dodal.

Provozovatel v doplněné dokumentaci podle Hanuše zohlednil všechny připomínky, kvůli nimž mu ji krajský úřad vrátil k dopracování. Jednou z nich bylo vyhodnocení nároků na spotřebu vody pro zasněžování a vydatnosti dostupných zdrojů vody. Další bylo vyhodnocení vlivu osvětlení na večerní scenérii Ještědského hřebene.

Nová sjezdovka dlouhá přes 1,5 kilometru a široká od 40 do 50 metrů by totiž pro večerní lyžování měla být osvětlená v celé délce. "Podrobněji jsme argumentovali, že sjezdovka sice bude osvětlená, nicméně její dopad díky novým LED technologiím bude daleko menší oproti stávající technice na F10," uvedl Hanuš. Sjezdovka F10 dlouhá 400 metrů nyní slouží pro večerní lyžování, po vybudování Nové Skalky už osvětlená nebude.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Marek Kuntoš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

6.9.2019 07:58
Jako pořád lepší přístup než u jiných majitelů skiareálů, ale pořád... tvrdit, že někdo vytvoří "ekologické lyžařské středisko" je podle mě absurdní... něco jako mírumilovná válka...
Odpovědět
LB

Lukas B.

6.9.2019 08:58 Reaguje na Lukáš Kašpárek
některá údolí (některé kopce) jsou prostě ztracená a jestli je tam o sjezdovku nebo lanovku víc nebo míň, na tom už moc nesejde. je to lunapark a průmysl a "tvrdá" aktivita v přírodě. jediné, co u takové ztracené lokality můžeme řešit je, jak a do jaké vzdálenosti obtěžuje okolí, tedy jestli tam rachotí reproduktory (za bezvětří je tuc-tuc z Hnědého vrchu slyšet až nad Výrovkou) a jestli osvětlení pro večerní lyžování osvětluje to co nemá, a samozřejmě také, jestli sjezduchtiví mají kde zaparkovat a kudy přijet, případě kde odstavit a dojet (skibusem, tramvají, přibližovací lanovkou apod.).

samozřejmě když se řekne A, je potřeba říci i B, údolí zatím nezasjezdovkovaná a nezalanovkovaná nechat být.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

6.9.2019 09:46 Reaguje na Lukas B.
Souhlasím.. na horách už toho proč se zřizovalo CHKO nebo NP zbylo opravdu pramálo a ještě i ten zbytek by ziskuchtivý nejraději rozkradli a zničili..

Já osobně bych nepovolil už žádné rozšiřování jakéhokoliv sportovního areálu v oblastech CHKO nebo NP a ty co jsou bych reguloval až hanba....
Odpovědět
LB

Lukas B.

6.9.2019 11:52 Reaguje na Lukáš Kašpárek
podle toho co píšete, patrně spíš se mnou nesouhlasíte.

obecně se sjezdové lyžování koncentruje. mizí tradiční šlepry nad vesnicí a pomičky a ptákotrhy nad zotavovnami, a velké areály se zahušťují, protože, málo platný, sjezdové lyžování je především ekonomická aktivita provozovatele, která, aby byla zisková, potřebuje nějakou minimální hustotu lyžaře na hektar (draze zasněřované a denně upravované) sjezdovky, a nějaké aspoň iksprocentní vytížení co nejkapacitnějších vleků a lanovek (obsluha je náklad jak prase). já vidím budoucnost tuzemského sjezdového lyžování v tom, že nové areály už nikdy nevzniknou (budou procesně neumístitelné), malé zaniknou (neuživí se) a velké se zahustí.

a samozřejmě, lyžování v Sudetech od jizerek po jeseníky se dramaticky zdraží. protože poláci bohatnou a začínají lyžovat, a tak areály budou moci zdražovat.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist