https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starostove-vyzyvaji-predstavitele-statu-k-zasahu-do-vyhlasovani-np-krivoklatsko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starostové vyzývají představitele státu k zásahu do vyhlašování NP Křivoklátsko

14.10.2022 16:57 | KARLOVA VES (ČTK)
Protože nově zvolení zastupitelé mohou podle zákona jednat nejdříve dnes, považují starostové termín vypsání záměru jako snahu zkrátit jejich zákonná práva na uplatnění námitek.
Protože nově zvolení zastupitelé mohou podle zákona jednat nejdříve dnes, považují starostové termín vypsání záměru jako snahu zkrátit jejich zákonná práva na uplatnění námitek.
Foto | Faragas / Wikimedia Commons
Starostové z Křivoklátska vyzývají v otevřeném dopise zaslaném ČTK představitele státu, aby přerušili, prodloužili nebo zastavili lhůtu pro připomínkování záměru vyhlašování národního parku Křivoklátsko. Současnou ochranu parku nadále považují za dostatečnou. Devadesátidenní lhůta plyne od 27. září, kdy ministerstvo životního prostředí záměr zveřejnilo. Tehdy uplynuly tři dny od komunálních voleb, po kterých se mění složení obecních zastupitelstev. Zvláště chráněné území parku se podle záměru dotkne 19 obcí a celkem má park zabírat 116 čtverečních kilometrů na Kladensku, Rakovnicku a Rokycansku. Pod dopisem je podepsáno 17 starostů obcí z Křivoklátska.
 

Dopis je adresovaný premiérovi, předsedovi Senátu, ministerstvu životního prostředí, senátnímu výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí a parlamentnímu výboru pro životní prostředí. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) na počátku října oznámila rezignaci ze zdravotních důvodů. Ve funkci ji má nahradit lidovecký místopředseda Petr Hladík.

Protože nově zvolení zastupitelé mohou podle zákona jednat nejdříve dnes, považují starostové termín vypsání záměru jako snahu zkrátit jejich zákonná práva na uplatnění námitek. "Žádáme Vás proto o ochranu těchto našich práv a Vaše zasazení se o narovnání této situace, ať již přerušením, prodloužením nebo zastavením této lhůty," uvedli starostové. Stížnost jsou připraveni předat i soudním orgánům a napadnout veřejnou vyhlášku o oznámení záměru.

Hubáčková dříve plánovala zahájení procesu 9. června, v tomto případě by ale lhůta pro vyjádření k podkladům skončila několik dní před volbami. Reakce by tak nemusely odpovídat postojům nových zastupitelů. Tehdy ministryně argumenty starostů vyslyšela a záměr vyhlášení odložila.

Podle záměru má park chránit rozsáhlý vnitrozemský komplex převážně listnatého lesa nižších poloh s velkým podílem přirozených či lidskou činností málo ovlivněných ekosystémů, kde je mimořádně vysoká rozmanitost živé i neživé přírody. Změnit se má i systém lesního hospodaření, aby byl bližší přírodě.

Vedení obcí vyhlášení národního parku považují za kontraproduktivní. "Ministerstvo prezentuje svůj záměr jako zájem na ochranu přírody, tento zájem je ale již v současnosti zcela naplněn, neboť stávající ochrana je zcela dostatečná," míní většina starostů dotčených obcí. Podle nich proces vyhlašování nehájí ani zájmy státu jako takového, ani zájmy lidí, kteří mají být budoucím národním parkem dotčeni. Poukazují například také na náklady spojené s vyhlášením a správou parku, které podle nich dosáhnou stovek milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (32)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

14.10.2022 19:41
Poté, co jsme se vinou státu (vlád minulých i současné) dostali na sakra sestupnou dráhu, měla by státní kasa přestat s financováním všeho, co není zcela nutné k ekonomickému přežití.

Tím spíš by se neměly financovat záměry, o které nemají lidé, kterých se dotknou, ani ten nejmenší zájem - ba naopak.
Odpovědět
Bořivoj Holínek

Bořivoj Holínek

15.10.2022 00:13
"Starostové z Křivoklátska vyzývají v otevřeném dopise představitele státu, aby přerušili, prodloužili nebo zastavili lhůtu pro připomínkování záměru vyhlašování národního parku Křivoklátsko. Současnou ochranu parku nadále považují za dostatečnou ..."

Rovněž jsem přesvědčen o tom, že současná ochrana krajiny Křivoklátsko, je dostatečná.
Zřízení NP je pouhým vrtochem několika málo novodobých papalášů, kteří ve stylu Krkonošských pohádek - "Tady Trautenberkovo", si chtějí za státní peníze (sic!) vytvořit lukrativní honitbu pro svou loveckou kratochvíli 😡
O nic jiného jim nejde! Že by ODS přebírala manýry komunistických "forhontů"⁉️

Pokud zřízení NP současná vládní koalice schválí, pak to budu považovat za poslední kapku k tomu, abych veřejně konstatoval, že zcela ztratila moji důvěru.
Stačí již to, co uvádím v tomto příspěvku 👇
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1321180751956016&id=100021923113990

""Vedení obcí vyhlášení národního parku považují za kontraproduktivní. „Ministerstvo prezentuje svůj záměr jako zájem na ochranu přírody, tento zájem je ale již v současnosti zcela naplněn, neboť stávající ochrana je zcela dostatečná,“ míní většina starostů dotčených obcí. Podle nich proces vyhlašování nehájí ani zájmy státu jako takového, ani zájmy lidí, kteří mají být budoucím národním parkem dotčeni. Poukazují například také na náklady spojené s vyhlášením a správou parku, které podle nich dosáhnou stovek milionů korun.""

Pod toto stanovisko starostů se podepisuji 🖋️
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.10.2022 03:36 Reaguje na Bořivoj Holínek
brečíte hezky ale na špatném hrobě, to schválil Středočeský kraj...stát toto iniciuje a popravdě lidi jsou vydření z kdečeho apriori, že můžou
Odpovědět
Bořivoj Holínek

Bořivoj Holínek

15.10.2022 07:18 Reaguje na Jaroslav Řezáč
"Nebrečím hezky" ani škaredě, argumentuji - narozdíl od Vás - věcně. Pokud Vám není známo, tak Ministerstvo životního prostředí ČR je součástí Vlády ČR.

K těm "vydřeným lidem", jak je pejorativně nazýváte, se vyjadřovat nebudu. Víc než o nich, to vypovídá o Vás.
.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.10.2022 08:46 Reaguje na Bořivoj Holínek
Pravda je nějak uprostřed.
V CHKO si mohou lesy české republiky těžit jak chtějí, bez toho, že by jim byl schopen někdo něco zabránit. V NP se velmi často začne prosazovat bezzásahovost, což je stejně špatně. Z dorazu k dorazu. Nejlepší řešení je NP ale s plánem údržby v pokračování práce Furnstenberských hajných a lesníků jako anglický park, což Křivoklátsko je. No nevím ale, zda je to pro zaryté bezúdržbáře pochopitelné a taky to vyžaduje dost práce od LČR, aniž je výsledek maximálně ekonomický.
Odpovědět
Bořivoj Holínek

Bořivoj Holínek

15.10.2022 08:59 Reaguje na Slavomil Vinkler
Současná ochrana krajiny v rámci CHKO Křivoklátsko je zcela dostačující, a navíc ty stovky milionů, který by si realizace navrhovaného projektu vyžádala, budeme nyní - v souvislosti s energetickou krizí a válečným stavem na Ukrajině - potřebovat v jiných kapitolách státního rozpočtu. To zcela jistě!
.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.10.2022 09:23 Reaguje na Bořivoj Holínek
Myslím že se mýlíte. Na Moravě je Soutok a ten je zdevastován. Je to taky de facto Anglický lovecký park Liechtensteinů. A lesy ČR ho pod dojmem zpráv o NP vytěžily, ale fikaně. Na dohled od turistických cest nechali staré stromy. Za touto clonou jsou holoseče (viz mapy cz) obhospodařované moderními metodami= vyfrézování pařezů , výsadba a chemické ošetření buřeně herbicidy. To lesy ČR umí. Proto doporučuji NP (s vhodným plánem péče=údržby anglického parku). než vám to tam udělají taky. O peníze jde až v 1. řadě.
Odpovědět
Bořivoj Holínek

Bořivoj Holínek

15.10.2022 09:37 Reaguje na Slavomil Vinkler
Nevím, jak dlouhou se ochranou přírody zabýváte, pane Vinklere, a ani Vás nechci nikterak omezovat ve vyslovení vlastního názoru.

Já se ochraně přírody věnují půl století; byl jsem při tom, když můj otec inicioval v šedesátých letech vznik PR "Pod Trlinou", v níž následně dělal správce.
Z toho, z vlastní znalosti Křivoklátska i znalosti tristního stavu státní kasy, jsem si dovolil vyslovit svůj názor na věc, který mi snad také nebudete upírat.
A ten názor zní 👉 JSEM ZÁSADNĚ PROTI VZNIKU NP KŘIVOKLÁTSKO.
.
.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.10.2022 09:47 Reaguje na Bořivoj Holínek
Když myslíte . Já LČR nevěřím ani dobrý de, je třeba se podívat není-li noc. Pokud to zdevastují, tak bude trvat 200let náprava. No jo, no.
Odpovědět
Bořivoj Holínek

Bořivoj Holínek

15.10.2022 10:22 Reaguje na Slavomil Vinkler
Já českým LESŮM věřím !
Nevěřím však (až na výjímky) generálním ředitelům, kteří byli v čele s.p. Lesy ČR. Tímto směrem je třeba upřít zvýšenou pozornost ze strany kompetentních členů vlády!!

Mé věcné připomínky k zřízení NP Křivoklátsko jsem před časem poslal - dnes již bývalé - ministryni ŽP pí Hubáčkové, která potvrdila jejich přijetí s konstatováním, že "NP Křivoklátsko zatím není na programu dne". Chci věřit, že je svému nástupci na ministerstvu předala?!
.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.10.2022 16:27 Reaguje na Slavomil Vinkler
Věřit jim nemusíte. Na druhou stranu tam státní lesy hospodaří již od roku 1929 ( tedy pomalu sto let) a nic zdevastované není. Naopak je to tak zachovalé, že se to zalíbilo ochranářům. Jak dlouhá je zatím ta ochranářská péče o NP a jak to v mnohých NP vypadá nyní?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.10.2022 13:54 Reaguje na Bořivoj Holínek
Tady je Trautenberkovo a ODS přebírající komunistické manýry jsou opravdu složité argumenty :-)
Odpovědět
Bořivoj Holínek

Bořivoj Holínek

15.10.2022 15:01 Reaguje na Jaroslav Řezáč

... co to tu zase brečíte ?! :(
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.10.2022 11:06
Jen zopakuji svůj názor, že rovněž jsem pro zachování současného stavu, snad jen s důrazem na péči ve vybraných územích. Co se týká Soutoku, je to mozaika disturbancí, na nichž jsou postupně všechna stadia lesa. A pokud v oblasi žijí plaché ikony, je vidět, že lidská činnost dokáže nejen ničit, ale i zvelebovat, kultivovat. V mlazinách je jiné společenství než ve vzrostlém lese, a ani zde není potřeba požárů, aby se ukázala síla přírody a preference jednotlivých druhů k různým (bezpečnějším) typům porostů.
Odpovědět
Bořivoj Holínek

Bořivoj Holínek

15.10.2022 11:10 Reaguje na Karel Zvářal

Na moravskou lokalitu SOUTOK a její funkci mám stejný názor.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.10.2022 11:29 Reaguje na Bořivoj Holínek
Vy jste neviděl tu "péči". Nevadí mi těžba ale vadí mě, když v rezervaci nebo těsně vedle kdy jsou ladoňky, sněženky česneky a další jarní aspekt květeny tak LČR vyfrézují vytěženou plochu a pak udržují černý úhor mezi sazenicemi chemicky.
Odpovědět
Bořivoj Holínek

Bořivoj Holínek

15.10.2022 11:37 Reaguje na Slavomil Vinkler
Odpověď na Vaši reakci najdete v mém předchozím komentáři 👇

"Nevěřím však (až na výjímky) generálním ředitelům, kteří byli v čele s.p. Lesy ČR. Tímto směrem je třeba upřít zvýšenou pozornost ze strany kompetentních členů vlády!!"
.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.10.2022 11:45 Reaguje na Slavomil Vinkler
Já když chodím po lese, také zašlápnu spoustu mravenců, pavouků, brouků a jiné drobné havěti. S takovými ztrátami je ekosystém schopen se vypořádat, a to rychleji, než s opěvovaným požárem. Mě vždy zajímá výsledek, byť ta cesta není pokaždé "eko". A jestli navrhnete levnější a šetrnější alternativu výsadby, odměna Vás nemine.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.10.2022 12:25 Reaguje na Karel Zvářal
Levnější asi ne, ale šetrnější jsou, staré způsoby výsadby lesa tak jak byly vyzkoušené generacemi fořtů a fungovaly desítky, stovku let. Moderní metody patří na komerční plantáže.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.10.2022 12:52 Reaguje na Slavomil Vinkler
Před týdnem jsem byl v luhu - hukot "kombajnu", který připravoval mýtinu po těžbě. V tom lese je taková denzita šplhavců jako málokde jinde - a to díky mravencům, kteří žijí na všech ozeleněných plochách lesa.

Včera čistím boudy - hukot kombajnu, harvestor těžil mlazinu SM, zřejmě preventivní politika... Ten samý kombajn probíral v zimě vzrostlejší laťák - naprosto čistá práce! Větve pod koly zatlačil do hrabanky, takže to lehce snižuje průchodnost, ale projít se dá. Jiné to bylo, když tyto kmeny tahaly koně nebo i traktory a zůstavaly za nimi vyryté mělčí či hlubší koleje. Takže tu těžkou mechanizaci nezatracuji, má své výhody, byť ta "umrtvená" paseka vypadá jak zorané pole, svůj protivýmladkový a protiplevelný efekt to má. Jsou mnohem horší věci v naší krajině, které čekají na změnu. Ten les hodnotím jako celkem fungující ekosystém.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.10.2022 13:42 Reaguje na Karel Zvářal
Já ale přece brojím proti frézování a chemickém odplevelování. A ne proti těžbě, zejména po malých plochách. Vždyť to píšu.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.10.2022 14:13 Reaguje na Slavomil Vinkler
Rozumím, vzal jsem to "an blok":-) Na malých plochách (mi) to nevadí.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.10.2022 15:04 Reaguje na Karel Zvářal
V NP, CHKO a PR mi to ale vadí neobyčejně.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.10.2022 15:20 Reaguje na Slavomil Vinkler
Žádnou drámu u Soutoku nevidím, určitě se nefrézuje v Ranšpurku, a na jiných místech je spousta výstavků. Koukněte na CHKO u sousedů, jak tam se hospodaří (Jakubov). Rakušáci v pidiluhu také hospodaří.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.10.2022 16:43 Reaguje na Slavomil Vinkler
No a v NPR ani v PR se nic takového neděje. Máte snad zprávy, že je to běžný postup i tam?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.10.2022 16:18
Jestli má park chránit rozsáhlý komplex převážně listnatého lesa nižších poloh s velkým podílem přirozených či lidskou činností málo ovlivněných ekosystémů, tak jsem jednoznačně pro zřízení NP Křivoklátsko. V rámci CHKO je zřejmě požadavek na šetrnější lesní hospodaření - bližší přírodě - v téhle části Křivoklátska nevymahatelný.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.10.2022 16:41 Reaguje na Majka Kletečková
Státní lesy tam hospodaří již pomalu sto let a pořád jde o zachovalé lesy. Dokonce o tak zachovalé, že se zalíbily i ochranářům. Za jak dlouho ta ochrana zdevastuje tyto lesy tak, že místo lesů (kvůli kterým by se NP měl vyhlašovat) se ochranář začne rozplývat nad silou přírodních procesů na hrobě těch současných, zachovalých.?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.10.2022 18:57 Reaguje na Jarek Schindler
Podívejte se na hospodaření lesů na Soutoku. https://mapy.cz/turisticka?q=Soutok%20Moravy%20a%20Dyje&source=base&id=1903816&ds=1&x=16.9591244&y=48.6517166&z=13&base=ophoto
Samá paseka. Ovšem bezzásahovost ty lesy zničí jinak, ale taky. Je nutno v NP hospodařit metodami starých fořtů.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.10.2022 19:58 Reaguje na Slavomil Vinkler
Děkuji, to jste mi votevřel voči!-) Ti orli, luňáci, káně, jestřábi a rarozi hnízdí na těch pasekách, jiný les tam k vidění není...
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

17.10.2022 21:34 Reaguje na Slavomil Vinkler
Celkem by mě zajímalo to "hospodaření metodami starých fořtů" Můžete ty metody popsat, specifikovat? Mě ten Soutok říká pouze to, že tamní lesy dospěly věkem do stádia obnovy a tak se začaly obnovovat. Jen ti staří fořtové tenkrát neměli problém vykácet naráz desítky hektarů. Dnes můžete vykácet umyslnou těžbou hektarovou paseku. Vyjímka povoluje hektary dva a potom se musí čekat na zajištění kultůry na té pasece. Teprve potom je možné přidat další těžbu. Jo a nezapomeňte na schnoucí jasan.
Odpovědět
Bořivoj Holínek

Bořivoj Holínek

15.10.2022 19:14 Reaguje na Majka Kletečková

Paní Kletečková, v tomto případě s Vámi souhlasit nemohu ...

Jak v mém prvním příspěvku uvádím, do OBALU "Ochrana přírody a ekosystému" jsou zabaleny ryze osobní zájmy!
Snadno byste se o tom přesvědčila, pokud by ministr ŽP do vedení NP navrhl jinou osobu/osoby, než ty, které nyní přesvědčují veřejnost o nutnosti zřízení NP Křivoklátsko. V tu chvíli by z nich byli největší ...
Odpovědět
Bořivoj Holínek

Bořivoj Holínek

18.10.2022 12:25 Reaguje na Bořivoj Holínek

Doufám, že Petr Hladík do příp. schvalovacího procesu ve věci NP již zasahovat nebude :(
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist