https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slavnost-stromu-a-lesa-v-bilych-karpatech-nabidne-vychazky-i-kulturni-program
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slavnost stromů a lesa v Bílých Karpatech nabídne vycházky i kulturní program

21.10.2023 00:03 | BOJKOVICE (ČTK)
Slavnost stromů a lesa v Bílých Karpatech nabídne vycházky do přírody i kulturní program včetně koncertů nebo ohňové show. Od pátku 20. října do neděle 22. října se akce postupně uskuteční na třech místech, a to v Komni na Uherskohradišťsku, Valašských Kloboukách na Zlínsku a Bojkovicích na Uherskohradišťsku. Spojená je s benefiční sbírkou na výkup svobodného lesa, sdělila za pořadatele Jana Tesařová.
 

Dnes budou mít lidé možnost vyrazit na exkurzi do přírodní rezervace Ščúrnica u Valašských Klobouk. Povede ji Miroslav Janík ze Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Kosenka, která již desetiletí organizuje výkupy pozemků do pozemkového spolku a ponechává les v rezervaci Ščúrnica přirozenému vývoji k pralesu. Účastníci při exkurzi poznají život a principy přírodě blízkého lesa, do jehož vývoje nezasahuje člověk. Odchod je v 11:00 z parkoviště na Královci nad Valašskými Klobouky.

O čtvrté říjnové neděli slavnost vyvrcholí kulturním programem v Klubu Maják v Bojkovicích. Od 14:00 do 20:00 tam na příchozí čekají koncerty, projekce filmů, výstava, zážitkové workshopy a ohňová show. Organizátoři připravují i divadelní pohádku pro děti. "Na Slavnosti stromů a lesa jsou vítány jak rodiny s dětmi, tak kdokoliv, kdo má rád přírodu," uvedla Tesařová.

Celá akce je benefiční. "Finanční výtěžek bude věnován na výkup svobodného lesa Ščúrnica. Ten je jedinečnou ukázkou soukromé přírodní rezervace, která nemá v České republice obdobu," doplnila Tesařová. V rezervaci se vyskytují až 120 let staré lesní porosty s převahou jedle, zastoupeny jsou v nich ale i smrk, buk, bříza, habr nebo javor. Více informací o slavnosti je zveřejněno na sociální síti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist