https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensti-majitele-uhynulych-tygrat-vini-rakusany-z-ocernovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenští majitelé uhynulých tygřat viní Rakušany z očerňování

30.8.2019 00:27 (ČTK)
Slovenští majitelé tygřat, která po odebrání uhynula ve vídeňské zoo, ostře kritizují rakouské ochránce zvířat.
Slovenští majitelé tygřat, která po odebrání uhynula ve vídeňské zoo, ostře kritizují rakouské ochránce zvířat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Daniel Zupanc / zoovienna.at
Slovenští majitelé tygřat, která po odebrání uhynula ve vídeňské zoo, ostře kritizují rakouské ochránce zvířat. Majitelka slovenské soukromé zoo, kde tygřata přišla na svět, viní rakouské kolegy z nezodpovědnosti při zacházení se zvířaty. Její manžel Milan Bratko ve středu agentuře DPA řekl, že podávají žalobu kvůli poškozování dobré pověsti, neboť rakouští ochránci zvířat je veřejně spojovali s ilegálním obchodem se zvířaty.
 

Zoologická zahrada ve vídeňském Schönbrunnu v úterý oznámila úhyn dvou tygřat, která policie na začátku srpna zabavila Slovence žijící v dolnorakouském městečku Hainburg an der Donau. Yagmur Yilmazová si mláďata přivezla ze záchranné stanice na Slovensku, ve které jako ošetřovatelka pracuje. Tvrdí, že se je snažila zachránit poté, co je odvrhla matka.

Nyní podle agentury APA Slovenka čelí obvinění z porušení zákona o obchodování s divoce žijícími druhy zvířat. Hrozí jí až dva roky vězení.

Majitelka zařízení Oáza tygra sibiřského v obci Kostolná pri Dunaji nedaleko Sence Yveta Iršová obvinila rakouské ochránce zvířat z nezodpovědnosti. Podle slovenských majitelů tygříků si mláďata převezla do rakouské zvěrolékařské kliniky pracovnice slovenské zoo žijící v Hainburgu nedaleko Bratislavy. Obvyklý slovenský zvěrolékař totiž měl dovolenou.

Slovenská pracovnice si zvířata mezi jedním ošetřením a kontrolou plánovanou na druhý den vzala na noc domů a dala je do vany, kde jim vytvořila provizorní inkubátor při teplotě 36 stupňů Celsia. Podle Bratka tak zvířata byla ušetřena namáhavé cesty na Slovensko a zpět.

Čtyřiatřicetiletá občanka Slovenska je měla ve vaně pod speciální lampou. Tvrdila přitom, že nevěděla, že v Rakousku není povoleno v bytech taková zvířata chovat.

Yilmazová nyní čelí obvinění z porušení zákona o obchodování s volně žijícími druhy zvířat a rostlin. Chov některých zvířat, jako jsou třeba velké kočkovité šelmy, je v Rakousku možný jen v zoologických zahradách a vědeckých zařízeních, která mají potřebná povolení. Týrání zvířat se podle státního zastupitelství žena nedopustila.

Podle slovenských majitelů rakouští experti s policejním doprovodem vystavili zvířata příliš nízké teplotě kolem 20 stupňů. Bratko také poukázal na fotografie, které rakouští ochránci zvířat sami zveřejnili. "Kvůli selfie fotografiím strkali tygrům bez ohledu na jejich ještě nedostatečnou imunitu dokonce bez rukavic palce do huby," vyčetl Bratko rakouským kolegům.

Judith Unterdörflerová z Rakouského svazu ochránců zvířat (ÖTV) kritiku odmítá. Fotografie podle ní vznikly na veterině. Ochránci zvířat údajně vždy dbali na hygienickou a optimální péči o zvířata.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

31.8.2019 10:58
Prostě ochranáři zabavili mláďata a umučili je k smrti.
Doufám, že slovenští majitelé něco vysoudí (ideální by bylo, aby to ochranářský odpad opravdu bolelo). Poučení z toho je, že Němci, bez ohledu na to, jak si konkrétně říkají, jsou národ rozených zločinců (což názorně předvedli v letech 1939 - 1945) a je nejlépe s nimi nemít absolutně nic společného.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist