https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-ve-strasburku-resi-stiznost-portugalcu-kvuli-klimatu-tyka-se-to-i-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud ve Štrasburku řeší stížnost Portugalců kvůli klimatu, týká se to i ČR

27.9.2023 17:58 | ŠTRASBURK (ČTK)
Evropský soud pro lidská práva (ECHR) ve Štrasburku se dnes začal zabývat stížností šesti mladých Portugalců, kteří se na něj obrátili před třemi lety, protože podle nich vlády evropských zemí nedělají dost v boji se změnami klimatu. Případ je první svého druhu a může skončit rozhodnutím, které by státům nařídilo přijmout tvrdší opatření na snižování emisí, napsala agentura AP. Jednou ze zemí, kterých se stížnost týká, je i Česko. Vyjádření českých úřadů se ČTK snaží získat.
 

Soud čeká obří řízení, protože šest mladých lidí z Portugalska, z nichž nejmladšímu je 11 let, usiluje o rozhodnutí týkající se 32 evropských států. Jsou mezi nimi všechny členské země Evropské unie a také Británie, Norsko, Rusko, Švýcarsko a Turecko. Tyto země bude u soudu zastupovat na 80 právníků, napsala agentura Reuters. Verdikt se čeká nejdříve za devět až 18 měsíců.

Prvotní motivací pro podání stížnosti byly pro šestici stěžovatelů mohutné požáry v roce 2017, kdy v Portugalsku v regionu Leiria shořelo přes 200 kilometrů čtverečních lesa a zemřela více než stovka lidí.

"Dnes stojíme před ECHR, abychom obhájili svá práva a svou budoucnost," uvedli autoři stížnosti, kteří se dnes úvodního zasedání soudu osobně účastní. U soudu chtějí Portugalci dokázat, že změny klimatu ohrožují jejich základní práva včetně práva na život a na zdraví.

"Chci mít zelený svět bez znečištění, chci být zdravá. Do případu jsem se zapojila, protože mám velký strach o svou budoucnost. Bojím se, jak bude vypadat místo, kde žijeme," citoval server BBC jedenáctiletou Marianu, která se na stížnosti podílí i se svými dvěma staršími sourozenci. Její dvacetiletý bratr Martim Agostinho tvrdí, že vlády nedělají pro klima dost, a nesou tedy částečně vinu na tom, že se planeta stane pro budoucí generace prakticky neobyvatelnou.

"Předkládáme důkazy, abychom ukázali, že je v moci států udělat pro snížení emisí mnohem více, ony si ale vybraly, že to neudělají," citovala agentura AP Gerryho Listona, jednoho z právních zástupců skupiny portugalské mládeže. Podle něj zatím vše napovídá, že vlády nesplní cíl udržet globální oteplování pod hranicí 1,5 stupně oproti předprůmyslové éře, což je cíl stanovený Pařížskou klimatickou dohodou z roku 2015. Podle odborníků překročení této hranice bude znamenat potenciálně katastrofické změny klimatu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (23)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

27.9.2023 20:17
Západ se posunul směrem, kde se rozhodnutí soudů rovná hádání z křišťálové koule.
I tím se liší od zemí, kde podobné nesmysly soudy neřeší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.9.2023 10:03 Reaguje na Richard Vacek
Jaké hádání? Před soudem leží tvrdé důkazy!! Celá Jižní Evropa (a samozřejmě i Amerika, Čína, Austrálie atd.) jsou už tvrdě ničeny globální katastrofou, jen zaprdění čecháčci si pořád myslí, že se jich to netýká.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

28.9.2023 10:54 Reaguje na Pavel Hanzl
A není vám ani trošku podezřelé, že za globální klimatické katastrofy roste produkce potravy ještě rychleji, než počet obyvatel?
Protože pokud se takto globální klimatická katastrofa projevuje, neměli bychom se snažit ji zastavit, ale naopak bychom měli napřít úsilí, aby ta globální klimatická katastrofa probíhala ještě rychleji.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.9.2023 19:39 Reaguje na Richard Vacek
Není. Potraviny jsou oběhový uhlík, ne fosilní. Za tu dobu, co sem chodíte, byste už mohl pochopit ten rozdíl.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

29.9.2023 08:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Víte, když má globální změna klimatu téměř vše rozvrátit, tak by člověk očekával, že se to začne nejprve projevovat na produkci potravin, protože ta je na klimatu závislá.
Pokud ale změna klimatu vede k vyšší produkci potravin, tak se asi nejedná o špatnou změnu.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

29.9.2023 10:08 Reaguje na Richard Vacek
Čím to asi bude, že roste produkce?

Dnes máme globálně čtyřnásobnou spotřebu hnojiv než v šedesátých letech, spotřeba sladké vody v zemědělství vyrostla na nějakých 70% celkové spotřeby (a dle FAO má nadále růst), za třicet let se zdvojnásobila spotřeba pesticidů, atd. atd.

Možná by bylo lepší se o to víc zajímat, než být jen primitivní ignorantský žvanil, vacku. ;)
Odpovědět
RV

Richard Vacek

29.9.2023 11:56 Reaguje na Petr Eliáš
Zemědělci se vždy snažili zajistit optimální množství živin, protože se jim to zpětně vracelo ve výnosech. Dříve to byla statková hnojiva, dnes se z mnoha důvodů dává přednost umělým. Za nějakých 15% výnosů může zvýšená koncentrace CO2. Díky oteplení máme delší vegetační období - do konce století to u nás může být dalších 14 dní růstu. To vše má kladný vliv na objem produkce.
A používání agrochemie? To souvisí s tím, že červivá strupovitá jablka by si málokdo koupil. Stejně tak obilí zasažené karcinogenními plísněmi, popřípadě toxickými jedy z koukolu nebo námele. Dříve to lidé snědli, dnes už ne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.9.2023 12:22 Reaguje na Richard Vacek
Díky oteplení je delší vegetační doba jenom v malé části Zeměkoule, třeba zrovna u nás. Ale v teplejších oblastech, kde žije nejvíc lidí se to už prudce zhoršuje. Proč je asi Afrika závislá na obilí z Ukrajiny a vůbec potravin ze zemí, které ještě nejsou tak postižené?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.9.2023 12:27 Reaguje na Richard Vacek
Vy musíte být fakt regulérně mišuge. letošní září s letními teplotami je zase rekrdní, jenže ten trend se zrychluje. Dobře, 27°c jeětě jde, ale za jak dlouho tu bude přes 30, potom 35, pak +40°C? To znamená v létě k PADESÁTI!! U nás ekosystém i člověk nepřežije bez vážného poškození delší období s teplotami přes +40°C!! Kdy to nastane? Za 10, nebo až 20 let? A co dál?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

29.9.2023 14:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Vám asi vyhovují podzimní mlhy a plískanice, ale mnohem příjemnější jsou vyšší teploty. A v létě 50 stupňů? Na to jste přišel jak? Protože minulým klimatem se zabývá paleoklimatologie a dle ní s oteplením přichází snižování gradientu teplot mezi póly a rovníkem, zimou a létem, dnem a nocí. Velkým dílem za to může oblačnost, které je v teplých periodách mnohem více, než v dobách ledových.
A jen odkaz na geologické období, ve kterém právě žijeme a kde právě prožíváme nižší střední teplotu (14.5 st.C) než je v této éře obvyklé (20 st.C):
https://cs.wikipedia.org/wiki/Fanerozoikum
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2023 09:01 Reaguje na Richard Vacek
Na plískanice a nižší teploty je stavěn náš ekosystém, mě do toho netahejte. Paleoklimatologie se zabývá historií, ovšem dnes je situace zcela jiná, nikdy v jakékoli historii nic takového nenastalo. Probíhaly všemožné katastrofy, ale nikdy se do atmosféry nedostalo rázově tak obrovské množství fosilního uhlíku, jako dnes.
Odpovědět
ig

27.9.2023 23:15
Parta trollů si usmyslí, že bude otravovat a stovky lidí se můžou přetrhnout aby jim vyhověly. Lidi se nudí, příliš snadno se jim žije.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.9.2023 10:00 Reaguje na
Hlupáčku pitomečku, těm lidem změna klimatu totálně zničila jejich domovy a jeich životní prostředí, jejich nemovitosti i možná způsob obživy. Jen úplné hlupačisko může napsat, že se ti lidí nudí, to fakt není možný.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

28.9.2023 10:35 Reaguje na Pavel Hanzl
No a pokud soud rozhodne, že evropské státy "dělají málo" pomůže to 6 portugalským nezletilcům zajistit jejich "právo na zdraví"? A bude kvůli tomu obchodní nebo skutečná válka EU proti zbytku světa? A má relativně chudnoucí EU šanci v obchodní válce vyhrát a donutit rozhodující aktéry (Čína, Indie, USA, Brazílie ...) změnit významně jejich chování? Já mám dojem, že je případné zvýšení tempa "dekarbonizace" ekonomik EU a přidružených zemí spíš trochu pobaví a dost jim pomůže. Dobrovolné ekonomické ožebračení EU rychlost změny klimatu ovlivní spíš nedostatečně (pokud vůbec).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.9.2023 19:45 Reaguje na Dalibor Motl
Naplácal jste do sebe zase nesouvisející věci. Samozřejmě je Evropa jedním z dominantních hráčů klimatické tragédie. Ani ne tím, kolik produkuje sama CO2, ale především tím, že nakupuje výrobky s velkou CO2 zátěží. Šílenou bolševickou Čínu neobhajuji, ale Evropa i tam má svůj púdíl.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

29.9.2023 10:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Co má tedy Evropa dělat, aby to bylo podle 6P+Hanzl správně?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.9.2023 12:31 Reaguje na Jiří Svoboda
To, co dělá.maximálně tlačí na dekarbonizaci a snaží se k tomu přimět zbyzek světa. Ten to ví taky, tak to jede po celém světě, ovšem bolševická Čína postižená neřízeným mamonem do toho vždy hodí vidle.
O Rusku nepíšu vůbec, to je Paroubkův Mars, tam je vše naopak.
Odpovědět
ig

29.9.2023 09:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Ovšem, že se nudí. V době kdy kdejaký blbeček pracuje 35 hodin týdně a pořídí si za to bydlení, jídlo, ošacení, zdravotní péči, zábavu a dovolenou dvakrát ročně mají všichni přebytek volného času a vymýšlejí si kraviny. Kdo má zničený způsob obživy tak s volským zápřahem od slunka do slunka obdělává své kamenité políčko a nemagoří.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.9.2023 12:33 Reaguje na
Co kdybyste si tam zajel a podíval se na místo? Dezolát sedí u televize, v ruce lahváč, nadává na režim a káže někomu, aby s volským potahem oral kamení! Fakt si nepřipdáte jeko trůba?
Odpovědět

Radek Čuda

2.10.2023 17:06 Reaguje na Pavel Hanzl
"Chci mít zelený svět bez znečištění, chci být zdravá. Do případu jsem se zapojila, protože mám velký strach o svou budoucnost. Bojím se, jak bude vypadat místo, kde žijeme," citoval server BBC jedenáctiletou Marianu, která se na stížnosti podílí i se svými dvěma staršími sourozenci."

Tak té toho klimatická krize fakt zničila hodně. Prostě jen zblblá pionýrka se zeleným šátkem, co ví o životě s prominutím hovno, protože se nikdy nemusela o nic starat a má tedy čas na to řešit hovadiny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2023 10:51
Naši hloupí ropáčci si libují, že je teplóčko. Jaká je ale skutečnost?
https://cnn.iprima.cz/extremni-pocasi-evropu-v-rijnu-zasahne-dalsi-vlna-veder-teploty-prekroci-i-35-stupnu-413619
Odpovědět

Radek Čuda

2.10.2023 17:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak s ohledem na ceny energií jsou spíš rádi, že ušetří a neklepou přitom kosu ... pokud si pamatuju, vy jste si v zimě taky moc nepochvaloval tu kosu, co jste v rámci úspor měl doma.
Odpovědět
MS

Milan Smrž

4.10.2023 09:30
Produkce potravin v některých oblastech vzrostla, například RF se stala v posledních letech největším světovým vývozcem obilí. To bylo nepochybně způsobeno klimatickou změnou, protože se některé chladnější oblasti staly vhodnými pro zemědělství.
Naopak ale v oblastech, které již byly horké předem.
Všechno má své hranice. Čím víc, tím víc většinou neplatí. Fotosyntéza, jako základ veškerého života na Zemi má pro C3 rostliny maximum výtěžnosti okolo 18°C a pro C4 (tropické rostliny) o deset stupňů více. Blížíme se tedy tipping pointu. Nejenom pro rychlost fotosyntézy, ale pro součtovou respiraci včetně uvolňování CO2 z půdy.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist