https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slepa-ramena-labe-a-orlice-v-hradci-kralove-ceka-obnova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slepá ramena Labe a Orlice v Hradci Králové čeká obnova

2.1.2021 01:07 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Postupně by se vyčištění a oživení měla dočkat labská slepá ramena Třebešská Labice, Jesýpek a Machkova Labice. Na Orlici se počítá s říčními rameny Bejkovna, Holštejn, Jezuitská jezera, Stará Orlice a Sýkorky.
Postupně by se vyčištění a oživení měla dočkat labská slepá ramena Třebešská Labice, Jesýpek a Machkova Labice. Na Orlici se počítá s říčními rameny Bejkovna, Holštejn, Jezuitská jezera, Stará Orlice a Sýkorky.
Foto | Vukin / Wikimedia Commons
Zanikající slepá a mrtvá ramena Labe a Orlice v Hradci Králové čeká obnova a oživení. Dohodly se na tom město Hradec Králové, státní podnik Povodí Labe a společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové. Cílem postupného vyčištění ramen je zadržení vody v krajině a obnova cenných vodních a mokřadních biotopů, sdělila mluvčí radnice Kateřina Šmídová.
 

Radnice, Povodí Labe a vodárny podepsaly memorandum, ve kterém se město a vodárny zavazují převést dotčené pozemky na Povodí Labe. "Povodí Labe pak zahájí přípravu revitalizačních akcí a mělo by vyvinout maximální úsilí k jejich samotné realizaci," uvedl náměstek primátora Hradce Králové pro životního prostředí Martin Hanousek (Zelení).

V memorandu je zakotvena spolupráce na revitalizaci tří říčních ramen na Labi a pěti na Orlici. Většinou půjde o odbahnění a vyčištění slepých ramen, protože není vždy reálné a žádoucí propojení těchto mrtvých koryt s řekou. Lokality byly vybrané tak, aby jejich obnově nebránily vlastnické vztahy k pozemkům. Na Povodí Labe by město mělo převést přes dva hektary pozemků. Vodárny například poskytnou své nepotřebné pozemky u slepých ramen v povodí Orlice.

Postupně by se vyčištění a oživení měla dočkat labská slepá ramena Třebešská Labice, Jesýpek a Machkova Labice. Na Orlici se počítá s říčními rameny Bejkovna, Holštejn, Jezuitská jezera, Stará Orlice a Sýkorky.

Díky podpisu memoranda může začít administrativní a projektová příprava, která by podle odhadu generálního ředitele Povodí Labe Mariána Šebesty mohla trvat přibližně tři roky. "Zásahy budou spočívat především v odstranění bahnitých sedimentů, prosvětlení břehových porostů, tvorbě nových tůní a obnově písčin. Cílem revitalizací je také obnova či tvorba vhodných biotopů pro vzácné druhy rostlin, hub a živočichů," uvedl Šebesta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

3.1.2021 10:17
,,odstranění bahnitých sedimentů, prosvětlení břehových porostů,,
tím se chce zachraňovat život kolem řek? , bahno je snad něco škodlivého? pokud není otráveno nějakými chemikáliemi ,žije v bahně mnoho živočichů a prospívá i vodním rostlinám, to vše se zlikviduje,
prosvětlení břehových porostů , to je termín , břehové porosty prosvětlení potřebují? naopak, aby byly pevné břehy musí na ních růst co nejvíce stromů a keřů ,prospívá to životu ve vodě i na břehu,
prostě je dnes moda vše vykácet ,zlikvidovat křoví a nechat několik stromů a trávu sekat, ještě se tam dají lavičky a udělají pěšinky , takové úpravy jsou dělané pro člověka a ne pro přírodu a tomu se bude říkat nezanedbaná řeka? ,
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.1.2021 17:39 Reaguje na vaber
Přesně tak. Někde se tleská bobrům, když zatarasí tok a nebo
štěrkovnu stromy a pískovna postupně pod dohledem AOPK degraduje
zanášením sedimenty na bažinu a jinde se bagrují sedimenty ze
slepých ramen, které jsou pouze zanášeny a zarůstány zcela podle
zákonů přírody při erozní činnosti řek. Slepá ramena v přírodě
vznikaly a zanikaly a mnoho lužních lesů vznikly podobnou
činností. Jinak levně se dají obnovit jejich napojením zpět na
hlavní tok a po povodni budou zbavena bahna a i jiných sedimentů.
Ale co, je tu na to dotace a tak hurá na slepé rameno s bagry
a motorovými pilami. Jinde musí erozní činnosti řeky ustoupit
i část rybníka a nasypat nová hráz, protože řece se nesmí klást
odpor. No a tu zasáhnou bagry do zcela přírodní degradaci na
bažinu a posléze lužní les. Už tomu ochranářství vážně nerozumím.
Spíše už ani nechci.
Odpovědět
co

5.1.2021 04:08 Reaguje na Břetislav Machaček
Není to tak černobílé jak to vypadá. Dokud řeky nebyly zregulovány, čas od času přišl větší voda, celou nivu překopala doslova vzhůru nohama. Vznikly nové tůně, zcela bez bahna i vegetace, osluněné. Většina vodních organizmů potřebuje sluníčko. Časem to začalo zarůstat. Ale za rok či dva přišla nová povodeň a proces se opakoval, respektive stále vznikala nová místa vedle těch zarůstajících. Dnes jsme ale ve fázi poslední, která většině druhů nevyhovuje, protože zastíněná voda plná živin a bahna je dobrá hlavně pro komáry, ale pro zbytek bioty moc ne...
Odpovědět
va

vaber

5.1.2021 09:41 Reaguje na
nikdy nedopadlo dobře, když člověk začal napravovat přírodu,
domýšlivost člověka, že přírodě pomáhá a výsledky jeho napravování, jsou vidět všude kolem nás, většině druhů nevyhovují stálé zásahy člověka,
názor, kdysi se lidé chovali k přírodě špatně a škodili ,ale dnes to už budeme dělat dobře a bude to prospěšné, je mírně řečeno velký optimizmus,
možná jen někdo za ,napravováním ramen, vidí hlavně kšefty a bojovníci proti komárům mu pomohou,
jakákoliv, stojatá, čistá a teplá voda na sluníčku, je pro líhnutí komárů ideál,
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

5.1.2021 08:14 Reaguje na Břetislav Machaček
ano, Slepá ramena v přírodě
vznikaly a zanikaly a mnoho lužních lesů vzn..
ale dnes v době přehrad (a sucha) už nikdy žádné rameno přirozenou povodní nevznikne. Tak asi śe musíme postarat o to co máme.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.1.2021 09:02 Reaguje na Kamil Krabice
Ony ty slepá ramena nikdy nevznikla za jednu či dvě
povodně. Byl to vývoj za stovky let, než si řeka
vytvořila nové koryto a staré uzavřela od hlavního
toku. Já se pouze pozastavuji nad rozdílnými zásahy
tu a onde. Někde je žádoucí přírodní degradace na
bažinu a jinde se nasadí bagry. Přitom jde často
o téměř shodné lokality, ale záleží na přístupu
místních orgánů ochrany přírody a samozřejmě výši
dotací na podobné akce. U nás je lokalita bývalé
pískovny( lidský výtvor) a tu nechává AOPK zcela
degradovat bez lidského zásahu včetně zákazu
prosvětlení okolních porostů a alespoň částečného
odbahnění vzniklého nadměrným opadem listí a dřevní
hmoty z okolních porostů. No a jinde přírodní výtvor(slepé rameno) vyčistí bagry a vytěží okolní
porosty. Takže to je ten rozpor mezi jednotlivými
územními orgány a jejich pojetím ochrany přírody,
který mě zaráží a o kterém tu píši.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist