https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelsti-lidovci-pred-volbami-slibili-ze-umozni-lov-chraneneho-vlka-iberskeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělští lidovci před volbami slíbili, že umožní lov chráněného vlka iberského

7.7.2023 01:32 (ČTK)
Vlk iberský (Canis Lupus Signatus)
Vlk iberský (Canis Lupus Signatus)
Foto | Juan José González Vega / Wikimedia Commons
Španělská Lidová strana (PP), nyní hlavní opoziční síla v jihoevropské zemi, před volbami slíbila umožnit lov chráněného a ohroženého vlka iberského. Podle agentury Reuters tak chce nalákat venkovské voliče před hlasováním, které se uskuteční 23. července. Zrušení ochrany vlka iberského přitom dosud prosazovala krajně pravicová strana Vox.
 

Lidovci, kteří jsou v čele předvolebních průzkumů, slíbili zvrátit dodatečnou ochranu vlků ve svém volebním programu, který zveřejnili.

Španělsko prohlásilo vlka iberského žijícího severně od řeky Douro za chráněný druh v roce 2021 a rozšířilo jeho ochranu na celé území Španělska. Do té doby byl povolen kontrolovaný lov.

PP ve svém volebním programu uvádí, že lov považuje za "součást hluboce zakořeněného kulturního dědictví ve velké části společnosti". Strana slíbila "přijmout opatření pro vyvážený rozvoj" lovu, ale neuvedla mnoho podrobností, jak toho chce dosáhnout.

Návrh podle Reuters chce oslovit farmáře, kteří tvrdí, že celoplošný zákaz lovu vlků vedl ke zvýšení počtu útoků na dobytek. PP a Vox soupeří o hlasy z venkovských oblastí, o něž tradičně usilují historicky dvě největší španělské strany, lidovci a nyní vládnoucí socialisté.

Socialistická strana (PSOE) už letos byla nucena zmírnit chystané zpřísnění zákonů o ochraně zvířat po bouři nevole na venkově kvůli možným dopadům na honitbu se psy.

Lídr Voxu Santiago Abascal podle španělské myslivecké federace RFEC slíbil v případě volebního vítězství zrušení těchto zákonů, stejně jako nedávno zavedených přísnějších trestů za špatné zacházení se zvířaty. Představit chce také nový plán kontroly populace vlků.

Tlak na přísnější ochranu zvířat poškodil socialistické kandidáty v minulých regionálních volbách, řekl Reuters šéf RFEC Manuel Gallardo. "Bylo by dobré, kdyby se strany věnovaly požadavkům myslivecké branže, která disponuje asi čtyřmi miliony hlasů," dodal Gallardo.

Při posledním sčítání v roce 2014 bylo ve Španělsku zaznamenáno 297 smeček vlků iberských.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.7.2023 08:11
Vlk iberský - 297 smeček (r. 2014). A není to málo, Antone Pavloviči?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.7.2023 08:42
297 smeček:
Smečka je alfa pár + letošní štěńata (3 - 6) + loňská štěňata (2 - 4) = zhruba deset jedinců. Takže populace čítá asi 3000 vlků. Fakt je to málo?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.7.2023 08:53 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To je Španělsko, připočtěte Portugalsko a jsme někde na 450-500. Když je nevyhubili v minulosti, tak dnes, když je to kontrolované, tak o vlka nemám strach. Smečky se trochu naředí, vlci budou opatrnější a věnovat se spíše divočině. I predátor potřebuje predátora.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.7.2023 09:27 Reaguje na Karel Zvářal
Ta poslední věta je přesná. Potravní řetězec totiž Matka a Ťáta příroda konstruovali tak, že nejvyšším článkem byl sám člověk. A toho ekokreténi z potravního řetězce vyloučili, čímž narušili chod zákonů přírody. Hysterická ochrana šelem ničemu neprospěje, akorát se bude více šelem pytlačit. Ten kontrolovaný odstřel by měl projít i u nás. Pak by se určitě nestalo, že by se vlci povalovali v Krkonoších pár metrů od frekventované cesty, případně že by se na Jablunkovsku courali v noci středem obce.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.7.2023 09:34 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ono by to více méně fungovalo, kdyby člověk neeliminoval vzteklinu, což byla pro vlky v minulosti významná regulační síla. Tak musí účinky vztekliny nahradit on...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.7.2023 10:00 Reaguje na Karel Zvářal
A dovedete si představit situaci, kdy vlk,který se v zdravém stavu nebojí člověka, se nakazí vzteklinou? Já si tohle radši ani nepředstavuji.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.7.2023 10:06 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Bylo to v knize o Pasteurovi, jak lidi pokusaní vzteklým vlkem šli/jeli za ním do Paříže nechat se naočkovat. To bylo hrozné utrpení, dnes naštěstí už vymýcené. Ale vlci nadále zůstali problémem, zejména v oblastech s pastevectvím.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.7.2023 10:06 Reaguje na Karel Zvářal
z Běloruska šli...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.7.2023 10:24 Reaguje na Karel Zvářal
To, že je vzteklina v Evropě vymýcená, nic neznamená. Může se nakazit vlk třeba na Ukrajině, v Bělorusku a s ohledem na to, kolik jsou schopni vlci za den urazit kilometrů, můžeme to tu mít během pár týdnů znova.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.7.2023 10:42 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To už je pravděpodobnější nakazený netopýr na tahu, kterého najde/uloví kuna či liška. Ale klidně to může být i úmyslné zavlečení, tak jako u AMP, kdy ohnisko vyskočilo daleko od souvislého rozšíření.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.7.2023 12:32 Reaguje na Karel Zvářal
To jsem si neuvědomil, přitom o těch netopýrech je to obecně známo. Aspoň je vidět, že nejsem žádný dědek vševědek a pořád se mám co učit.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

7.7.2023 13:03 Reaguje na Karel Zvářal
Podle posledních informací, které mám, se AMP poněkud modifikoval a tudíž nakažené prase se klidně dostane od původního místa o 100 km dál. AMP je sice pro prase i nadále letální ve většině případů, ale již nemá tak akutní průběh. To vysvětluje to vyskakování ohnisek.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.7.2023 14:06 Reaguje na pavel peregrin
V r 17 to bylo nějakých 300 km k nejbližšímu zamořenému území. Vůbec bych ten vliv člověka ("kanadský žertík") nevylučoval.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.7.2023 17:27
https://cnn.iprima.cz/drama-na-slovensku-na-mladika-zautocil-medved-zachranila-ho-matka-s-vidlemi

To bylo o fous...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.7.2023 18:41 Reaguje na Karel Zvářal
Vidle jsou super zbraň. Fungují i na lišku nakaženou prašivinou.
Odpovědět
VJ

Václav John

7.7.2023 21:19 Reaguje na Karel Zvářal
O odvrácení útoka medvěda nožem (po vzoru Old Shatterhanda) už jsem slyšel, ale vidle jsou originální zbraň. Každopádně to chce dost odvahu.

https://refresher.cz/105083-Ruskeho-boxera-napadl-medved-Sportovec-ho-v-souboji-zabil-nozem
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-medvedem-napadenou-houbarku-branil-manzel-nozem-40162203
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/kanada-medved-muz-utok-kapesni-nuz-grizzly-zraneni.A190809_103711_zahranicni_pmk
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.7.2023 21:50 Reaguje na Václav John
V Rusku ještě v předminulém století chodili k brlohu medvěda s kopím, které vzbuzenému a zmatenému huňáči vrazili do břicha. Bylo u toho hodně smrťáků, zvláště pak, pokud se jednalo o boj jeden na jednoho.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.7.2023 23:44 Reaguje na Václav John
Vidle jsou lepší než nůž, protože si jimi udržíte zvíře dál od těla. Dá se jimi způsobit smrtelné zranění. Na druhé straně je málokdo nosí na houby nebo na táboření do pčírody.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist