https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-bude-mit-vice-penez-z-poplatku-za-tezbu-hnedeho-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát bude mít více peněz z poplatků za těžbu hnědého uhlí

11.3.2016 10:29 | PRAHA (ČTK)
Stát bude dostávat stamiliony korun ročně navíc díky zvýšení podílu z poplatků za těžbu hnědého uhlí. Zmenší se tím podíl obcí, které ale mají mít vyšší příjmy ze zvýšení úhrady za vytěžené nerosty.
Stát bude dostávat stamiliony korun ročně navíc díky zvýšení podílu z poplatků za těžbu hnědého uhlí. Zmenší se tím podíl obcí, které ale mají mít vyšší příjmy ze zvýšení úhrady za vytěžené nerosty.
Foto | MAKY.OREL / Wikimedia Commons
Stát bude dostávat stamiliony korun ročně navíc díky zvýšení podílu z poplatků za těžbu hnědého uhlí. Zmenší se tím podíl obcí, které ale mají mít vyšší příjmy ze zvýšení úhrady za vytěžené nerosty. Počítá s tím novela horního zákona, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman.
 

Hlavním cílem novely je zvýšení podílu státu plynoucího z poplatků za povrchovou těžbu hnědého uhlí na úkor obcí. Podíl státu novela zvyšuje na 67 procent, zatímco podíl obcí snižuje z nynějších 75 procent na 33 procent. Obce by ale měly mít větší příjem kvůli zvýšení úhrady z dobývacích prostor s povolenou těžbou na 1000 korun za jeden hektar za rok.

Změna v poplatcích má přinést do státní pokladny o 427 milionů korun více než v roce 2013. Na příjmy rozpočtů obcí má mít podle vlády díky zvýšení plateb neutrální dopad. Obce by tak mohly získat ročně místo 14 milionů korun až 100 milionů korun.

Poplatek za vytěžené nerosty nebude nadále stanoven zákonem, ale vládním nařízením. Poplatek se vypočítá jako součin množství vytěženého nerostu a sazby pro jednotlivé druhy nerostů. Podle ministerstva průmyslu je důvodem změny mimo jiné možnost pružné reakce na aktuální ekonomickou situaci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

11.3.2016 11:30
Hlava nebere, kotlíkové dotace převážně a pouze na kotle, které budou spalovat převážně hnědé uhlí, tj. pomalu nejdražší surovinu, jejíž výroba, těžba i likvidace odpadu po spálení má obrovský a dlouhodobý vliv na krajinu, prašnost energie apod., nebo peletky jejíchž výroba je nemlich stejně drahá, a palivové dřevo, které si občan vytěží ve svých zahradách, lesích, apod. za pomalu nulové náklady, odstraní z přírody nekvalitní, nemocné a napadené stromy a pomůže krajině, tak to bude hnít na hromadách??? Co to je za ekologii a to už nemluvím o ekonomice. To zaslouží alespoň tři ropáky roku.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist