https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelsko-schvalilo-povinne-kamery-na-jatkach-bude-prvni-v-eu-uvedla-vlada?fbclid=IwAR2gAxC1fV6b_t3tHuR0GrkjVMVT2Csc-VHUdO0pUW9x1bMcn_rx4YgDOvo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělsko schválilo povinné kamery na jatkách, bude první v EU, uvedla vláda

24.8.2022 08:26 (ČTK)
Před porážkou.
Před porážkou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na jatkách ve Španělsku budou muset být kamery, aby se zabránilo špatnému zacházení se zvířaty a neplnění hygienických norem. Příslušné nařízení schválila dnes španělská vláda, informují místní média. Podle ministerstva pro ochranu spotřebitele, které nařízení připravilo, je Španělsko první zemí EU, která k této povinnosti sáhla. Podobné opatření už podle španělské vlády platí například v Británii či Izraeli.
 

"Tři země světa schválily takové normy," citoval deník El País Guillerma Morena ze španělského sdružení na ochranu zvířat Equalia. První povinnost kamer zavedla podle něj Británie, poté Izrael a po něm ještě Skotsko.

V posledních letech řada organizací, včetně sdružení Equalia, kritizovala špatné zacházení se zvířaty či neplnění hygienických norem na některých jatkách ve Španělsku, což doložila videozáznamy pořízenými skrytou kamerou.

Nové nařízení, schválené dnes španělskou vládou, kromě kamer v místech se zvířaty ukládá provozovatelům jatek povinnost uchovávat záznamy 30 dnů a předložit je případné inspekci. Lhůta pro uchování videonahrávek odpovídá pracovnímu právu a vychází ze zákona o ochraně osobních údajů, delší může být je v případě, že se zjistí porušení pravidel.

Na instalování kamer mají větší podniky zabývající se porážkou zvířat jeden rok od publikace nařízení v oficiálním věstníku, menší podniky dostaly lhůtu dva roky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.8.2022 08:36
Líbivý krok , který ovšem neřeší podstatu věci - četnost a způsob porážky dobytka na jatkách. A už vůbec ne určitou sebereflexi k výběru potravy ve společnosti.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

25.8.2022 11:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
co tím myslíš, tou četností a způsobem porážky ? a výběrem potravy ve společnosti ?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist