https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starostove-na-sardinii-chteji-kvuli-invazi-sarancat-stav-nouze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starostové na Sardinii chtějí kvůli invazi sarančat stav nouze

20.7.2020 01:27 | ŘÍM (ČTK)
Saranče marocká
Saranče marocká
Foto | Quartl / Wikimedia Commons
Starostové měst a obcí v centrální části Sardinie chtějí, aby italská vláda kvůli tamní invazi sarančat vyhlásila stav nouze. Podle nich hmyz poničil už přes 30.000 hektarů zemědělské půdy a napáchal největší škody za posledních 70 let, napsal list Corriere della Sera.
 

Saranče marocká se na Sardinii dostala z Afriky a úrodu začala ničit už v květnu. Nejvíce zasaženou oblastí je údolí řeky Tirso, kde hmyz zdecimoval pastviny, ale také pole osázená pšenicí a ječmenem a úrodu zeleniny a bylin.

"Žádáme kompenzace za způsobené škody a chceme, aby se díky preventivním opatřením tento fenomén v budoucnu neopakoval," citoval deník starostu města Ottana Franka Sabu. Podle zemědělského svazu Coldiretti se zatím hodnota poškozené úrody odhaduje na několik milionů eur.

Sarančata se většinou na Sardinii vyskytují v letních měsících. Vysoké teploty a delší suchá období jim totiž vytvářejí ideální podmínky pro kladení vajíček, nerušenému rozmnožování hmyzu napomáhá i stále větší plocha neobdělávané půdy, kde vajíčkům ani larvám nehrozí zkáza během zemědělských prací.

Problémy s přemnoženými sarančaty letos řeší řada zemí, mimo jiné Argentina, Brazílie či Paraguay, ale také Pákistán, Indie a Jemen.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

21.7.2020 19:20
k celoevropské invazi ekonomických a nevzdělaných migrantů ještě navíc invaze saraNČAT...!!!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist