https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolecnost-shell-zmirnila-svuj-klimaticky-cil-ekologove-ji-kritizuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Společnost Shell zmírnila svůj klimatický cíl, ekologické organizace ji kritizují

15.3.2024 10:31 (ČTK)
Foto | Nicholas Jeffway / Unsplash
Britská energetická skupina Shell se rozhodla zmírnit svůj klimatický cíl. Na svém webu uvedla, že snížila klíčový cíl pro uhlíkovou náročnost svých produktů. Krok zdůvodnila očekáváním silné poptávky po plynu a nejistotou v oblasti energetické transformace. Potvrdila ale plán snížit emise na nulovou úroveň do roku 2050. Vzápětí ji za to kritizovaly ekologické organizace.
 

Společnost Shell nyní plánuje snížit "čistou uhlíkovou náročnost (poměr emisí k objemu) prodávaných energetických produktů o 15 až 20 procent do roku 2030 ve srovnání s rokem 2016". Dříve firma počítala se snížením o 20 procent.

Shell změnu zdůvodňuje nižším růstem prodeje elektřiny, než se očekávalo. Skupina tvrdí, že se nyní chce zaměřit na hodnotu, nikoliv na objem výroby elektřiny.

Skupina také ruší cíl snížit do roku 2035 uhlíkovou náročnost prodávaných produktů o 45 procent. Na druhou stranu Shell chce i nadále do roku 2030 snížit emise znečišťujících látek, které vyprodukuje vlastní činností o polovinu ve srovnání s rokem 2016.

"Shell couvá ve svých klimatických cílech," uvedlo ekologické sdružení akcionářů Follow This. "Společnost Shell oslabuje své cíle v oblasti snižování emisí do roku 2030, zatímco šéf Wael Sawan si na odměnách za rok 2023 odnáší téměř osm milionů liber (236 milionů Kč)," uvedla ekologická organizace Greenpeace. Podobný krok jako Shell už loni oznámila konkurenční společnost BP.

Vlády mnoha zemí po celém světě zpomalují zavádění klimatických plánů, čímž reagují na rostoucí náklady na energii a na obavy o její dodávky. Hlavní ropné společnosti se také dostaly pod zvýšený tlak investorů, aby se zaměřily na nejziskovější činnosti, vzhledem k tomu, že v posledních letech vykazovaly vysoké zisky, zatímco výnosy z obnovitelných zdrojů energie prudce klesly, uvedla agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

15.3.2024 19:28
Ale ti emitenti CO2 jsou spotřebilelé a nikoliv Shell. Proč se nasazuje ropným společnostem psí hlava a nikoliv spotřebitelům?
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

16.3.2024 09:08 Reaguje na Jiří Svoboda
Producenti jsou velcí emitenti. Od těžby po benzínky vznikají emise ve velkém. Producenti mají z toho obrovský zisk, který využívají mimo jiné na kampaně popírající klimatickou změnu. V celém řetězci hrají velkou roli a mají velkou moc s tím něco dělat. To na druhou stranu neznamená, že spotřebitelé nejsou emitenti a že jsou bezmocní. Proto se spotřebitelům nasazuje psí hlava také, například majitelům SUV.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

16.3.2024 18:05 Reaguje na Šimon Špidla
Pak jsou velcí emitenti i sklárny, pekárny, cihelny... Proč se nekřičí na ně?

Kdyby Šeláci těžili a distribuovali ropu uhlíkově neutrálně, bylo by to OK?
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

16.3.2024 21:38 Reaguje na Jiří Svoboda
Snižování emisí co2 je trend napříč průmyslem. Třeba sklárna Moser teď spustila fve elektrárnu, která sníží spotřebu elektřiny ze sítě o cca 60 procent. Shell si klimatické cíle právě snížil. Je tak oprávněným terčem kritiky. A ne jen pro to.
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/shell-video-klimaticke-zmeny-1991.A170302_125703_zahranicni_ert

Pokud by Shell zvládl celý proces těžby a zpracování uhlíkově neutrálně, bylo by to samozřejmě jen dobře. Nic by to neměnilo a tom, že je nutné radikálně snížit poptávku po jeho službách.
Odpovědět

Radek Čuda

18.3.2024 14:10 Reaguje na Šimon Špidla
Jde o to, jak dlouho to vydrží, protože tím primárním motivem u toho Moseru není ani tak snižování emisí, jako úspora nákladů, která podle posledních čísel až tak skvěle nevypadá a je otázka, zda by za dnešní situace, kdy je oproti původním předpokladům návratnost dvojnásobná do toho v takové míře šli.

https://oenergetice.cz/akumulace-energie/solarni-panely-a-uloziste-usetri-sklarne-moser-az-70-procent-elektricke-energie

Plus Moser jede primárně na plyn, ty náklady na elektřinu v hospodaření firmy zase tak zásadní roli nehrají.

Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.3.2024 19:38
Myslím že fosilisté si všimli toho, že se bezpečnostní situace vyvíjí a tak bych ocitoval ze seriálu o popírání klimatické vědy pan Vojtěch Pecka píše:
Ostatně strategická závislost světa na fosilních palivech z nich činila významný vojenský cíl již během druhé světové války a podílí se také na vzniku ozbrojených konfliktů, organizování převratů či vzniku diktatur v řadě zemí bohatých na fosilní zásoby.
Odpovědět

Radek Čuda

18.3.2024 14:04
Ekologové ji kritizovat klidně mohou ... těch mezi jejími akcionáři asi moc nebude.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist