https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slevarny-trinec-zprovoznily-dve-elektricke-pece-za-150-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slévárny Třinec zprovoznily dvě nové efektivnější elektrické pece

31.10.2015 15:52 | TŘINEC (Frýdecko-Místecko) (ČTK)
Slévárny Třinec uvedly do zkušebního provozu dvě elektrické indukční pece za téměř 150 milionů korun. Dceřiná firma Třineckých železáren (TŽ) jimi nahradila plamenné pece na koksárenský plyn, které už byly zastaralé, neefektivní a nešetrné k životnímu prostředí.
 

Nové zařízení je vybaveno účinným odsáváním a filtrací. "Hlavní důvody výměny dvou tavících agregátů byly ekologické. Spalování koksárenského plynu znamenalo vypouštění emisí oxidů dusíku, a to se nyní sníží asi o osm tun za rok. Stejně tak dojde ke snížení emisí tuhých znečišťujících látek na zhruba 0,6 tuny za rok," uvedl ředitel Sléváren Třinec Zdeněk Vladár. Nové zařízení už nebude produkovat oxidy síry.

"Výrobní kapacita každého celého zařízení je přibližně 15 tun tekutého kovu za hodinu. Tavit se zde budou i litiny pro výrobu válců, kokil a licího příslušenství pro hutní průmysl, tedy zejména pro potřeby Třineckých železáren," uvedla mluvčí TŽ Petra Jurásková.

Železárny dostaly od Evropské unie na indukční pece dotace ve výši 85 procent nákladů, pět procent šlo ze státního rozpočtu.

Třinecké železárny dosáhly loni čistého zisku 3,048 miliardy korun, což byl oproti roku 2013 téměř trojnásobek. Tržby firmě stouply téměř o 2,5 miliardy na více než 38 miliard korun. Firma zaměstnává více než 6900 lidí. Loni vyrobila 2540 kilotun oceli. Jediným akcionářem Třineckých železáren je mateřská společnost Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka. Podnik uvádí, že plní nejpřísnější ekologické limity, přesto patří k největším znečišťovatelům životního prostředí v regionu.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist