https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skupina-lidi-z-mezne-se-chce-kvuli-pozaru-v-c.svycarsku-soudit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skupina lidí z Mezné se chce kvůli požáru v Českém Švýcarsku soudit

22.8.2022 18:25 | HŘENSKO (ČTK)
Zdroj | HZS ČR
Skupina pěti obyvatel z Mezné na Děčínsku se připravuje na soud s Národním parkem České Švýcarsko. Jeho vedení podle nich zanedbalo preventivní hasičskou péči, a proto požár dosáhl obřích rozměrů. Informuje o tom server Seznam Zprávy. Obyvatelé Mezné zatím neví, jestli budou podávat hromadnou žalobu, nebo trestní oznámení, čekají na konzultaci s právníky. Vedení parku kritiku odmítá. Požár vypukl před necelým měsícem, zlikvidovat se ho podařilo za 20 dnů, oheň spálil 1060 hektarů plochy v národním parku.
 

"Nevytěžili kůrovcové dřevo a nepokáceli suché smrky, hasiči navíc neměli zpřístupněné cesty – park odklízení dřeva zakázal. V Mezné také nebyla voda," řekl serveru Pavel Kozdera, jeden ze skupiny, která chce podniknout právní kroky. Vedení parku žádné zásadní pochybení nevnímá. "Už jen proto, že oheň postupoval i zeleným lesem," řekl Seznam Zprávám mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. Podle něj byla oblast Hřenska jednou z nejvyklizenějších. "Na podmínky kůrovcové kalamity tam bylo relativně málo dřeva. V minulých letech jsme se potýkali s kritikou opačného charakteru, tedy že tam příliš těžíme," podotkl Salov. Dodal, že za zásoby vody není zodpovědné vedení parku, podle něj je to otázka na starosty nebo hasiče.

Park sice zahájil mnoho nových protipožárních opatření, podle místních je ale pozdě. "To, co dřív říkali, že se kácet nesmí, začali kácet. Jsou plány na to, aby ve vesnicích byl dostatek vody. Najednou to jde. Ale to je s křížkem po funuse," řekl serveru další z obyvatel Mezné Pavel Hrdlička. Jeho chalupa, která byla před dokončením rekonstrukce, vyhořela.

Nejrozsáhlejší požár v České republice policie vyšetřuje jako trestný čin obecné ohrožení. Mluvčí děčínské policie Eliška Kubíčková dnes ČTK řekla, že zatím nejsou žádné další podrobnosti z vyšetřování, které by policie mohla zveřejnit. Nejpravděpodobněji podle policistů požár vypukl v Malinovém dole. Na místě se vystřídalo zhruba 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Evakuovat se museli lidé z Hřenska a jeho částí a také z Vysoké Lípy u Jetřichovic.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MV

Milan Vítkovič

23.8.2022 12:59
Výše popsaný směr žaloby se mi zdá poněkud nešťastným, kde úspěch je předem mizivý. Těžiště otázky proč, leží zcela jinde.
1. pokud park jednal s Německou stranou a usnesli se na nějakém společném postupu netěžit kůrovce, kde tento směr může být původcem vzniklého problému, vzhledem k tomu, že Německá strana nenese zodpovědnost za les na České straně a opačně, tudiž první argument parku je u konce debaty.
2. pokud došlo k nějakému pevnému postoji nezasahovat- viz bezzásahovost, jestli se také považuje prudká kalamita kůrovce- vůči napadené ploše, jako bezzásahová. Tedy, jestli se jednalo dále o nějakou vyjímku vůči stavu napadeného porostu a možné částečné změně k nápravě o věci samotné. Jaká jiná opatření provedl park proti šíření kůrovcové kalamitě po celém kraji v závislosti na nynějším podnebí s minimálními srážkami za posledních 9 let- např. instalace dostatečného množství feromonových lapačů, permanentní kontrola množství výskytu kůrovce v různých částech parku+ jejich pravidelné záznamy, nebo jiná opatření, která by vedla k útlumu a úspěšně bránila šíření kůrovcové kalamity. Jaká jednání park vyvolal a s jakými subjekty, aby se kůrovec nešířil mimo oblast parku a řízeně nenapadal soukromé a obecní lesy v širokém kraji.
3. jaké byly vytvořeny v rámci stavu protipožární opatřeí, s kým vším jednali, jaký návrh a opatřená byla přijata?- obnovení požárních nádrží, výstavba nových, průseky v porostu, sjízdnost komunikací, požární hlídky v době nepřiměřeného sucha.
4. jaké opatření přijala správa parku k ochraně návštěvníků před možným požárem, náhlou vichřicí v závislosti na možném úrazu, či smrti z padajících suchých stromů?- Varování na veřejných místech, příděl přileb, místa ze zakázaným pohybem, přidělení průvodců, posílení hlídek...
V rámci toho, že v tomto státě vládne blbost a bordel, věřím, že mnou popsaný způsob postupu má 99,9% úspěch, pokud to nějaký hlavoun politicky nezaklekne, což by jistě bylo proti principu spravedlnosti a Demokracie.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist