https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sloni-z-tropickych-lesu-gabonu-maji-hlad.prales-uz-je-neuzivi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sloni z tropických lesů Gabonu mají hlad. Prales už je neuživí

14.10.2020 01:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pozor sloni, dopravní značka v národním parku Lope v Gabonu.
Pozor sloni, dopravní značka v národním parku Lope v Gabonu.
Výzkumníci z univerzity ve Stirlingu posledních dvaatřicet let mapují vývoj lesních porostů v Gabonu. Se zvláštním důrazem na oblast Lopé, která je od roku 2002 vyhlášena národním parkem. A povšimli si, že zdejší pralesy se zvolna mění. Ubývá v nich plodonosných ovocných stromů. A s tím se snižuje i potravní nabídka pro mimořádné druhy savců, které tu žijí. Referuje o tom Independent.
 

Nárůst průměrných teplot a pokles úhrnu srážek, jasně pozorovatelný mezi sezónami za období 1986-2018 v celém povodí Konga, má poměrně nečekané důsledky. Jak upozorňuje tým Emmy Bushové z univerzity ve Stirlingu na příkladu lesů v gabonském národním parku Lopé, přibližně 70 druhů zdejších volně rostoucích a ovoce plodících dřevin postupně snižuje svou produkci. Ovocné stromy tu sice dál rostou a plodí, ale v současnosti až o 81 % méně než před lety. To, co se dá nazvat klimatickými změnami, se tu přímo promítá do dostupnosti a šíře potravní nabídky pro zvířata z celého pralesa. Slony, šimpanze, gorily.

„Méně ovoce v ekosystému má významná dopad na celou lesní dynamiku,“ vysvětluje Bushová. „Znamená to méně semen k šíření, ohrožení budoucího růstu a reprodukce rostlin a méně potravy pro zdejší živočichy.“ Že je situace vážná potvrzuje i výrazný pokles kondice v pralese pozorovaných slonů. Mezi lety 2008-2018 se jejich průměrná váha snížila o 11 %, což znamená, že sloni v lese v podstatě hladoví. Příčin může být podle Bushové několik, vzájemně provázaných a souběžně se komplikujících.

Sloni v pralese například patří k významným šiřitelům bylin a stromů prostřednictvím trusu, a tak přispívají k obohacování diverzity vegetace jednotlivých stanovišť. Když je ale ovoce méně dostupné, nemají sloni sami co jíst ani co šířit.

V obecné rovině se dá snížená schopnost ovocných stromů přinášet chutné a šťavnaté plody přičíst vyšším průměrným teplotám a nižším srážkám. A jak říká Lee White, gabonský ministr pro životní prostředí: „Tohle může být přesně ten signál, že jsme se dostali ke zlomovému bodu, kdy klimatická změna začíná škodit ekosystémům, které nás běžně spíše chrání.“ Gabon je přitom v pořadí třetí nejzalesněnější zemí světa (po Surinamu a Mikronésii). White nebere závěry skotských výzkumníků na lehkou váhu. „Znamená to, že všechny gorily, sloni, šimpanzi, zoborožci, opice, prostě všichni zvířecí obyvatelé pralesa, naleznou o 80 % méně potravy. A budou hladovější, vyčerpanější, náchylnější k chorobám. Jejich populace se začnou snižovat, což je počátek krachu.“

Bushová i White se shodnou na tom, že situace v Gabonu nejspíš není unikátní a je patrně přítomná v celém povodí Konga. Jen v Gabonu si toho mohli badatelé všimnout, protože tu už od roku 1986 kontinuálně běží výzkum v terénu. „Může se to dít všude a my o tom jenom nevíme, protože se nedíváme,“ dodává White. Předjímat v takové situaci nějaká řešení je nesnadné. Dá se ale očekávat, že zvířata nebudou chtít v pralese hladovět. A zrovna sloni mohou zamířit na pole a do sadů zemědělců farmařících v blízkosti národního parku Lopé, kteří se asi o úrodu obírat nenechají. Bude přibývat konfliktů a ubývat slonů. A spolu s tím se bude snižovat opět i schopnost ovocných stromů v pralesích šířit se.

Gabonský prezident Ali Bongo Ondimba k tomu říká: „V posledních létech jsme se divili, proč sloni – kterých tu od pytlácké krize spíše přibývá – pořádají nájezdy na pole zemědělců. Teď chápeme, že je z pralesů hnal hlad. Je to vlastně jen další příklad toho, jak Afrika musí splácet dluh a adaptovat se na krizi, kterou nepomáhala vytvořit. Ač je teď sama její nejzranitelnější obětí.“


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

14.10.2020 18:53
Jak chutná sloní steak?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist