https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sri-lanka-da-statnim-zamestnancum-den-volna-navic-aby-mohli-pestovat-potraviny?fbclid=IwAR3w99sHadezz7bkEP5UhzjUQtQkV4Fs2bU_kzlJlNbcgLTcX_HeVCsiZRg
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Srí Lanka dá státním zaměstnancům den volna navíc, aby mohli pěstovat potraviny

14.6.2022 15:24 | KOLOMBO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Srí Lanka schválila čtyřdenní pracovní týden pro zaměstnance veřejného sektoru. Vláda, která se potýká s nejhorší finanční krizí za desítky let, chce lidem pomoci vyrovnat se s nedostatkem pohonných hmot a podpořit je v pěstování potravin, informovala agentura Reuters.
 

Ostrovní stát na jihu Asie, který ve veřejném sektoru zaměstnává přibližně milion lidí, má citelný nedostatek deviz. To způsobuje problémy s platbami za dovoz pohonných hmot, potravin a léků. Dopady krize přitom pociťuje už velká část z 22 milionů obyvatel. Srílančané často tráví dlouhé hodiny ve frontách u čerpacích stanic a už několik měsíců se potýkají s dlouhými výpadky elektřiny.

Srílanský kabinet v pondělí pozdě večer schválil návrh, aby zaměstnanci veřejného sektoru dostávali každý pátek po dobu následujících tří měsíců dovolenou. Částečně proto, že nedostatek pohonných hmot ztěžuje dojíždění, a také proto, aby obyvatele motivoval zapojit se do zemědělských aktivit.

"Zdá se, že je vhodné poskytnout státním úředníkům jednodenní volno, aby se mohli věnovat zemědělské činnosti na svých zahradách nebo jinde, což může být řešením očekávaného nedostatku potravin v zemi," uvedl v prohlášení vládní informační úřad.

OSN minulý týden varovala, že zemi hrozí humanitární krize. Organizace proto plánuje poskytnout 47 milionů dolarů (1,1 miliardy Kč) na pomoc více než milionu ohrožených lidí.

Znehodnocení místní měny, rostoucí světové ceny komodit a nyní již odvolaný zákaz chemických hnojiv přispívají k růstu inflace, která v dubnu u potravin vystoupila k 57 procentům.

Srílanská vláda navíc jedná s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o záchranném balíčku. Mimo to jsou připraveny pomoci i Spojené státy, uvedl ministr zahraničí Antony Blinken po pondělním telefonátu s premiérem Ranilem Vikremesinghem. "V této ekonomicky a politicky náročné době jsou Spojené státy připraveny spolupracovat se Srí Lankou, v úzké koordinaci s Mezinárodním měnovým fondem a mezinárodním společenstvím," uvedl Blinken na twitteru.

Vikremesinghe tento měsíc uvedl, že Srí Lanka potřebuje nejméně pět miliard dolarů (118 miliard Kč) na pokrytí nezbytného dovozu do konce roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist