https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slavnost-stromu-ve-valdstejnske-lodzii-na-jicinsku-prilakala-stovky-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slavnost stromů ve Valdštejnské lodžii na Jičínsku přilákala stovky lidí

22.10.2023 21:30 | JIČÍN (ČTK)
Valdštejnská lodžie je raně barokní památka u města Jičína, kterou nechal v letech 1627 až 1632 vystavět vévoda Albrecht z Valdštejna jako svou reprezentativní příměstskou vilu se zahradou a parkem. Areál nebyl nikdy dokončen.
Valdštejnská lodžie je raně barokní památka u města Jičína, kterou nechal v letech 1627 až 1632 vystavět vévoda Albrecht z Valdštejna jako svou reprezentativní příměstskou vilu se zahradou a parkem. Areál nebyl nikdy dokončen.
Foto | Michal Zikmund / Wikimeda Commons
Magická oslava světa stromů v areálu Valdštejnské lodžie na okraji Jičína přilákala v sobotudnes stovky lidí. Tradiční Slavnost stromů vyvrcholila večer v lesoparku pohybovou performancí stromových bytostí, jejíž ústředním motivem byla korunovace krále stromů. Slavnost stromů se koná od roku 2011 a těší se značné oblibě návštěvníků, řekl ČTK kastelán Jiří Vydra. Program rodinné akce doplnily odpoledne výtvarné dílny či divadla.
 

"Park je na podzim nádherný, to mě před lety inspirovalo k uspořádání podzimní akce, k jakési poctě stromům. Chtěl jsem, aby si děti uvědomily, že na stromy lze nahlížet i jako na živé bytosti," řekl ČTK Vydra.

Němému rituálu korunovace krále stromů, kdy se divákům představili herci odění do kostýmů evokující fantaskní lesní bytosti, přihlíželi děti i dospělí. O hudební doprovod se postarali hráč na domorodý nástroj didgeridoo Ondřej Smeykal a kontrabasista Tomáš Zahrádka. "Ústředním motivem pohybové performance stromových bytostí je vždy rituál korunovace nového stromového krále či královny. Scénografie je vždy podobná, mění se motiv. Pracujeme s představou, že jsou stromy živé bytost, které si každoročně volí vládce. Jde o volnou inspiraci samotným lesem," řekl ČTK Vydra.

Akci pořádá každoročně místní nezisková organizace Valdštejnské imaginárium, která usiluje o oživení Valdštejnské lodžie neobvyklými cestami, k čemuž využívá genia loci stavby, která nebyla nikdy dokončena.

Slavnost stromů, která se odkazuje k mezinárodnímu dni stromů, jenž připadá na 20. října, je součástí projektu Netradiční oživování tradic. "V rámci projektu se snažíme přiblížit nekonvenčním způsobem tradice a vytvářet živou kulturu ohleduplně vůči památce a historii. V rámci tohoto projektu probíhají pravidelně akce Slavnost stromů, Čarodění a Divovánoce,“ řekl ČTK Vydra.

Valdštejnská lodžie je raně barokní památka u města Jičína, kterou nechal v letech 1627 až 1632 vystavět vévoda Albrecht z Valdštejna jako svou reprezentativní příměstskou vilu se zahradou a parkem. Areál nebyl nikdy dokončen. Lodžie je součástí Valdštejnovy barokní komponované krajiny – osy, která prochází Jičínskou kotlinou a spojuje v jeden celek sakrální i světské stavby, krajinné dominanty a město Jičín, uvedli správci památky.

Lodžie stojí pod vrchem Zebín na okraji městské části Sedličky a s centrem města ji spojuje známá dvoukilometrová lipová alej.

Před více než 30 lety byla lodžie téměř ruinou. Město od té doby do oprav dalo desítky milionů korun. Jako první nechala radnice opravit v roce 1990 střechu lodžie. Dále se podařilo například udělat nové toalety, opravit střechy, části omítek a opravit zdi v parku.

Letos město dokončilo opravu v severovýchodní části areálu kolem Čestného dvora asi za 32 milionů korun, která trvala od konce roku 2019. Byla součástí česko-polského projektu Cesta Valdštejnských architektů, který je podpořen evropskou dotací. Vznikl také víceúčelový sál, takzvaný Theatron.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist