https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/srazka-auta-s-hrochem-zviditelnila-palcivy-problem-se-zviraty-ktera-v-kolumbii-unikla-do-volne-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Srážka auta s hrochem zviditelnila palčivý problém se zvířaty, která v Kolumbii unikla do volné přírody

23.4.2023 00:52 | BOGOTA (ČTK)
Tito mohutní savci po Escobarově smrti unikli do volné přírody, a protože v Kolumbii nemají žádné přirozené nepřátele, začali se čile množit. Jejich aktuální počet čítá 150 kusů a stali se hrozbou pro místní obyvatele i palčivým problémem pro kolumbijské ministerstvo životního prostředí.
Tito mohutní savci po Escobarově smrti unikli do volné přírody, a protože v Kolumbii nemají žádné přirozené nepřátele, začali se čile množit. Jejich aktuální počet čítá 150 kusů a stali se hrozbou pro místní obyvatele i palčivým problémem pro kolumbijské ministerstvo životního prostředí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kolumbie zaznamenala první dopravní nehodu, kterou způsobil hroch. Srážka na dálnici spojující města Bogotá a Medellín, po níž zůstal na silnici zdemolovaný vůz a mrtvý dvoutunový tlustokožec, oživila výzvy k řešení hroší krize v kolumbijském departementu Antioquía, napsal zpravodajský server The Guardian.
 

Řidiči vozu se údajně nic nestalo, ačkoli snímky z místa nehody ukazují, že přední část vozu byla při havárii prakticky zničená. Zabitý hroch byl potomkem čtveřice hrochů, které si nechal v 80. letech 20. století dovézt z Afriky drogový boss Pablo Escobar do své soukromé zoo.

Tito mohutní savci po Escobarově smrti unikli do volné přírody, a protože v Kolumbii nemají žádné přirozené nepřátele, začali se čile množit. Jejich aktuální počet čítá 150 kusů a stali se hrozbou pro místní obyvatele i palčivým problémem pro kolumbijské ministerstvo životního prostředí.

Útoky hrochů na lidi jsou v posledních letech stále častější, protože tato zvířata jsou velmi teritoriální. Obyvatelé Antioquie žijí v rostoucím strachu z těchto tvorů, kteří ohrožují živobytí místních rybářů i mnoho původních živočišných druhů v řece Magdalena.

Nedávná dopravní nehoda je jen jedním z mnoha rizik, která hroši představují pro místní komunitu, uvedla Luz Dámaris Lujánová z obce Estación Pita, která leží jen deset kilometrů od místa nehody.

"Všichni v okolí jsou vyděšení, protože nás ti hroši doslova zaplavili. Teď jsme se dostali do bodu, kdy už ani nemůžeme v noci vycházet ven," řekla. "Vláda si musí pospíšit a něco udělat, protože už toho začínáme mít plné zuby."

Minulý měsíc místní rybáři varovali, že je jen otázkou času, kdy lidem dojde trpělivost a některé z těchto mohutných zvířat zabijí - i když předpokládali, že ho spíš zastřelí, než srazí autem.

Jiní Kolumbijci ale na sociálních sítích truchlí spíš nad ztrátou obřího býložravce a žehrají na odkaz, který tu po sobě narkobaron Pablo Escobar zanechal.

"Člověku je smutno za nevinnou bytost, která jen procházela kolem. Všichni bychom měli cítit vinu, protože je to dílo nás lidí," napsala Luisa Lozanová v komentáři pod videem z místa nehody.

Tento invazní druh se stal ožehavým problémem už pro několik po sobě jdoucích kolumbijských vlád. Studie odhadují, že by do roku 2034 mohla hroší populace vzrůst až na 1400 jedinců, a ekologové varují, že je třeba je vybít dříve, než způsobí další nevratné škody na křehkém ekosystému řeky Magdalena, anebo si vyžádají první smrtelné zranění člověka.

Kolumbijští oficiální činitelé nedávno navrhli převézt 70 těchto zvířat do zoologických zahrad a rezervací v Mexiku a Indii, i když odborníci jsou skeptičtí, jestli se tento plán podaří uskutečnit.

Aníbal Gaviria Correa, guvernér departementu Antioquía, který stojí v čele plánu na vývoz Escobarových hrochů, zveřejnil na twitteru hrůzné záběry havárie a vyzval prezidenta Gustava Petra a ministryni životního prostředí Susanu Muhamadovou, aby ho v jeho záměru odvézt mohutné býložravce do zahraničí podpořili.

"Tato tragická nehoda znovu potvrzuje, jak je důležité urychleně přemístit hrochy z Kolumbie do Indie a Mexika... Prosíme, pomozte nám s vyřízením povolení k přesunu těchto majestátních zvířat," napsal Correa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

23.4.2023 17:45
Jako prvek udržující vodní průlivy v bažině jsou užiteční. Je-li jich už moc, jako přemnožená zvířata je přece možno je odstřelit a konzumovat. Zdravý selský rozum.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.4.2023 22:03 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tam nemůžete zdravý selský rozum použít. Ti hroši jsou jsou pro spoustu lidí jako Escobarovo dědictví a protože hodně lidí Escobarovi vděčí za lepší život, nedjí na jeho hrochy dopustit. Escobar jim dával práci, stavěl školy a i jiným způsobem si je takto kupoval. Takže vystřílet je zatím nepřipadá v úvahu.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.4.2023 06:59 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No ale já netvrdím všechny, jen přebytek. A nemusíme chodit daleko do Kolumbie. V Česku je taky už problém s Exmoorský koňmi. Na některých plochách jsou už přemnožení, ale poslat přebytek je na jatka aktivistům hrozně vadí. A taky selský rozum je v čudu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.4.2023 08:21 Reaguje na Slavomil Vinkler
Osobně si myslím, že ti hroši v Kolumbii nemají co dělat. Ničí místní biotopy a tvrdě konkurují kapybarám, kapustňákům a vlastně i býložravým rybám. Měli by se vystřílet všichni. Je to stejný průser jako bobři v Patagonii. Kdosi je tam kdysi vysadil, pak se přestaly používat přírodní kožešiny a dneska dělají bobři v Patagonii pěknou paseku. A co se týče těch exmoorských koní, názorně to ukazuje, že ekoteroristi neznají princip potravního řetězce, což je jeden ze základních přírodních zákonů.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.4.2023 21:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Velcí hroši - velký problém? Ano, zcela umělý "problém"! Šel ten dokument několikrát, v tu dobu tam bylo několik málo hrochů, dnes jsou to možná desítky až nízké stovky. Až budou opravdu škodit, nebude problém je najít a zneškodnit.

Skutečnými problémy se aktivisti nezabývají, např řízeným zaplevelováním měst i krajiny nepůvodními dřevinami a bylinami. Ale omílat Escobara jako narkobarona a chovatele vcelku neškodných hrochů (trochu větší vodní kráva), to vydrží neomezeně dlouhou dobu.
Odpovědět
va

vaber

24.4.2023 09:59
srážka auta s hrochem? jaké srážky aut se zvířaty jsou u nás,
jaký závěr z toho udělat,
jsou přemnožení ,hroši, auta nebo lidi,
čím víc bude lidí,tím víc druhů zvířat bude přemnoženo i když absolutní počty budou stále klesat
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist