https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spotreba-elektriny-v-cr-se-podle-ceps-zdvojnasobi-vyroba-nebude-stacit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spotřeba elektřiny v ČR se podle ČEPS zdvojnásobí, výroba nebude stačit

13.4.2023 15:14 | PRAHA (ČTK)
Spotřeba elektrické energie vzroste během dvou desetiletí podle šéfa provozovatele přenosové soustavy ČEPS Martina Durčáka na zhruba dvojnásobek nejen v Česku, ale i v dalších zemích EU. ČR přestane být do roku 2030 energeticky soběstačná a bude muset elektřinu za draho dovážet, uvedl Durčák na semináři v Senátu o rizicích plánů na dekarbonizaci evropské a české ekonomiky do roku 2050.
 

Stát se podle Durčáka do budoucna neobejde bez výstavby dalších jaderných zdrojů, konkrétně modulárních reaktorů, pro udržení bezpečnosti a spolehlivosti dodávek elektřiny. Potřeba bude podle ČEPS rovněž zavedení kapacitního mechanismu pro podporu flexibilních zdrojů, kdy provozovatelé dostávají od státu platby za dostupnost, případně i za výkon poskytnutý pro zajištění stability elektrizační soustavy.

"Odchod od uhelné energetiky dříve než v roce 2038 si vyžádá zavedení kapacitních mechanismů pro podporu výstavby zdrojů se stabilním a regulovatelným výkonem," uvedl ČEPS v dříve prezentované analýze, na kterou se Durčák odkázal. Vláda podle současných plánů chystá odklon od uhlí do roku 2033. Někteří členové vlády ovšem dříve hovořili i o snahách urychlit tyto kroky k roku 2030.

Nejnákladnější složku po pokrytí spotřeby elektřiny ČR roce 2040 představují čisté dovozy elektřiny, které podle ČEPS v roce 2035 v dekarbonizačním scénáři dosahují 23 procent spotřeby ČR s cenou 11 500 korun za megawatthodinu (MWh). Průměrná cena takzvané silové elektřiny se minulý měsíc pohybovala kolem 4200 Kč za MWh.

Europoslanec ODS Alexander Vondra varoval před uspíšením odklonu od uhlí. "Dekarbonizovat smysl má, ale to tempo je vražedné," uvedl k unijním plánům Vondra s tím, že například chybí úložiště pro energii ze solárních elektráren, které se musejí vypínat kvůli hrozbě přetížení přenosové soustavy.

Místopředseda TOP 09 Herbert Pavera vyzdvihoval obecní zdroje energií. Senátor Rostislav Koštial (ODS) navrhoval umožnit umístění panelů solárních elektráren na nevyužívaných vodních plochách. Bylo by to podle něj výhodné a usnadnilo by to například likvidaci sinic na brněnské přehradě prostřednictvím čerpadel.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v současnosti připravuje novou energetickou koncepci státu, která by měla být založena na jaderné energetice. Vedle výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech, na který byl vyhlášen tendr, ministerstvo nyní připravuje podklady pro rozhodnutí vlády o možné stavbě dalších jaderných bloků v Temelíně a Dukovanech. Stát zároveň plánuje výstavbu několika malých modulárních reaktorů, které by měly vzniknout zejména na místech současných uhelných elektráren.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (48)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mara polasek

mara polasek

13.4.2023 15:28
a na to prisel uplne sam??? moc chytry clovek to je, moc!!!
Odpovědět
Pe

Petr

13.4.2023 17:36
Dvakrát víc elektřiny znamená i dvakrát víc elektrosmogu. Hmyz nejspíš zmizí už úplně, zdraví lidí to taky asi moc nevylepší, a velmi zajímavá byla i zde před pár dny v diskuzi zmíněná spojitost výroby/spotřeby elektřiny s atmosférickými procesy.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.4.2023 18:35 Reaguje na Petr
Nemáme železo, kovy, dusičnany... a ostatní potřeby na zbraně. Není energie. Nemáme už co dávat na Ukrajinu. Kdokoli si s námi v budoucnu vytře....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.4.2023 07:55 Reaguje na Slavomil Vinkler
Máme jen úplně zmatenou koblihu.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.4.2023 18:32
Jako když plivne, i kdyby ty 3 bloky postavili, jako že ne.
Pro současnou situaci spotřeby fosilu potřebujeme ekvivalent 40 bloků Temelína v něčem, čemkoli. Bude-li dvojnásobná spotřeba tak 60-80(sranda co?) To že Vondra nazývá tempo vražedné je pravda. Vražedné pro Evropsku civilizaci. My v Evropě se obětujeme pro naši víru, výsledek v CO2 10% celosvětového poklesu, ostatní se budou smát a převálcují Evropu.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

13.4.2023 19:02
Když nebude elektřina tady, nebude ani nikde jinde. Kde by se asi tak vzala a z jakých zdrojů? Nedostatek bude v době, kdy OZE nefungují - tedy bezvětrná zima. A nedostatek bude všude, kde se vydali cestou záchrany planety. Výjimku vidím u Maďarska, které ma zajištěné dodávky plynu + rozpracovanou další jadernou elektrárnu (pokud mu do toho Němci schválně nebudou házet vidle - Siemens má nějaké problémy s dodáním svého systému do jaderky od Rosatom).
Odpovědět
Pe

Petr

13.4.2023 19:40 Reaguje na Richard Vacek
Proč záchrana planety dostala takový zvláštně posměšný význam? Vážně je to směšné? Fakt je lepší si planetu vybydlet a vydrancovat? Mít se ještě chvíli jako prasátka v žitě je důležitější? Nebo mít se tak co nejdýl a pak ať se to třeba zblázní, nám už to stejně bude jedno? Tohle je náš cíl?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

13.4.2023 19:47 Reaguje na Petr
Záchrana planety je totiž vedlejším produktem vyspělé a bohaté společnosti. To si ale ti různí samozvaní zachránci neuvědomují a vedou například EU do chudoby, kdy člověk chráněné zvíře raději sní, než aby ho chránil.
V bohaté společnosti je kvalitní životní prostředí, nízké emise, ochrana vzácných druhů, přírodní rezervace právě proto, že na to jsou extra prostředky. Vysvětlovat to zeleným khmérům je ale marné, ti na to jdou odzadu.
Odpovědět
Pe

Petr

13.4.2023 19:55 Reaguje na Richard Vacek
Zaprvé společnost znohatla v podstatě díky drancování přírodních zdrojů - a tím se dostává přesně do situace jako v tomto přísloví: "Lidé si ničí zdraví, aby si vydělali víc peněz. A vydělané peníze pak dají na to, aby si dali do pořádku zdraví."
Taky v tom cítíte tu absurdní nesmyslnost?
No a já bych řekl, že jsme bohatá společnost. Záchrana planety je tedy správný cíl i podle vás. Tak proč vám tak vadí pro to doopravdy něco dělat?
No a i kdybychom tak bohatá společnost nebyli, tak na co máme se záchranou planety čekat? Až ji dostatečně vydrancujeme? Pak už bude ten správný čas začít?
Odpovědět
Pe

Petr

13.4.2023 19:57 Reaguje na Petr
A kdy vlastně je ten správný čas začít se něčím takovým zabývat? A kdo není "bohatý", tak ten nemusí? Ten může vše zničit?
Odpovědět
Pe

Petr

13.4.2023 20:02 Reaguje na Petr
A kam až a za jak dlouho se asi dostane společnost, ve které člověk vše raději sní?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.4.2023 10:01 Reaguje na Petr
Všude ve světě, mimo Evropu a USA tam de facto je. Když jsi má vybrat umřít hned nebo to odložit, když sežeru okolí co si vybere? Pozítří neřeší. Hladomory porád nevymizely.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

13.4.2023 20:23 Reaguje na Petr
Je to naopak. Díky pokroku jsme nepotřebovali vykácet všechny lesy, protože jsme přišli na to, že uhlí je lepší. Proto je dnes ovzduší a třeba Vltava čistší v Praze, než v Dillí. Bohužel zelení maniaci nás chtějí připravit o bohatství aniž by to přineslo nějaké znatelné zlepšení. A jakmile se jim to povede a zchudneme, začneme pálit plasty a bude to u nás jako v Indii.
Prostě nejde zavádět kotle 5. emisní třídy v Británii na začátku průmyslové revoluce - pokud by to tehdy někdo prosadil, tak žádná průmyslová revoluce neproběhne.
Odpovědět
Pe

Petr

13.4.2023 20:41 Reaguje na Richard Vacek
Takže nelze zbohatnout bez znečištění životního prostředí? A pokud ne, tak je to přesně jak jsem psal - že to bohatství pochází z drancování a ničení přírody.

No a pokud by průmyslová revoluce neproběhla, tak by nenastalo ani obří znečištění světa, ani populační exploze, tudíž by bylo vše v pořádku. Dá se tedy říct, že nezavedení těch kotlů byla fatální chyba - a tudíž to samé platí i pro dnešní svět - pokud nezavedeme "kotle", tedy další opatření, bude následovat další "průmyslová revoluce" i se všemi negativními projevy a dopady na planetu a životní prostředí.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.4.2023 20:51 Reaguje na Petr
Už v dávnověku člověk vyhubil (skoro) všechnu velkou megafaunu, aby přežil. Pokud tomu říkáte zbohatnul...
Jen bohatá společnost s nadbytkem levné energie si může dovolit přírodu chránit. Chudá ji sežere.
Odpovědět
Pe

Petr

13.4.2023 20:59 Reaguje na Slavomil Vinkler
A to si nějak pomůže, když ji sežere? Ne, nejen že si nepomůže, ale ještě si tím uřízne větev, na které sedí. A to se vyplatí :-)
Odpovědět
Pe

Petr

13.4.2023 21:12 Reaguje na Slavomil Vinkler
Zkuste se v myšlenkách vrátit o nějakých 10 let nazpátek. Bohatá společnost, nadbytek nejen levných energií, ale všeho. Všichni se předháněli kdo čeho vyrobí víc, kdo se stane největším výrobcem, jedničkou na trhu a podobně. Zajímala někoho nějaká ochrana přírody? Ne. Levné energie vedou jen k bujení nadvýroby a spotřeby, utrácení, nakupování, honbě za penězi a majetky. Lidé jsou prostě chamtivá zvířátka a když jim dáte levné jídlo, tak se ujedí k smrti.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.4.2023 09:57 Reaguje na Petr
Opět kecáte, realita je jiná. Levné energie vedou k bohaté společnosti. Bohatá společnost v současnosti je jediná, co účinně (aspoň trochu) chrání svoji přírodu a snaží se to naočkovat těm chudým dotacemi, ač nepříliš úspěšně. O tom, že by chudá společnost řešila nějakou větev se jim ani nezdá, dnes přežít. Viz Chanov, Afrika ...
Odpovědět
RP

Radim Polášek

16.4.2023 14:45 Reaguje na Slavomil Vinkler
1***
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.4.2023 10:40 Reaguje na Petr
Vycházíte z omylu, že se stačí trochu uskrovnit. Jenže tak společnost nefunguje. Když se podíváte do minulosti, se zchudnutím docházelo k rozpadu státu. A to je pak katastrofa.
Římská říše, no nejnovější z Evropy, 20 léta v Německu a Rusku. V Rusku začala revoluce vyčerpáním z války, hladomory a povstáními a únorovým převratem. Ovšem Rusko se nevymanilo z války, hladomory pokračovaly až převratem listopadu a po těžké občanské válce se zmocnili vlády diktátoři .
V Německu strašlivá inflace, v podstatě hladomor, povstání a pouliční boje. Výsledek je jak víte, totální válka až do úplného konce. To je to čemu se má zabránit. Dobře fungující stát je to nejcennější klima co máme.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

13.4.2023 20:57 Reaguje na Petr
To máte pravdu. Pokud bychom zůstali na úrovni opic, byli bychom v rukách přírody jako ty opice. A neměli bychom na výběr. Tím, že jsme zvolili civilizaci, si klidně může podivín zvolit i cestu do Brd a život jako opice.
Odpovědět
Pe

Petr

13.4.2023 21:05 Reaguje na Richard Vacek
Nevím proč jste svoje slova najednou přesunul z prům. revoluce až mezi opice. Asi abyste tomu dodal ještě větší význam. Ale nemáte pravdu. Když něco nenastane, tak vám to ani nemůže chybět. Kdyby nenastala průmyslová revoluce, tak by dnes nebylo potřeba řešit elektřinu, ani zamoření světa odpady a špínou. Smartphone by vám nechyběl, protože byste ho neznal.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

14.4.2023 07:48 Reaguje na Petr
Pokud zelení chtějí, abychom se vrátili do doby před průmyslovou revolucí, tak to mají jasně říct a navrhnout, co udělat s těmi 90% lidí, kteří se v takovém případě neuživí.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

16.4.2023 14:44 Reaguje na Petr
Nejenže nelze zbohatnout, ale nelze ani vytvořit civilizovanou společnost bez určitého znečištění, respektive změny životního prostředí.
Od přemnožené tlupy opic se odlišujeme právě tím, že jsme objevili a začali využívat technologie. Které nám nám na Zemi zpřístupnují zdroje , díky kterým jsme se mohli namnožit o několik řádů víc než mohou ty nemyslící tlupy opic. Jenže to nemůžeme bez technologií a technologie, která svým vlivem - emisemi nemění naše životní prostředí, prostě neexistuje.
jestliže někdo chce životní prpostzředí úplně bez emisí, tak vědomě chce vrátit lidstvo na úroveň tlup lovců a sběračů. I když už i ti znečišťovali životní prostedí používáním ohně k produkci tepla a světla, přípravě potravin i vypalováním prostředí jako pomůcku k lovu zvířat. Z nichž některé, například megafaunu dokázali i vyhubit.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.4.2023 20:30 Reaguje na Petr
Nemluví tady nikdo o začít. Tempo hnané EU je ale doslova a do písmene vražedné, v pravém slova smyslu.
Život je vždy o proplouvání mezi Scyllou a Charybdou. Pokud to v Evropě přeženeme na jednu nebo druhou stranu, zahyneme. Doslova.
Odpovědět
Pe

Petr

13.4.2023 21:16 Reaguje na Slavomil Vinkler
Žádné takové tempo nikde nevidím. Zato vidím na silnicích jen samá nová auta, u silnic jen samé nové domy, doktoři mají plno na rok dopředu a řemeslníci na dva. A na luxusní zboží se dělají pořadníky s čekací dobou několik let. Skutečné chudnutí v přímém přenosu :-)
Odpovědět
DA

DAG

14.4.2023 08:22 Reaguje na Petr
Velice zajímavá debata. Jak jsem si to tak pročítal, tak si myslím, že mají kus pravdy i pan Petr i pan Vacek. Mě přijde argumentace obou dvou docela logická a v některých směrech si dokonce prolínající. Akorát se každý z nich do toho pustil z opačného konce. Věřím, že kdyby spolu seděli v hospodě, tak se někde uprostřed shodnou :))
Podle mě je celé neštěstí boje za ochranu klimatu a za ochranu źivotního prostředí v tom, že němci naznali jadernou energii škodlivou pro životní prostředí a zárovň si myslí, že technicky vyřeší něco co ještě technicky vyřešené nemají.
Ruší tedy JE a ty nám budou chybět. Uleví si dušičce ochrany životního prostředí, ale tím udělají celé evropě vrásky na dušičce bojující proti skleníkovým plynům. To stejné je to u aut. Čím menší spotřeba, tím menší CO2, ale větší škodlivé plyny Knox a naopak. Tím jsme se dostali na samotnou hranici fyzikálně možného Myslím, že by si lidi měli vybrat, buď je důležitější klima nebo čistší životní prostředí.
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.4.2023 10:03 Reaguje na DAG
..nebo Země bez bílého muže.. o to jde
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.4.2023 10:04 Reaguje na DAG
Já hlasuji za čistší prostředí a přizpůsobení se změnám. Poroučení větru dešti nevěřím.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

14.4.2023 14:30 Reaguje na DAG
To není buď - nebo. Je třeba nalézt vyvážený kompromis mezi náklady v blízké budoucnosti a škodami později.

Každopádně způsob řešení dotacemi, zákazy a příkazy od nekompetentních politiků je nekonečně špatný. Trh musí vybrat správná řešení a ten musí fungovat v jednotném prostředí spravedlivě, plošně a automaticky postihujícím poškozování globálního klimatu a planety bez deformace zásahy politiků.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

16.4.2023 17:44 Reaguje na Petr
Tak to vidíte blbe.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

16.4.2023 15:14 Reaguje na Petr
Společnost ani tak nezbohatla, ale zvýšila svou životní úroveň. To je dost podstatný rozdíl, protože bohatství je relativní, ale životní úroveň je absolutní. Dneska si i nejchudší pobírač sociálních dávek žije na vyšší životní úrovni, co se týká jídla oblečení ale třeba i tepla v zimě než ve středověku před takovými 500 - 800 lety žil nějaký vysoký feudál. Nebo stejně vysoko jak ve starověku nějaký bohatý římský patricij. Například třeba v tom, jak cizokrajné potraviny a z jaké dálky konzumoval.
Přírodní zdroje nedrancujeme, ale využíváme. Například před takovými 150 - 200 lety byla polovina lesů v našich horách vykácená a ty hory holé, protože se u nás v této době ročně vyrábělo nějak na 100 tisíc tun litiny, železa a první oceli. Kde každá tuna železa z vysoké pece spotřebovala 1 - 2 tuny dřevěného uhlí, což je několik tun dřeva. Další spousta dřeva se spotřebovávala na vytápění tehdejšího bydlení v zimě.
Přechod na výrobu železa z koksu z černého uhlí před cca 200 lety a přechod na vytápění černým i hnědým uhlím , po rozvoji dopravy uhlí železnicí před 150 - 100 lety,umožnil ty lesní pozemky zae zalesnit a to dlouhodobým stabilním lesem pro produkci stavebního dřeva.
Odpovědět
sv

sv

14.4.2023 19:40 Reaguje na Richard Vacek
Vidíš prd. Maďaři mají zajištěný kulový. Smlouva podržtašky orbána s vlastníkem gazpromu, vyděračem a notorickým neplničem smluv puťkou měla za následek akorát to, že maďaři měli během zimy nejdražší plyn z celé EU. Spoléhat se na rusácké dodávky je energetická sebevražda.
Ad "rozporacovaná jaderná elektrárna". Stavba PAKSu měla být zahájena v roce 2018. Do rusácké agrese, tedy za 4 (slovy čtyři) roky rosatom stačil tak akorát srovnat plac. Představa, že rosatom stavbu v dohledné době zahájí nemluvě o dokončení je fantasmagorie mentálně zaostalého jedince.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

16.4.2023 14:54 Reaguje na sv
Mám takový pocit, že Paks dopadne podobně jako Temelín. Neboli základ stavby, ať už to bude jen vybetonovaná deska nebo pokročilejší stavba, ruský a na tom dostavba Západu.
Ostatně Putin potřebuje Orbána jako rozvraceče jednoty EU a VIP šiřitele proruských myšlenek jen během války na Ukrajině. Pokud válka skončí výhrou Ukrajiny nebo takovou situací, ře Rusko si nebude moct dovolit po Ukrajině expandovat víc do Evropy a to je tak 99:1, že to tak dopadne, nebude proruský Orbán po válce Russákům k ničemu. Russáci tak nebudou mít moc velký důvod Paks dokončit, aby dodával elektřinu té "zlé " evropské Unii. Nejspíš budou chtít tou stavbou programově dělat potíže, zdržovat, prodlužovat a prodražovat, takže nakonec stejně Paks nedokončí.
Odpovědět
FB

František Balco

13.4.2023 23:22
Mám takový pocit, že nám tu chybí rovnováha mezi osobními nároky a přímou zodpovědností. Prosadil sis, aby bylo po tvém, i když jsi věděl o možných důsledcích. Tak vyrovnej účet. Hezky váženým průměrem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.4.2023 11:15
To, že se tu 33 let chrápe a žije se z toho, co bylo postaveno v minulosti
jsem tu nejen já už psal. Dobrý hospodář starou elektrárnu nahrazuje novou
a ten špatný to pouze oddaluje s výmluvami, že se uspoří více elektřiny,
že počkáme na lepší technologie atd. Bohužel ani jeden ze "zázraků" se
nekonal a ani nekoná, pokud ale není úspora vynucena zdražením energií.
No a navíc ta tendence přechodu k elektromobilitě a k tepelným čerpadlům.
V hutnictví pak tlak na přechod k tavení kovů elektřinou a totéž ve
sklářství atd. Kde brát? Nakupovat odjinud, kde fungují podle stejného
scénáře? Východiskem je pouze zdražení a tím se uspoří pro ty, které
cena nezajímá a koupí si i tu drahou energii. Zbytek se asi ještě více
uskrovní a nebo poví DOST! Pak bude záležet, jak razantně to vyjádří a
jaký to bude mít dopad na celou společnost. Podmínkou sociálního smíru
je i ekonomická stabilita pro většinovou společnost a nikoliv chudoba
a to ani ta energetická, která bude kolem roku 2030 realitou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.4.2023 12:41 Reaguje na Břetislav Machaček
To, že SE TU 33 LET CHRÁPE, je sice hezký, alibistický termín, ale bylo by potřeba napsat, KDO tady chrápe. A kdyby jen chrápal. Od plyšáka tady působila dost silná dezolátní skupina, vedená komunisty a Milošem Zemanem, která jen kritizovala a snažila se vše sabotovat. Což tenkrát ale moc nešlo, lid obecný věřil na svůj úspěch, makal, podnikal a země šla nahoru a do konce století na dvojnásobek HDP a do EU jsme vstupovali jasně z první pozice.
Pak se ale Milda dostal k moci, rozvoj výrazně zabrzdil a s novým putinovým vedením se rozjela hybridní válka.
Takže společnost byla rozeštvávána, každá proevropská vláda čelila hyenizaci, nesmyslnými parakorupčními útoky, stejně byla v polovině mandátu shozena.
Tak co asi tak mohla v takovém prostředí udělat?
A to Nečas vypsal tendr na dostavbu Temelína a udělal důchodovou reformu.
A co normální občan? Nechal si nakecat, že vývoj v devadesátkách byl jen tunel a rozkradení státu a odmítl věřit jakékoliv demokratické vládě a ani obecně demokracii, takže radši chrápal.
A dnes? Věří jen na totální destrukci státu v zájmu nepřítele. čus, konečná.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

14.4.2023 13:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, když tu chcete pojmenovávat fakta, tak si odpuste tu ideologickou demagogii.

Konkrétně o dostavbu a spuštění bloku 1 a 2 se zasloužila vláda Zemana. To je prostý fakt ať máme k Zemanovi jakékoliv jiné výhrady.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

16.4.2023 17:42 Reaguje na Jaroslav Studnička
Fakt jo???? A chcete říci, že to stihli během dvou let, jo????
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.4.2023 18:10 Reaguje na Jaroslav Studnička
Zemanova vláda přišla k moci v roce 98 a to byl Temelín prakticky hotový. Ty hlavní boje probíhaly začátkem devadesátek, řešil to Klaus.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.4.2023 18:11 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nic ideologického tam není, nešťastníče. Pouze realita.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

14.4.2023 13:11 Reaguje na Břetislav Machaček
By mě zajímalo, kde berete odvahu generalizovat. Takže tvrdíte, že náš stát žije z podstaty a podstata byla vybudována komunisty.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

14.4.2023 16:53 Reaguje na Vladimír Hošek
Nesmíte mu vše věřit. Už mnohokrát dokázal, že mele kraviny. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.4.2023 18:11 Reaguje na Vladimír Hošek
Macháček je starý bolšán - pácalista.
Odpovědět
sv

sv

14.4.2023 23:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Co ti na to říká manželka, že 33 let chrápeš machačku? To už se v chrápání dotahuješ na komouše. Ti to zvládli 41 roků. Určitě si vzpomínáš na to, jak ve 40. letech komouši kradli fabriky, které byly postaveny v letech 30tých. Ty pak nechaly jet bez modernizací a podstatných investic až do revoluce a pak už, vzhledem k totálnímu opotřebení a zastaralosti a nekonkurenceschopnosti, nezbylo než je zavřít. O tom jak komouši zachrápali se stavbou čističek, filtrů na elektrárnách, dálnic a obecně infrastruktuře nemluvě. Jistě rád zavzpomínáš na ten ty totálně zasviněné řeky a nedýchatelné ovzduší.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

16.4.2023 17:41 Reaguje na Břetislav Machaček
Špatný hospodář především během 40 let vydrancoval z ideologických důvodu většinu přírodních zdrojů už před rokem 1990, takže své smrdute lži si zasune do své zlodejske chacharske rite.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

15.4.2023 09:01
Slavní diškutéři, máte pořádný zmatek v těch makovicích. Kdyby jste měli na střeše fotovoltaiku, tak by jste možná porozuměli tomuto článku...
Odpovědět
RP

Radim Polášek

16.4.2023 14:58 Reaguje na Zdenek Wenzel
To by možná porozuměli, že OZE zdroje nejsou řešení. Jakokliv velká fotovoltaika na střeše nezachrání před výpadky elektřiny a až teprve při dnešních vysokých cenách elektřiny a s dotací asi 40 % - 200 tisíc Kč má teprve návratnost tak 8 let.
A když ji člověk udělá na ostrovní provoza na zálohu bateriemi , vyjde cena elektřiny z takové fotovoltaiky ještě mnohem dráž než současné cena za sítě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist