https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skoda-js-posiluje-vyrobu-kontejneru-na-pouzite-jaderne-palivo-pro-elektrarny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ŠKODA JS posiluje výrobu kontejnerů na použité jaderné palivo pro elektrárny

31.5.2021 10:33 | PRAHA (ČTK)
ŠKODA JS má už tři roky i vlastní produkt - kontejner ŠKODA 1000/19. Jejich dodávku do Jaderné elektrárny Temelín už zahájil. Do roku 2035 jich tam má dodat 58.
ŠKODA JS má už tři roky i vlastní produkt - kontejner ŠKODA 1000/19. Jejich dodávku do Jaderné elektrárny Temelín už zahájil. Do roku 2035 jich tam má dodat 58.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ŠKODA JS
Plzeňská ŠKODA JS posiluje ve výrobě kontejnerů na použité jaderné palivo pro české i zahraniční elektrárny. Tento stabilizační dlouhodobý program už tvoří 12 procent ročních tržeb, které loni činily 3,3 miliardy Kč. Kromě kontejnerů Castor podle německé licence, s jejichž produkcí podnik po čtvrtstoletí končí, má už tři roky vlastní produkt - kontejner ŠKODA 1000/19. Jejich dodávku do Jaderné elektrárny Temelín už zahájil. Do roku 2035 jich tam má dodat 58.
 

Pro Temelín firma vyrobila loni čtyři tyto kontejnery vlastního designu a pro Dukovany ještě tři typu Castor. "Teď připravujeme k expedici první kontejner vlastního designu ŠKODA 440/84 pro Dukovany," řekl ředitel. Kontejnery Castor v Dukovanech nahradí nové obalové soubory ze Škodovky. Podnik jich tam má do roku 2031 dodat 35 a v případě prodloužení životnosti elektrárny do roku 2048 má opci na dalších 55 kusů.

Firma se snaží kontejnery nabízet do dalších elektráren, každá má ale jiný systém skladování - některé mají mezisklad mokrý, ne suchý jako v ČR. "Rozhodně máme ambice neprodávat jen v Čechách. Nabízíme je na Ukrajině, v Bulharsku, šance je také u slovenských Mochovců. V každé zemi se ale musí znovu získat licence, která není přenositelná ani v EU," uvedl Krček. Kontejnerový program je podle něj širší, nejde jen o dočasné skladování použitého paliva z jaderných elektráren na 60 let. Děláme nádoby na vysoce aktivní odpady a další typy, uvedl. Kontejnerů na radioaktivní materiály vlastního designu podnik od roku 2018 dodal deset a letos jich vyrobí stejně.

ŠKODA JS a.s., dříve ŠKODA Jaderné strojírenství, vykázala loni zisk před zdaněním více než 122 milionů při tržbách přes 3,3 miliardy Kč. Zaměstnává 1070 lidí. Podnik, který je členem ruské strojírenské skupiny OMZ, se musel kvůli nedostatku tuzemských příležitostí víc orientovat na export. Vyvezl zařízení a služby za 1,5 miliardy Kč, což představovalo 46 procent tržeb. Loni podepsal kontrakty na další léta za více než 3,5 miliardy korun, meziročně o 300 milionů Kč více. Letos čeká minimálně stejné tržby i zisk.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist