https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skody-na-zivotnim-prostredi-kvuli-valce-kyjev-odhaduje-na-46-miliard-dolaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kyjev odhaduje válečné škody na životním prostředí na 46 miliard dolarů

16.1.2023 01:40 | KYJEV (ČTK)
Hlavními příčinami znečištění ovzduší jsou podle Strilce lesní požáry a útoky ruské armády na ukrajinskou energetickou infrastrukturu.
Hlavními příčinami znečištění ovzduší jsou podle Strilce lesní požáry a útoky ruské armády na ukrajinskou energetickou infrastrukturu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruská invaze způsobila na ukrajinském životním prostředí škody v hodnotě 46 miliard dolarů (přes bilion korun), odhaduje ukrajinské ministerstvo životního prostředí. Vyplacení této částky v plné výši chce Kyjev podle listu Ukrajinska pravda na Moskvě vymáhat.
 

"Hlavní podíl na vyčíslených ztrátách představuje znečištění ovzduší - 27 miliard dolarů (598 miliard korun)," uvedl ukrajinský ministr životního prostředí Ruslan Strilec, podle kterého se v důsledku ruského válčení dostalo do ovzduší více než 42 milionů tun skleníkových plynů. To lze srovnat s ročními emisemi Bulharska, dodal ministr.

Hlavními příčinami znečištění ovzduší jsou podle Strilce lesní požáry a útoky ruské armády na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rusko na Ukrajinu zaútočilo loni 24. února, od začátku loňského října se pak Ukrajinci potýkají se vzdušnými údery cílenými na města a kritickou infrastrukturu. V zimních měsících to provázejí výpadky elektřiny, tepla i vody.

Válčení zničilo bezmála třetinu ukrajinských lesů, odhaduje ukrajinské ministerstvo životního prostředí, podle kterého oheň spálil nejméně 23 300 hektarů. Škody v odhadované hodnotě 18 miliard dolarů (téměř 400 miliard korun) ruská agrese napáchala také na půdě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

17.1.2023 07:49
nějak mi nesedí ta plocha ukrajinských lesů. to mají celkem ani ne 100 000ha, když tady autor článku udává že jim zachvatčici spálili 23300ha ? a kolik plochy lesů máme my ?
Odpovědět
ZK

Zan K.

23.1.2023 18:56
Inu - myslím že dopadnou jako my při vymáhání našeho zlatého pokladu od USA...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist