https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-parku-ceske-svycarsko-dokoncila-vystavbu-prirodniho-arealu-v-krasne-lipe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa parku České Švýcarsko dokončila výstavbu přírodního areálu v Krásné Lípě

26.5.2024 01:35 | KRÁSNÁ LÍPA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ukázky smrkové monokultury i smíšeného lesa, geologické mikrotvary, místní flóru a další zajímavosti odkazující na národní park České Švýcarsko uvidí od soboty veřejnost v Plšíkově zahradě v Krásné Lípě na Děčínsku.
 

Plšíkova zahrada získala svůj název po kriticky ohroženém hlodavci plchu zahradním. Jakub Juda ze správy rezervace ČTK řekl, že se v minulosti po národním parku hojně pohyboval. Správa věří, že je tomu tak i v dnešní době a zvíře se jen dobře skrývá.

"Celý ten areál je koncipován jako zmenšenina národního parku," uvedl Juda. Hned u vstupu se nachází geologická expozice rezervace. V gabionové stěně jsou na ukázku umístěné kusy žuly, pískovce a čediče. V jednom z košů je pak zobrazená složenina národního parku. "Dole můžeme vidět žulovou část, na ní se usadila vrstva písku a skrz to se v období třetihor vulkanickou činností nahoru prodral čedič," popsal Juda. Hned vedle se pak mohou lidé podívat na pískovcový blok, který se před lety uvolnil a dopadl na silnici v Hřensku.

V areálu je i přírodní jezírko protkané dřevěným chodníčkem. V něm mohou příchozí pozorovat například vodoměrky, různá šídla či skokana, jenž v něm našel útočiště. Za vodní plochou je altán s ohništěm a kolem něj připravené plochy pro stavbu jurt.

V celém areálu jsou pak vysázené stromy a rostliny typické pro flóru Českého Švýcarska a oblast Labské pískovce. Jsou to břízy, javory, duby a podobně. Kromě toho zahrada nabízí i plochu, kde je smrková monokultura a malá smíšená výsadba.

Součástí krajiny je podle Judy také člověk. Toho připomíná komunitní chlebová pec na dřevo, stejná jako používali lidé v okolí národního parku na vesnicích. Kolem ní nechala správa vysadit ovocné stromky. První pečení pro veřejnost se uskuteční v sobotu při slavnostním otevření areálu.

Zahradu by podle parku měly zejména využívat děti, například při ekologické výchově. Mohou se schovat před deštěm do učebny, v případě příznivého počasí se mohou učit venku. Areál je nicméně určený pro širokou veřejnost a bude přístupný po celý den. Vstup je povolen také psům, kteří ale musí být na vodítku.

Do vybudování dvouhektarového přírodního areálu správa rezervace investovala okolo 14 milionů korun, část pokryla dotace. Původně objekt v Pražské ulici, kde má správa kanceláře, sloužil jako dětská ozdravovna. Sousední pozemek tak v minulosti využívaly děti. Správa chce areál dětem vrátit. Už dřív vedle něj vznikla učebna.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist