https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-asi-kvuli-evropske-komisi-posili-pozici-ekologickych-organizaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna asi kvůli Evropské komisi posílí pozici ekologických organizací

10.12.2018 00:20 | PRAHA (ČTK)
Nevládní ekologické organizace asi získají ze zákona výslovné právo požádat o uložení nápravných nebo preventivních opatření podle zákona o předcházení ekogické újmě. Změnu má na nátlak Evropské komise přinést novela, kterou v pátek Sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování. / Ilustrační foto
Nevládní ekologické organizace asi získají ze zákona výslovné právo požádat o uložení nápravných nebo preventivních opatření podle zákona o předcházení ekogické újmě. Změnu má na nátlak Evropské komise přinést novela, kterou v pátek Sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování. / Ilustrační foto
Foto | Jai79 / Pixabay
Nevládní ekologické organizace asi získají ze zákona výslovné právo požádat o uložení nápravných nebo preventivních opatření podle zákona o předcházení ekogické újmě. Změnu má na nátlak Evropské komise (EK) přinést novela, kterou v pátek Sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování.
 

Dolní komora rozhodne mimo jiné o opětovném návrhu poslance ODS Jana Zahradníka na zamítnutí předlohy, neboť prý vychází ekologům vstříc víc, než požaduje směrnice. Ekologické organizace staví do role prokurátora či veřejného žalobce, uvedl poslanec.

Zákon by měl v reakci na výtky Evropské komise výslovně stanovit, že řízení o uložení preventivních nebo nápravných opatření lze zahájit jak z moci úřední, tak na žádost neziskové organizace založené za účelem ochrany životního prostředí. Pokud by novela nebyla přijata, Česku by od komise hrozila pokuta ve výši nejméně dvou milionů eur (zhruba 52 milionů korun).

Komise české straně vytýká, že hlavním postupem při řízení o uložení preventivních nebo nápravných opatření je řízení z moci úřední a na tento způsob se podle ní klade větší důraz než na řízení zahajované na žádost.

V Česku podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) nebyl dosud zaznamenán žádný případ takové ekologické újmy, který by si vyžádal uložení nápravných opatření podle měněného zákona.

Žádost o zahájení řízení bude moci podle navrhovaného znění podat fyzická nebo právnická osoba, která je ekologickou újmou dotčena nebo je u ní takové dotčení pravděpodobné. Nově má být výslovně uvedeno, že o něj bude moci požádat i právnická osoba, která není založena za účelem podnikání a jejímž hlavním cílem je ochrana životního prostředí.

Pirátská poslankyně Dana Balcarová navrhla rozšířit působnost zákona o nové chráněné druhy. Další poslankynin návrh se týká ochrany půdy - v případě jejího znečištění by ukládal viníkům povinnosti při zlepšení její kvality. Sněmovní výbor pro životní prostředí žádné úpravy nepodpořil.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

10.12.2018 12:32
No sláva... aspoň nějak se vrátí zpět lidem právo se angažovat v ochraně přírody a v ochraně svých zájmů...

A ODS protestuje... Zahradník zase ukazuje, že ODS jde o developery, velké nadnárodní korporáty a o možnost dělat si co chtějí v politice a s politiky a ne o lidi a tuto zemi jako celek!

ODS se nelíbí, že lidé budou moci hájit svůj vlastní zájem, majetek atd... a tak říkají, že tato novela "Ekologické organizace staví do role prokurátora či veřejného žalobce".

Jo naši milí politici si zas jednou mysleli, že nás zbaví našich práv.... ještě, že jsme v EU........ ta je často jediná, kdo brání zájmi lidí a krajiny ČR a to PROTI VŮLI NAŠICH POLITIKŮ!

Kdyby jsme v ČR uměli vidět realitu a byli uvědomělí (myslím většinouvou společnost), tak bychom onu EU nepotřebovali a to ani ekonomicky... ale bohužel tu máme takový lidský matroš, kvůli kterému v EU být musíme... jinak by to tu dopadlo hoooodně špatně.....



Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

10.12.2018 14:14 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Problém je, zda v nevládních ekologických organizacích jsou opravdu kriticky ekologicky myslící lidé, kteří kvalifikovaně zastupují zájmy lidí, nebo jen "potížisti". Zatím to spíše ukazuje na to druhé a pak to může být docela ouha! Krásný příklad "potížistů" je jejich boj proti jaderným elektrárnám.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.12.2018 16:25 Reaguje na Jiří Svoboda
Kdyby jste se chtěl dozvědět víc o ochraně přírody a její zásadní potřebě, tak by jste takto nemluvil...

Nesmíte dát na ty, kteří sice tématu vůbec nerozumí, ale z ekologů delají jak říkáte potížisty... a dělají je z nich proto, protože ekologové jsou trnem v oku jejich ekonomickým a mocenským zájmům....

A samozřejmě... jsou i "ekologové", kteří mají jiné zájmy než ochranu přírody, krajiny a zdraví lidí.... ti se ale za ekology jen vydávají...

Pokud se řeší nějaká kauza, tak je dobré si téma nastudovat a nepřejímat jen něčí názory... pokud si téma opravdu nastudjete, tak zjistíte hodně věcí, o kterých se třeba ve zprávách vůbec nedovíte a na věc budete mít hodně jiný názor než ten často oficiálně prezentovaný....

Odpovědět
LB

Lukas B.

10.12.2018 16:51 Reaguje na Lukáš Kašpárek
nezlobte se, milý pane Kašpárku, ale budu trošku osobní: měl jsem trošku pocit, že jste nějaký srandista nebo robot, který neuvěřitelně potentně krmí diskusi pod každým článkem. ale stačilo si Vás prohnat gůglem, ani minutu to netrvalo.
takže skutečně, mladistvý, akademicky vzdělaný ekolog :)
čili být Vámi, trošku bych zvolnil. nemusíte se vyjadřovat úplně ke všemu. a když už musíte, tak trochu méně vševědoucně a agresivně. a kdybych byl zlý (a že nejsem), dodal bych, že mimo pracovní dobu korporátu.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

10.12.2018 16:57 Reaguje na Lukas B.
A vadí Vám, že je někdo mladý, vzdělaný nebo ekolog?
Odpovědět
LB

Lukas B.

10.12.2018 17:33 Reaguje na Martin Jasan
je mladý, to je pravda. pogůglujte :)
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

23.12.2018 07:56 Reaguje na Lukas B.
Mladiství, akademicky vzdělaný ekolog? To asi těžko... bůhví koho jste našel...

Navíc to, že se tu někoho snažíte takto lustrovat není ani trošku slušné.. já si takové chudáky jako Vy, taky nelustruji, respektuji Vaše soukromí ze zákona ať už si o Vás myslím cokoliv...

A mimochodem.... zveřejňování informací (ať už jsou pravdivé, nebo ve Vašem případě nepravdivé) je protiprávní jednání.

Tak dávejte pozor, aby Vás za Vaše neuvážené chování brzo někdo nezažaloval :)
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

13.12.2018 16:04 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ale když si něco "nastudujete" tak také jen přebíráte něčí názor. Pokud si nejste schopen informace kriticky vyhodnotit a jen "nastudováváte", stáváte se něčí loutkou.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

23.12.2018 07:57 Reaguje na Jiří Svoboda
Tím nastudováním jsem myslel právě i ověření informací z více zdrojů a podrobení kritickému myšlení.
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.12.2018 17:31
Názorná ukázka antidemokratičnosti EU: Nemusím chodit na nějaké ruské weby, stačí střízlivě a objektivně informující Ekolist.

Jinak je jasné, že tato novela je v rozporu s Ústavou ČR i se základními principy demokracie (dělba moci mezi zákonodárnou, soudní a výkonnou složku, např.).

Jinak ekologické organizace mají dnes pochopitelně takovou pověst, že by do nich slušný člověk nešel.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

10.12.2018 21:10 Reaguje na Jan Šimůnek
Protože ekologické organizace mají právo požádat o uložení preventivních opatření podle zákona vydaného zákonodárnou mocí, mají právo požádat o dodržování zákona.

To je v souladu s demokracií i ústavou.

Odpovědět

Jaroslav Štemberk

12.12.2018 17:14 Reaguje na Martin Jasan
Ano. Jen se bojím toho, aby to nebylo nadužíváno či přímo zneužíváno.
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.12.2018 08:02
@Martin Jasan
Právo vykládat zákon má v demokratickém státě pouze soud. Ne nějací aktivisté, u nichž se dá předpokládat překrucování, a zejména ne aktivisté s příjmy ze zahraničí, u nichž se dá předpokládat boj za cizí (a potenciálně nepřátelské) zájmy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist