https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soutez-ekofor-50-zna-sve-viteze.do-akce-hnuti-brontosaurus-se-prihlasilo-temer-400-del
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soutěž Ekofór 50 zná své vítěze. Do akce Hnutí Brontosaurus se přihlásilo téměř 400 děl

19.1.2024 01:46 | PRAHA (ČTK)
Foto | Francesco Lo Giudice / Unsplash
V soutěži karikatur zaměřených na humor o ekologii Ekofór 50 získalo ceny 12 umělců, kreslířů nebo amatérů. Soutěž uspořádalo Hnutí Brontosaurus u příležitosti 50. výročí svého vzniku. Tématem letošní soutěže byl člověk a životní prostředí v podmínkách klimatické krize. Soutěžních prací bylo v letošním ročníku 397. Ceny předali zástupci Hnutí Brontosaurus vítězům včera ve Fantově domě v Praze.
 

Cílem soutěže je vtipnou formou upozornit na problematiku životního prostředí a přinést odlišný pohled na přírodu kolem. "Hodnotilo se zpracování a vtip. Překvapila a potěšila nás velká účast jak dospělých publikujících, tak dětí všech kategorií," uvedl z hnutí Brontosaurus Josef Ferenc.

Ceny hnutí udělilo v kategoriích Publikující, Volná tvorba bez věkového omezení, Amatéři od 16 let, Děti ve věku od 7 do 10 let a Děti od 11 do 15 let, která byla nejpočetnější. Kategorie dětí do 6 let získala namísto ocenění čestné uznání, které mimo jiné udělili i v dalších kategoriích. Výjimkou bez čestného uznání byly kategorie Publikující a Volná tvorba. Všechny výtvory budou vystaveny od července do srpna ve Středisku ekologické výchovy Toulcův dvůr nebo online na ekofor.brontosaurus.cz. Ekofóra se účastnilo i několik dětí z Ukrajiny.

V porotě zasedlo šest osobností z oblasti výtvarného umění i ekologie. Předsedkyni poroty a brněnskou výtvarnici Marii Plotěnou doplnil šéfredaktor časopisu Mladý Svět Jan Januš, výtvarnice Jitka Holecek, koordinátorka Klimatické koalice Barbora Kachtík Valešová, organizátorka soutěže Máme rádi přírodu Jitka Rajmonová a Libor Baláček z Brontosauru.

"Soutěž letos pořádáme jako retro akci k 50. výročí Hnutí Brontosaurus, kdy v letech 1979–1981 proběhly první ročníky Ekofóru. Tehdy se jich také účastnili profesionální karikaturisté z tehdejšího humoristického časopisu Dikobraz, tak jako se v letošním roce účastní karikaturisté z České unie karikaturistů," uvedl Ferenc.

Historicky prvním Ekofórem se stala kresba Brontosaura od Vladimíra Jiránka, která vyšla na titulní straně časopisu Mladý Svět v druhém lednovém týdnu roku 1974, přesně před 50 lety. Ekofór pak v 70. a 80. letech probíhal jako každoroční soutěž kreslených vtipů s tematikou životního prostředí. Následně byla soutěž obnovena v roce 2004.

Hnutí Brontosaurus bylo jako spolek zaregistrováno v září 1990, to už ale za sebou mělo více než 16 let fungování, většinou v podmínkách normalizačního Československa. Brontosaurus se od prvopočátku věnuje péči o životní prostředí a výchově mladých lidí k ekologickému myšlení a jednání. Pořádá víkendové akce i prázdninové pobyty, kterými za půl století prošly desítky tisíc lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist