https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soudni-dvur-eu-podporil-omezeni-na-ritualni-porazky-bez-omraceni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soudní dvůr EU podpořil omezení na rituální porážky bez omráčení

30.5.2018 04:20 (ČTK)
Kvůli zpřísnění podmínek pro provádění halál porážek zažalovala Vlámsko skupina muslimských organizací. Muslimové v rámci třídenního svátku oběti, který má letos začít 21. srpna, obětují nejčastěji ovce nebo kozy a zvířata se musí zabíjet bez předchozího omráčení. / Na snímku halál jatky
Kvůli zpřísnění podmínek pro provádění halál porážek zažalovala Vlámsko skupina muslimských organizací. Muslimové v rámci třídenního svátku oběti, který má letos začít 21. srpna, obětují nejčastěji ovce nebo kozy a zvířata se musí zabíjet bez předchozího omráčení. / Na snímku halál jatky
Soudní dvůr Evropské unie včera rozhodl, že belgický region Vlámsko zpřísněním pravidel pro provádění rituálních porážek jatečních zvířat neporušil unijní předpisy. Region v roce 2014 oznámil, že už nebude porážky v rámci muslimského svátku oběti povolovat na dočasných jatkách, nýbrž pouze na schválených. Podle soudu v Lucemburku to neomezuje svobodu náboženského vyznání.
 

Kvůli zpřísnění podmínek pro provádění halál porážek zažalovala Vlámsko skupina muslimských organizací. Muslimové v rámci třídenního svátku oběti, který má letos začít 21. srpna, obětují nejčastěji ovce nebo kozy a zvířata se musí zabíjet bez předchozího omráčení. Belgické úřady do roku 2015 kvůli zvýšené poptávce během muslimského svátku vydávaly na provádění porážek speciální povolení dočasným jatkám.

Evropský soud ve včerejší zveřejněném rozsudku připomněl obecnou zásadu Unie, že se zvířata usmrcují pouze po omráčení. Porážky bez tohoto kroku jsou možné pouze v zařízeních, která k tomu získala souhlas příslušných vnitrostátních orgánů a splňují technické požadavky.

"Tato povinnost není v rozporu se svobodou náboženského vyznání, jelikož pouze organizuje a upravuje právo provádět rituální porážky zvířat s ohledem na základní pravidla pro ochranu dobrých životních podmínek zvířat a zdraví spotřebitelů masa," uvedl soud EU. Dále zkonstatoval, že vlámské úřady usilovaly o "nalezení rovnováhy mezi zvláštními metodami porážky předepsanými náboženskými obřady a základními pravidly obsaženými v unijních nařízeních".


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist