https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-naridil-zakazy-jizdy-starsich-naftovych-aut-v-essenu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud nařídil zákazy jízdy starších naftových aut v Essenu

16.11.2018 00:15 | GELSENKIRCHEN;ESSEN (ČTK)
Německý správní soud včera nařídil zavést zákazy jízdy starších naftových automobilů v některých částech západoněmeckého města Essen. / Ilustrační foto
Německý správní soud včera nařídil zavést zákazy jízdy starších naftových automobilů v některých částech západoněmeckého města Essen. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | geralt / Pixabay
Německý správní soud včera nařídil zavést zákazy jízdy starších naftových automobilů v některých částech západoněmeckého města Essen. Týká se to i některých úseků frekventované dálnice A40, která vede jižní částí centra. Informovala o tom agentura DPA.
 

Spolková země Severní Porýní-Vestfálsko musí podle soudu zapracovat odpovídající ustanovení do plánu k zajištění čistoty ovzduší. Rozhodnutí soudu je důsledkem žaloby organizace na ochranu životního prostředí Deutsche Umwelthilfe, která stejným způsobem - a zatím úspěšně - postupuje i proti dalším německým městům, v nichž je překračován limit 40 mikrogramů oxidu dusičitého (NO2) na metr krychlový v ročním průměru.

Částečný zákaz jízdy starších naftových automobilů již letos zavedl Hamburk a v budoucnosti takové opatření čeká motoristy i v dalších německých městech, například v Berlíně, Stuttgartu, Kolíně nad Rýnem, Bonnu či Frankfurtu nad Mohanem.

Kvůli přibývajícím zákazům jízdy ve spolkové republice je možné, že se část starších německých dieselů přesune do zemí východní Evropy. Obává se toho třeba eurokomisařka pro vnitřní trh a průmysl Elžbieta Bieńkowská.

Podle Spolkového úřadu pro životní prostředí zemře v Německu ročně asi 6000 lidí předčasně na nemoci srdce a krevního oběhu vyvolané emisemi NO2. Už v malých koncentracích může oxid dusičitý dlouhodobě vést k vážným následkům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

16.11.2018 09:40
"Zelený" zákaz dieselů je průšvih, protože zelení diesely před několika lety (tolik si ještě pamatuji) diesely (tehdy dražší) propagovali jako "ekologičtější". Řada lidí tím tedy bude právem patřičně naštvána a doufám, že se to promítne i do volebních preferencí zelených.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist