https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/smutecni-kvetinovy-obrad-ktery-vystrojili-mravenci-cmelakovi-pravda-je-prostsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Smuteční květinový obřad, který vystrojili mravenci čmelákovi? Pravda je prostší Video

23.8.2018 01:19 | PRAHA (Ekolist.cz)
Velkou pozornosti vzbudilo krátké video ze zahrádky v Minnesotě, na kterém mravenci kladou okvětní lístky k tělu mrtvého čmeláka.
Velkou pozornosti vzbudilo krátké video ze zahrádky v Minnesotě, na kterém mravenci kladou okvětní lístky k tělu mrtvého čmeláka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sociální hmyz si obvykle na dlouhé truchlení nepotrpí, své i cizí mrtvé obvykle odstraní, naporcuje nebo jinak zužitkuje. I proto tolik pozornosti vzbudilo krátké video ze zahrádky v Minnesotě, na kterém mravenci kladou okvětní lístky k tělu mrtvého čmeláka. Jak si tento podivný smuteční rituál vysvětlit? O tom píše IFLscience.
 

Internet je bezpochyby skvělým pomocníkem, nástrojem a zdrojem informací, pokud víte jak s ním pracovat. Své o tom vědí i badatelé. Zrovna tak ale může sloužit k šíření nepřesných a zavádějících informací, což má v případě virálních videí z přírody často dalekosáhlé dopady. Před časem jsme naše čtenáře informovali o chybné interpretaci záběrů s vyhublým ledním medvědem, které způsobily velký halas mezi skutečnými i domnělými ochránci přírody. A s aktuálním videem o smutečním obřadu mravenců nad tělem mrtvého čmeláka je to podobné. Prozrazuje víc o nás, než o mravencích.

Želí snad mravenci ztráty oblíbeného opylovače? Je krátký snímek dokladem toho, jak si zástupci hmyzí říše uvědomují realitu konečnosti? „Rozhodně je to ohromné video,“ říká Mark Elgar z Univerzity v Melbourne, který se soustředí na rysy chování různých živočichů. „Myslím, že ho teď budu na svých přednáškách používat k demonstraci toho, jak velká je síla lidské představivosti. Protože to co vidíme skutečně lze interpretovat jako fascinující pohřební obřad.“ Opravdu?

Desítky titěrných mravenců se na snímku pachtí s rozměrnými růžovými okvětními lístky, které kladou kolem těla čmeláka. Evidentně to tak dělají už nějakou chvilku, protože už kolem zesnulého vytvořily pěkný baldachýn. „A to je ten moment, kdy se vyplatí takové video na chvilku stopnout a začít přemýšlet o tom, co vidíte a co se ve skutečnosti děje,“ dodává Elgar. „Mravenci totiž pohřebními rituály rozhodně známi nejsou. Ty jsou doménou nás, lidí, a proto máme tendenci jejich chování si takhle vysvětlit. Je to naše domněnka, která pak formuje náš názor na ně.“

Snaží se tedy mravenci jen skrýt uhynulého čmeláka, aby od sebe odlákali případné predátory? Pokouší se zastřít aromatickými lístky pach mršiny? Chtějí tělo zamaskovat, aby jej mohli sami později sníst? To vše by byly dost unikátní rysy chování, u mravenců dosud nepozorované. Zvlášť u těch býložravých, které snímek zachycuje. „Pravda bude nejspíš mnohem prostší,“ uzavírá Elgar. „Zdá se, že čmelák jen leží na vstupním otvoru do mraveniště, a mravenci snášející potravu k němu dál přináší konzumovatelné lístky, přestože je nemohou protlačit dovnitř.“

Smuteční rituál se nekoná. Ale kritické myšlení k tomu, co vidíme a sdílíme, a hlavně jak to „lidsky“ interpretujeme, by nám chybět nemělo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist