https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sluzebni-cesty-nemeckych-poslancu-maji-byt-klimaticky-neutralni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Služební cesty německých poslanců mají být klimaticky neutrální

28.10.2019 00:50 | BERLÍN (ČTK)
Služební cesty německých poslanců mají být do budoucna klimaticky neutrální. / Ilustrační foto
Služební cesty německých poslanců mají být do budoucna klimaticky neutrální. / Ilustrační foto
Foto | murray / Flickr
Služební cesty německých poslanců mají být do budoucna klimaticky neutrální. Rozhodlo o tom vedení Spolkového sněmu, které bude za každou poslaneckou cestu letadlem nebo služebním autem přispívat iniciativám na ochranu klimatu. Příspěvek má pomoci snížit množství skleníkového plynu oxidu uhličitého (CO2) v atmosféře právě o tolik, kolik ho daná cesta zákonodárce vyprodukuje.
 

Vyrovnávání emisí CO2, které mají významný vliv na globálně stoupající teploty, nabízí řada leteckých společností i neziskových organizací. Například u finské společnosti Karbonaut je možné emise vyprodukované na jednoho cestujícího při zpátečním letu z Helsinek do New Yorku vyrovnat za 19,8 eura (507 korun). Ceny dalších podobných organizací mohou být ale velmi odlišné.

Své emise produkované při služebních cestách už několik let vyrovnává německá vláda. V roce 2017 na tyto kompenzace podle Spolkového úřadu pro životní prostředí kabinet, ministerstva i některé spolkové úřady vynaložily celkem 1,7 milionu eur (43,5 milionu korun).

Německá vláda se emise skleníkových plynů snaží snižovat i dalšími opatřeními. Tento měsíc schválila balíček k lepší ochraně klimatu, který má vést k poklesu emisí do roku 2030 o 55 procent ve srovnání s rokem 1990.

Předchozí cíl se spolkové republice splnit nepodaří. Berlín původně plánoval, že do příštího roku emise skleníkových plynů ve srovnání s rokem 1990 sníží o 40 procent. Do konce loňského roku ale klesly jen o 30,6 procenta.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

28.10.2019 06:24
Zde je zarážející jedině snad ta cena uhlíku 19,8 Eura za let NY Helsinki a zpátky. To si té planety opravdu tak málo vážíme? A nebo by větší cena znamenala, že to nikdo platit nebude? A působila by vyšší cena preventivně, jako že si ten let rozmyslíte?
Odpovědět

Jan Šimůnek

28.10.2019 16:16 Reaguje na Katka Pazderů
Ta cena je naprosto fiktivní.
Jedním z výdobytků moderní civilizace je možnost cestování po světě. Dříve nám to zakazovali komunisté. Poté, co jsme se jich zbavili, nastupuje nová zakazovačská lůza - ekologové.
Odpovědět
ig

28.10.2019 17:47 Reaguje na Katka Pazderů
B) je správně. Nejcennější dovednost každého obchodníka je stanovit cenu tak, aby lidé ještě byli ochotní ji zaplatit. A přesně takhle byla nejspíš stanovena ta cena 19.8 eur.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist