https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sokoli-par-hnizdici-na-komine-budejovicke-teplarny-ma-ctyri-mladata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sokolí pár hnízdící na komíně budějovické teplárny má čtyři mláďata

5.5.2023 15:56 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Sokolí pár, který hnízdí na komíně výtopny českobudějovické teplárny ve Vrátě, má čtyři mláďata. Jsou to zároveň první okroužkovaná mláďata sokola stěhovavého v ČR ze sledovaných hnízdících budek. V průmyslové lokalitě na předměstí Českých Budějovic zahnízdil sokolí pár poprvé v roce 2019. Od té doby se tam každoročně vrací, informovala teplárna. Sokol stěhovavý je kriticky ohroženým druhem. V České republice se sleduje asi 120 pravidelně hnízdících párů těchto dravců.
 

"Jde o dva samečky a dvě samičky a jedny z prvních mláďat vylíhlých v hnízdech, která v Česku monitorujeme. A vůbec první okroužkovaná. Jsou zdravá a ve výborné kondici," uvedl k novým mláďatům ornitolog Václav Beran, zoolog a výzkumný pracovník sdružení Alka Wildlife. Budka na hnízdění je ve výšce 120 metrů na ochozu komínu teplárenské výtopny Zevo Vráto od roku 2017.

Na předměstí Českých Budějovic zahnízdil sokolí pár poprvé v roce 2019. Letos to bylo od té doby páté hnízdění, od roku 2019 se narodilo 18 mláďat. Jedno z těch předchozích ornitologové nyní monitorovali v Brně, kde samec vytvořil hnízdící pár se samicí pocházející z Německa.

"Sokoly z Vráta sleduji od samotného začátku. Jedná se o velmi kompaktní pár. Samice je viditelně větší než samec, což je běžné. Každoročně je samec schopen partnerku při hnízdění uživit, což se projevuje vylíhnutím celé snůšky a její dobrou kondicí v následujícím období. Většinou jde o první mláďata v republikovém srovnání. Takových párů je málo," dodal ornitolog.

Místo ke hnízdění si podle odborníků pár hledá vždy zkraje roku, případná mláďata se kroužkují ve stáří kolem 20 dnů a za dalších 25 dnů jsou schopná bezpečně létat a budku pomalu opouštět. Zbytek roku žijí ve volné přírodě. Dospělosti se ale dožije jen zhruba třetina nejsilnějších jedinců a postupně se od svého rodiště posouvají desítky kilometrů.

Vrátecký komín je vysoký 160 metrů. Představuje jednu z nejvyšších betonových staveb v jižních Čechách. Slouží dosluhující uhelné výtopně. Teplárna počítá s tím, že ho využije při budoucím provozu nového zařízení na energetické využití odpadu, jemuž se říká Zevo. Život v hnízdě, kde se sokoli vylíhli v týdnu po Velikonocích, lze sledovat on-line na webu.

vkc dr


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

6.5.2023 08:55
já naopak našel jen na své zahradě, od jara pět zabitých kosů,
co je zabilo , toulavé kočky nebo dravci, nevím,
jásáme a ochraňujeme vrcholové predátory, ale vždyť to jsou jen zabijáci těch, kteří možná potřebují ochranu ještě více
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.5.2023 16:17 Reaguje na vaber
Nejvíc asi loví holuby, ne?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

7.5.2023 07:27
Zabitý kos může být kočkou, o sklo, nebo snad nemocí. Dravec ho sežere. Kočka ne, ta se jen baví.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist