https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolecnost-nespresso-uvede-na-trh-kompostovatelne-kapsle-na-bazi-papiru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Společnost Nespresso uvede na trh kompostovatelné kapsle na bázi papíru

26.11.2022 00:22 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | piqsels
Společnost Nespresso uvede na trh kompostovatelné kávové kapsle na bázi papíru. Zákazníky dceřiné firmy švýcarského potravinářského gigantu Nestlé odrazovalo, že dosavadní kovové kapsle často končí na skládce, i když jsou recyklovatelné. Vývoj papírových kapslí trval tři roky a budou se testovat ve Švýcarsku a ve Francii, uvedla agentura Reuters.
 

"Cílem není nahradit všechny hliníkové kapsle papírem, ale dát spotřebiteli větší výběr. Je to alternativa k udržitelným možnostem," řekl generální ředitel společnosti Nespresso Guillaume Le Cunff. Ne všichni zákazníci si podle něj byli vědomi toho, že hliníkové kapsle jsou recyklovatelné. Pohodlnější by pro ně mohly být kapsle stlačitelné z papírové buničiny. "Papírové kapsle můžete kompostovat nebo ty hliníkové recyklovat. Necháme zákazníka, aby si vybral," dodal Le Cunff.

Nespresso je jednou z největších značek Nestlé a také jednou z nejziskovějších. Loni podnik vykázal tržby 6,4 miliardy švýcarských franků (bezmála 159 miliard Kč). Po prudkém nárůstu prodeje za koronavirové pandemie však značka Nespresso zaznamenala zpomalení růstu.

Le Cunff doufá, že papírové kapse přitáhnou nové spotřebitele a zároveň znovu nalákají bývalé zákazníky. "Tuto kapsli si koupí lidé, kteří nikdy předtím neuvažovali o Nespressu, a vrátit se k nám mohou ti, kteří od nás odešli," uzavřel šéf Nespressa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

27.11.2022 09:58
Tak pokud to bude jen jedna z alternativ...
Jenže ono to skončí jako s brčky.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

27.11.2022 16:17
Dávat papír do kompostu není ideální nápad. Ale záleží na složení a povrchové úpravě použitého papíru.

Už jsem se jako vzorkař odpadů setkal s tím, že právě v papíru byla ohniska, kde byly detekovány patogenní mikroorganismy, konkrétně: Salmonella spp.

Kousky porézního papíru zřejmě fungovaly jako tepelná izolace a nedošlo tím k důkladné hygienizaci kompostu v celém objemu - vysoká poréznost zmíněného papíru tomu jistě také přispěla (výborná "schovka" na bakterie všeho druhu). Potvrdila mi to i akreditovaná laboratoř Zdravotního ústavu, která dělala analýzy.

A představa, že hliníkové kapsle někdo roztaví, nevím. Hliníková fólie je tak tenká, že dříve shoří, než se roztaví. Takové jsou alespoň dosavadní poznatky z pokusů recyklovat vícevrstvé fólie typu "tetrapak".

Tím chci říci, že to bude stát ještě hodně úsilí a trpělivosti.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist