https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/statni-komise-rusko-ma-kapacitu-pro-ulozeni-nejmene-4-6-miliardy-tun-co2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státní komise: Rusko má kapacitu pro uložení nejméně 4,6 miliardy tun CO2

29.8.2023 00:52 | MOSKVA (ČTK)
Rusko je pátým největším emitentem oxidu uhličitého na světě a čelí kritice za pomalé provádění iniciativ souvisejících se změnou klimatu.
Rusko je pátým největším emitentem oxidu uhličitého na světě a čelí kritice za pomalé provádění iniciativ souvisejících se změnou klimatu.
Foto | Ninara / Flickr.com
Rusko má kapacitu pro uložení nejméně 4,6 miliardy tun oxidu uhličitého, řekl šéf ruské státní komise pro nerostné suroviny Igor Špurov. Je to podle něj dostatečné množství pro pokrytí domácí potřeby i některých objemů z jiných zemí. Informovala o tom agentura Interfax. Rusko je pátým největším emitentem oxidu uhličitého na světě. Čelí kritice za pomalé provádění iniciativ souvisejících se změnou klimatu, připomíná agentura Reuters.
 

"Jedná se o obrovské množství, které nám umožní pokrýt nejen naše vlastní emise CO2, ale také pomoci našim partnerským zemím využívat naše zdroje pro komerční účely, včetně našich asijských partnerů," uvedl Špurov.

Pařížská dohoda z roku 2015 určila přijatelný nárůst průměrné globální teploty na 1,5 stupně v porovnání s hodnotami před průmyslovou revolucí. Podepsalo ji 197 zemích včetně Ruska. Termín pro klimatickou neutralitu byl stanoven na rok 2050. Klimatická neutralita znamená nevypouštět do ovzduší více skleníkových plynů, jako oxid uhličitý, metan nebo oxid dusný, než dokáže planeta v lesích a oceánech absorbovat a zamezit tak silnější změně klimatu.

I přes závazky velkého snížení emisí bude podle mnoha vědců ke splnění cíle zapotřebí technologií na odstraňování uhlíku z atmosféry. Země budou muset do roku 2025 odstranit z atmosféry miliardu tun oxidu uhličitého, aby tohoto cíle dosáhly, a poté více než jednu miliardu tun ročně, uvádí zpráva Koalice za negativní emise (CNE) a poradenské společnosti McKinsey z roku 2021.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

29.8.2023 14:14
To nějak velmi nesedí! Globální emise CO2 jsou ročně 40 miliard tun a my se tu zalamujeme s 1 miliardou. Toto má být nějaká propaganda CCS?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2023 08:54 Reaguje na Jiří Svoboda
Nikdo se nijak nezalamuje. Jenom se plánuje odstraňovat CO2 a zároveň razantně snižovat jeho emise. Což by mělo vést k té neutralitě v roce 2050.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

30.8.2023 11:01 Reaguje na Pavel Hanzl
"Což by mělo vést k té neutralitě v roce 2050."

Ještě že používáte podmiňovací způsob.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2023 08:58
Takové prohlášení Rusi vytváří asi velmi rádi, já si ale myslím, že jim vůbec nedochází, jak si z nich dělá srandu celý svět. Nedávno se mohutně prsili, jak vyšlou sondy na Venuši a že je to jako "jejich" planeta a podobné bláboly. S veleúspěšným lunopádem tyhle kecy utichly, ale myslí si to pořád.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2023 09:01
Já nějak nechápu, co v jak článku je napsané. Jak chtějí ukládat CO2? To budou sázet stromy, nebo stavět stanice CCS, nebo budou neprodaný plyn tlačit zpátky do země? Nebo co? A proč to dávno nedělají?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist