https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovni-vybory-chteji-upravy-novely-omezujici-rizika-havarii-na-vodach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovní výbory chtějí úpravy novely omezující rizika havárií na vodách

31.1.2024 21:12 | PRAHA (ČTK)
Řeka Morava
Řeka Morava
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vládní novelu, která má snížit rizika havárií na vodách, podpořil sněmovní výbor pro životní prostředí s dílčími úpravami. K podobnému závěru dospěl v úterý i sněmovní zemědělský výbor. Novela má upřesnit pravomoci při likvidaci jejich následků havárií, obsahuje mimo jiné plán zmapování všech výpustí odpadních vod a až pětinásobně zvyšuje sankce. Změna zákona reaguje na havárii, která v září 2020 zničila život na kilometrech toku řeky Bečvy.
 

Největším znečišťovatelům, kteří vypouští do řek odpadní vody s obsahem zvlášť nebezpečných závadných látek, má zákon uložit podle zemědělského výboru povinnost stálého sledování, a nikoli měření, jak navrhuje vláda. Výjimku z tohoto sledování by měly mít podle doporučení zemědělského výboru elektrárny a teplárny. Výbor pro životní prostředí doporučil na návrh Evy Fialové (ANO) tuto výjimku ještě obecně rozšířit, i když ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) byl proti.

Někdejší náměstkyně ministra životního prostředí Berenika Peštová (ANO) označila pasáž ohledně stálého sledování za nesmyslnou, neboť znečišťovatelé už jsou to podle ní povinni dělat ze zákona už nyní. Návrh na zrušení ustanovení ale nepodávala. "Jsem ten muž s koženou brašnou. Ať tam dám cokoli, tak neprojedu," parafrázovala známou filmovou repliku. David Pražák (ANO) vytýkal vládě, že odpovědnost České inspekce životního prostředí za řešení havárií přehazuje na vodoprávní úřady, které to nebudou schopny dělat. Podle ministra se odpovědnost pouze rozšiřuje.

Norma upravuje pravomoci jednotlivých aktérů řešení případných havárií. Právě jejich nejasné rozdělení podle části odborníků stálo za zpožděnou reakcí na otravu Bečvy. Likvidaci havárií má napříště řídit a organizovat hasičský záchranný systém, výbor doporučil zakotvení jasného vymezení jeho účasti při těchto pracích. Vyšetřování budou mít na starosti vodoprávní úřady a Česká inspekce životního prostředí. Inspekce pak má mít možnost vstoupit do jakéhokoliv vyšetřování problému na vodách. Práci všem zapojeným institucím má zjednodušit chystaný digitalizovaný registr výpustí. Novela také zvyšuje sankce v případě havárie až pětinásobně, z maximální výše deseti milionů korun na 50 milionů korun.

V Česku je 16.326 kilometrů významných vodních toků a 86 533 kilometrů drobných vodních toků. Podle Českého statistického úřadu bylo v roce 2021 na vodních zdrojích 297 havárií, z toho pětinu tvořily úniky ropných látek. V 13 případech šlo o únik chemických látek mimo těžkých kovů a v 22 případech o havárii odpadních vod.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist