https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-eu-miri-ke-shode-na-dani-pro-elektrarny-a-ropne-firmy-i-usporach-elektriny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy EU míří ke shodě na dani pro elektrárny a ropné firmy i úsporách elektřiny

30.9.2022 01:17 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státy Evropské unie se v pátek patrně shodnou na balíku krizových opatření proti dopadům vysokých cen energií. Ministři energetiky schválí maximální hranici příjmů elektráren a producentů fosilních paliv stejně jako povinné úspory elektřiny. Novinářům to sdělil dobře informovaný unijní činitel. Debata o cenovém stropu pro plyn podle něj patrně nepřinese okamžitou shodu, Evropská komise však příští týden předloží podrobnější návrh dalšího postupu. Eurokomisařka Kadri Simsonová vyzvala k zastropování cen plynu z Ruska, které však zatím nemá většinovou podporu a zástupci vlád o něm v pátek rozhodovat nebudou.
 

Při již druhé mimořádné schůzce svolané během září českým předsednictvím budou mít unijní ministři na stole sérii opatření, která mají pomoci zejména domácnostem a firmám čelícím problémům kvůli rekordně drahým energiím. Čeští diplomaté vyjednávali s ostatními státy EU úpravy původního návrhu Evropské komise, v němž chtěla řada zemí zohlednit vlastní požadavky.

"Chtěli jsme si být jisti, že opatření, která již členské státy přijaly, jsou s tímto nařízením v souladu," prohlásil zmíněný činitel.

Základní parametry návrhu se však podle něj ani po posledním středečním jednání velvyslanců nezměnily. EU by tedy měla zavést strop na příjmy elektráren používajících levnější zdroje než plyn na 180 eurech (4400 Kč) za megawatthodinu. O část peněz přijdou i producenti fosilních paliv, kteří by měli státům přispět 33 procenty z částky, která bude přesahovat 120 procent jejich průměrných zisků z posledních čtyř let. Podle odhadů komise by tím státy mohly na podporu domácností a firem shromáždit okolo 142 miliard eur.

Výjimky například dávají zemím možnost vyjmout některé dodavatele elektřiny ze systému přerozdělování mimořádných zisků nebo stanovit vyšší příjmový limit pro výrobce, jejichž výdaje přesahují hranici 180 eur za MWh.

Podle diplomatů by takto získané finance měly pokrýt velkou část nákladů na vlastní opatření, která již část zemí včetně Česka začala zavádět.

Další součástí návrhu je povinná pětiprocentní úspora elektřiny, které má každý členský stát dosáhnout v nejvytíženějších hodinách. Ty si mají země stanovit podle svých podmínek a měly by pokrývat nejméně desetinu všeho času od začátku letošního prosince do konce března 2023. Zároveň je ovšem navržená výjimka, podle níž mohou země zvolit jiný klíč, pokud s ním dosáhnou stejných úspor jako při aplikování základních parametrů

Ministry čeká rovněž diskuse o možnostech zastropování cen plynu, které žádá většina zemí včetně Francie, Itálie či Polska."Ty státy jsou čím dál neklidnější z toho, že komise nereaguje a nejsou vidět žádné konkrétní návrhy," prohlásil zmíněný zdroj, podle něhož lze očekávat o zastropování cen plynu zásadní debatu.

Německo, Nizozemsko a severské státy jsou dlouhodobě proti tomuto nápadu, neboť se obávají možného omezení dodávek zkapalněného plynu, který má nahradit výpadky plynu z Ruska. Komise ve středu uvedla, že stanovení maximálních cen plynu bude velmi složité a bude vyžadovat doprovodné kroky včetně vyčlenění balíku peněz na zajištění dodávek.

Brusel nicméně naléhá na cenový strop týkající se výhradně ruského plynu. "Jsem pevně přesvědčena, že potřebujeme zastropovat ceny veškerého dovozu plynu z Ruska, a to na úrovni, při níž pro ně bude stále zajímavé vyvážet do Evropy," prohlásila komisařka pro energetiku Kadri Simsonová, která v pátek bude o tomto kroku přesvědčovat ministry. Řada zemí, které jsou i přes pokles dodávek stále na ruském plynu závislé, však tento nápad nepodporuje a diplomaté rychlou shodu neočekávají.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (83)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.9.2022 07:30
Do této situace se EU nikdy neměla dostat. Inflace láme rekordy ,ČR míří ke 20% , Německo má nejvyšší inflaci od r. 1950 , 10.2% i se slavným eurem.

Včera v TV jakýsi nebožák ukazoval jak mu zvedli zálohy ze 4.300 Kč na 22 tis. Kč a byl nadšený starými kamny , které sehnal a může topit v baráku dřevem.

Navonění panáci v Bruselu vystavují na odiv pekelné pracovní tempo s nímž pořádají porady, schůzky, setkání a připravují summity.
Národní vlády se snaží zalátat ty nejhorší dopady cen energií na obyvatelstvo, přestože dobře vědí, že národní rozpočty beznadějně předlužují , ekomagoři jásají nad tím, že žádný ruský plyn už neuvidíme ,předsedkyně Sněmovny ČR doporučuje lidem nosit doma svetry a otužovat se , apod.

Snad se všichni shodneme se slovy klasika "doba vymknutá z kloubů šílí".

Přitom existuje jeden jediný viník současného stavu - iluzorní představa, že odklon od fosilu je možný v řádech roků a trn z paty vytrhne společnosti OZE , správněji anglicky tzv. přerušované zdoje.

Nastalo přesně to, na co poukazoval profesor Václav Smil , rozpor mezi vizemi zelených utopistů a realitou fosilní společnosti.

Mastné účty za energie i sociální otřesy ,destabilizovanou společnost musíme připočíst k tíži politických elit, které své voliče-občany absolutně zklamaly a teď se tváří , jako že se nic neděje.

Jsem doslova zhnusen tím, že odpovědní top politici ani slůvkem nepřiznali, že hrubě pochybili a odmítají vyvodit jakoukoli osobní nebo kolektivní odpovědnost.
Jediná správná odpověď lidu je zbavit se jich , a to co nejdříve a to jakýmkoli způsobem. Čím dříve , tím lépe.

Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.9.2022 08:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.9.2022 08:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, nepřipadáte si jak ta postava od J. Haška: ... Na Bělehrad!-) Tady to chce opravdu klid, sledujme situaci s nadhledem, jak si pomazaní s navařeným průšvihem poradí.

Snad si nemyslíte, že někdo z těch panáků bude proti. To mi připomíná scénku s M. Štěpánem, jak kdosi zvedl ruku - a on hned: Zjistěte mi, co je to za blba. co hlasoval proti...

Prostě doba se změnila, ale lidé zůstali stejní. Držet ústa a krok, co velení navrhne, jednomyslně schválíme. Koukal jsem na sjezd jedné partaje od sousedů, a přišlo mi to jak přes kopírák někdy z minulého století. Disciplína a pořádek musí bejt, kam bychom bez ní došli!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 08:40 Reaguje na Karel Zvářal
Stačí se podívat na události postupně, bez emocí a čistě realisticky:
Putin už loni touhle dobou škrtil plyn a vyhnal tak cenu, v únoru napadl Ukrajinu a škrtil až zaškrtil úplně.
Tím vytvořil největší energetickou krizi historii se záměrem Evropu totálně odrovnat (dle vlastních slov).
Takže cena je pořád zcela šílená, státy to stropují a dotují co to jde, některé firmy bojují o přežití.
Mezitím Evropané posháněla plyn co se kde dalo, za peníze v Praze dům. Jenže úzké místo jsou LNG terminály.
Teď spustili ten Holandský, do konce roku mají jet dva Německé.
Toť současný stav, cena se mírně snižuje, ale pořád je 10x vyšší, než normálně.
A jaký vývoj teda můžeme očekávat?
Pokud terminály pojedou, dle prognóz klesne cena už v lednu pod 100 eur, na jaře by se měla postupně vracet na předválečnou úroveň řádově 20 - 30 eur.
A co máme dělat my?
Především nezmatkovat, neshazovat vládu, prostě se nechovat jak debilové. Max šetřit s energiemi a kdo má možnost, hledat alternativu aspoň na rok
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.9.2022 09:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Já se řídím radami paní poslankyně. Nám, co bačujeme pod širákem v mrazivých nocích, připadá pokojových dvacet jako Havaj:-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.9.2022 11:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Pamatujete si na ty hesla?: Překonej sám sebe a vytrvej! Nesvítí někde zbytečně? Tento vagón uhlí
z mimořádné směny na pomoc Praze! atd? Tak dneska
to jsou: Dva svetry porazí Putina! Ve školách
nevětrat! Sice zničíme zdraví dětem, ale ušetříme
plyn. Na pracovišti netopit, a pak brečet, že je
velká nemocnost. Nezdá se vám, že se vracíme zpět?
Jste optimista, že je to na rok, protože pro
mnohé to je konečná a nebo to tak budou mít už
nastálo. Já taky občas přespím ve sněhu, ale pak
se těším zase domů do tepla. Na 18 a méně se asi
těšit moc nebudu a s chřipkou jsem rád za krb
a teplo v pokoji 24 stupňů . Nemocní lidé při
nízkých teplotách prochladnou a budou to mít brzo
za sebou(ne nemoc, ale život)! Nikomu nic zlého
nepřeji, ale chytráky jako vy přesvědčí pouze
osobní zkušenost a vlastní nemoc. Staral jsem se
o oba nemocné rodiče, topil jsem na 25 stupňů
a bylo jim často zima i v létě. Takové nemocné
zkuste přesvědčit, že za rok bude lépe, ale
toho se už nemusejí ani díky spoření dožít.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 11:25 Reaguje na Břetislav Machaček
Ty plky a kdákance...ach jo...vy jste zase nepochopil vůbec nic, že?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.9.2022 12:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, můžete nám uvést zdroje těch vašich prognóz ???
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 12:49 Reaguje na Jaroslav Studnička
Podívejte se do jakýchkoliv webů zabývajících se ekonomikou.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.9.2022 13:28 Reaguje na Pavel Hanzl
No, právě že jsem nic takového nenašel.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 08:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vaše litanie jsou stále stejné a hlavně máte zcela mylnou představu o příčině těchto potíží.
Potom i to řešení je nesmyslné.
Zkuste ale domyslet situaci, kdy se my (nebo celá Evropa) zbaví současných politiků. Co nastane potom?
Plynu nepřibude, krize se nezmírní.
Potom si teda zvolí ty správné, kteří to skutečně vyřeší. Kdo to má být a jaké kroky má udělat?
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

30.9.2022 08:48 Reaguje na Pavel Hanzl
1*
Politici se chovají jako jejich voliči a lepší to nebude, jenom horší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 09:08 Reaguje na Michal Uhrovič
Bohužel, u nás to tak není.
Vláda se chová zodpovědně, shání velmi úspěšně plyn, kde to jde, stropuje ceny, vytváří sociální tarif i jiné sociálky a snaží se pomoci, kde je to nejnutnější. Tím se krize tlumí a očekává se postupné zklidnění.
Lidé v hojné míře proti ní protestují, chtějí ji shodit a dát tam toho, kdo obnoví závislost na Rusku. Tj. vrátit se do stavu, kdy krize nastala.
Tohle bychom už nepřežili tutově, nejen ekonomicky.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

30.9.2022 09:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Ten rozpočet moc zodpovědný není a úsporný tarif pro všechny taky ne.
Sousedi u nás obci s velkým bazénem u vlastního domu v turistické oblasti a bytem v Praze jsou jistě spokojeni, že jim zůstane velká rezerva na to, aby mohli zase v létě na Bali. A ten chudák, co o něm píše pan Vinkler může jít tak jedině s pláčem demonstrovat, nic jinému mu nezbyde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 10:01 Reaguje na Michal Uhrovič
Hovořilo se o limitu, ale nevím, jak to dopadlo. Ale absolutní spravedlnost nikdy být nemůže a hlavně, my nemáme knstruktivní opozici, která by udělala svůj výpočet a navrhla jiné a lepší řešení. Takže musíme věřit tomu, že to navrhli optimálně.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

30.9.2022 10:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Nedopadlo. Tato vláda je možné lepší než předchozí, ale určitě dobře nepracuje
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 10:47 Reaguje na Michal Uhrovič
Důkaz? Navrhl někdo něco lepšího?
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

30.9.2022 10:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Bohužel ne. Čekáme, až to za nás zase někdo vyřeší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 11:28 Reaguje na Michal Uhrovič
Jistě, od toho máme politiky, které jsme si sami zvolili a tím jim dali na to řešení mandát.
A my?
Musíme šetřit dle možnosti každého a hlavně dávat najevo vládě důvěru, nesnažit se ji podrazit. To by se nám totiž kuevsky vymstilo.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.9.2022 12:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, to že vy máte hlavu zastrčenou až někde u současné vlády neznamená, že to bude mít každý další občan ČR.
Takové komunistické manýry si strčte kamsi!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 12:51 Reaguje na Jaroslav Studnička
Podporovat ve válce vlastní vládu není žádný komunistický manýr, trubo, ale normální jednání myslícího občana.
To vám do clusteru v Petrohradě nenahráli, že?
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.9.2022 13:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak jaktože jste nepodporoval Babiša, to byla taky česká vláda.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 13:42 Reaguje na Jarka O.
Babiš byl gauner a tunelář a jeho jednání v covidové krizi bylo silně tragické. Pokud někdo krade i v tak kritické situaci, tak nemá v politice odělat, má bručet. On je psychopat, ne politik.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.9.2022 13:39 Reaguje na Pavel Hanzl
ČR je ve válečném stavu???
Vždyť od konce června není již ani nouzový stav.
Klystýre, klidněte hormón. Vláda si nemůže ani za této situace dělat co se jí zachce.
Pořád tu máme demokracii a nejsme ve vašem bolševickém Rusku!

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 13:46 Reaguje na Jaroslav Studnička
Rusko vede proti nám energetickou válku, to nepochopí jen Vinkler a vy.
Pokud jsme brali všechen plyn od nich a oni nám to zarazili natvrdo, je to útok na podstatu ekonomiky. Putin nám taky slíbil, že nám vyrazí zuby.
Samozřejmě se tu nevraždí, ale je to hlavně tím, že naše vláda se chová velmi rozumně a maká na tom, aby dopad byl co nejmenší. A daří se to, planu je dost.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.9.2022 14:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy byste se měl na pád dní třeba k tomu Chersonu podívat, abyste si ujasnil jak vypadá vlastně válka.

Ale možná vám to jen dělá dobře, ten pocit, jak vlastně doma v obejváku u compu bojujete za lepší svět:-))).

Geroj Pavka:-)
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.9.2022 16:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Aha, tak že již nemluvíte o válce :-))).
Energetická krize, po vašem "válka" nikomu nenařizuje, aby bezmezně podporoval současnou vládu a nedovolil si kritizovat její chybné kroky.

Takže si vaše totalitní manýry schovejte pro hlupáky vašeho ražení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 17:10 Reaguje na Jaroslav Studnička
Samozřejmě je přímo potřeba kritizovat vládu za chybné kroky, což se děje mírou nebývalou. Jenže to musí být kritika konstruktivní, která nabízí jiné a lepší řešení. A naše opozice nanabízí NIC, jen destrukci.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.9.2022 17:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Aha, tak že už neplatí to, co jste ještě před pár příspěvky tvrdil, klasika Hanzl.

Naše opozice navrhovala zastropování cen elektřiny již před nějakou dobou. To současná vláda v té době kritizovala za populismus a kde jste teď, že "experte"?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 20:05 Reaguje na Jaroslav Studnička
To zastropování navrhovali jen jako ryzí populismus v době, kdy to nebylo vůbec potřeba a vůbec to nemysleli vážně a hlavně netušili, jak by se to mělo dělat, natož proč.
A když to vláda v nouzi skutečně udělala, hyenizují ji dál. Ale nic nenabízí.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.9.2022 21:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to je pouze vaše mylná dojmologie.
Zastropování bylo navrhováno v době, kdy experti dávno volali po nutném zásahu proti narůstajícím cenám energií.

Ale jaké pochopení čekat u Hanzla, který netuší elementární zákonitosti energetiky natož třeba fungování burzy, viz jeho chybka mezi spotem a base load :-)))
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.9.2022 14:23 Reaguje na Jaroslav Studnička
Rusko je moc rudé, Hanzl má raději hnědou barvu:-)))
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.9.2022 16:11 Reaguje na Svatá Prostoto
To máte pravdu, hlavně pokud jí nemá moc v plínách :-)))
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

30.9.2022 14:36 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy nechápete, že Putin válčí za pomocí energií s evropou, protože evpropa nepřístoupila na jeho hru, jako v r. 2014?
Že evropa je tragická a nechala se po vzoru Německa uvrhnout do závislosti na ruských energiích, to je věc druhá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 15:32 Reaguje na Michal Uhrovič
Puťka to navlíkl velmi chytře a on umí čekat. Je mu jasné, že když bude dodávat trvale pod cenou, podaří se mu trh ovládnout. To je tržní zákon kapitalismu a musí mít politický korektiv. Což je problém, protože kšeftaři vždy nejvíc piští, když jim politici kecají do kšeftů.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.9.2022 16:20 Reaguje na Michal Uhrovič
Tak že by bylo vhodné mluvit v jasných formulacích, nikoliv blábolech, které předvádí "expert" Hanzl.

Současná energetická krize nebo "válka" je v podstatě extrémní varianta jinak standardně probíhající obchodní "války". Nic z čeho by se měl český občan chovat dle Hanzlových požadavků, tedy bezmezné podpory vlády.

Stejně tak jako se v době covidové krize a nouzového stavu chovala bývalá opozice a část občanů ČR, tak je zcela přirozené, aby se tak dělo i v současnosti.

Chce to zachovat objektivní nadhled a demokratické principy!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 17:13 Reaguje na Jaroslav Studnička
Samozřejmě, nic jiného neděláme. V covidu NIKDO vládu neshazoval, nevyvolávala se nedůvěra, vláda byla kritizována za zcela diletantské a někdy i snad kriminální jednání.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.9.2022 17:51 Reaguje na Pavel Hanzl
A v roce 2021 hlasování o nedůvěře nebylo :-)?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 20:07 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nevzpomínám si, to byly asi ty regulérní volby.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.9.2022 21:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to jste nepřekvapil...

https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_hlasov%C3%A1n%C3%AD_o_d%C5%AFv%C4%9B%C5%99e_vl%C3%A1d%C4%9B_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky#Poslaneck%C3%A1_sn%C4%9Bmovna_P%C4%8CR,_8._volebn%C3%AD_obdob%C3%AD_2017%E2%80%932021
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.10.2022 07:28 Reaguje na Jaroslav Studnička
No to jste mě překvapil, sorry jako. Asi jsem to tehdy zaznamenal, ale ta kobliha.....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.9.2022 14:11 Reaguje na Pavel Hanzl
"Hovořilo se o ..., ale nevím, jak to dopadlo." ... ale i tak do toho kecám a dělám chytrýho.

Hanzlovy diskuzní příspěvky v kostce.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

30.9.2022 08:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ti politici se chovají jako lidi v nějaké vyšší funkci a jako většina lidí kolem vás. Kdyby to OZE najednou začalo fungovat (což se nestane bez dalších technologií aatd.) a nahradilo uhlí, plyn a jádro, vy uznáte chybu, všem se omluvíte a budete OZE propagovat?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 09:09 Reaguje na Michal Uhrovič
V žádném případě, Vinkler má koblihu naopak a to je nevratné.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.9.2022 11:10 Reaguje na Michal Uhrovič
Na rozdíl od jiných umím chybu přiznat. A dokonce veřejně + vyvodit z toho osobní důsledky.

Což politikům v Bruselu (a nejen tam) absolutně schází.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 11:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
Toho jsem si nevšiml a pořád nevím, jaké vážné chyby ti bruselští politici udělali.
Němčouři přiznali, že věřit té zrůdě z Kremlu byla chyba, ale snaží se na maximum to odčinit.
Ne tak kritici, kteří pořád jen hyenizují, špiní, podrážejí a lžou, nic pozitivního jsem u nich nezaznamenal.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

30.9.2022 14:40 Reaguje na Pavel Hanzl
To Vinklerovic přiznání chyb jsme tu už viděli mnohokrát. :D I přes to, že mu někdo ty jeho chujoviny opraví, je opakuje stále a stále dokola. :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 15:33 Reaguje na Petr Eliáš
On má prostě v koblize blok, který ji drží trvale naopak.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

30.9.2022 14:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je to několikrát ověření fakt, že politici z Bruselu si myslí, že jsou nejlepší na světě a jejich návrhy a úvahy jsou nejlepší.
Svou chybu neuznávají nikdy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 17:14 Reaguje na Michal Uhrovič
Zkuste dát nějaký příklad.
Odpovědět

Viktor Šedivý

30.9.2022 10:38
Takže neřešíme příčiny, ale vymýšlíme nové technologie zametání pod koberec, lakování na růžovo, maskování kostlivců ve skříních a lhaní do kapsy.

A občan ve volbách nedá hlas tomu, kdo (aspoň) slibuje, že se bude snažit v té sebevražedné politice nepokračovat, ale tomu, kdo slíbí, že sice bude draho a ještě dráž, ale budou i nějaké "dotace".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 10:50 Reaguje na Viktor Šedivý
Omyl. Řešíme příčinu. Tou je zablokování ruského plynu do Evropy.
Sháníme ho úplně všude, budujeme terminály atd., ale ono to trvá.
A přechodné období je potřeba přežít s minimálními ztrátami a o to se všichni snaží.
Znáte lepší postup? Naše politická opozice nikoliv.
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.9.2022 10:44
Tak se nám ten gryndýl konecně krásně rozjel ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 10:51 Reaguje na Jarka O.
Co to má proboha společného s nějakým grýndýlem?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.9.2022 11:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, vám se vaše štěky jak bude krásně bez ruského plynu splní. A snad konečně budete šťastný.

Já mám jiný názor - skokově se bez ruských paliv obejdeme pouze za cenu obrovských zrát, ekonomických ,sociálních i společenských.
A to jsem si skutečně nepřál. EU si prostě pod sebou podřezala větev a teď už jenom padá. To bude náraz !
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.9.2022 11:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
1**
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 11:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Asi jste zaspal, ale k nám už ruský plyn nejde od jara (do Německa šlo asi 8%, ale už měsíc nic) a nemám pocit, že bychom nějak prudce strádali.
Ty ztráty velké skutečně jsou, ale zase žádná tragédie, HDP mírně stoupá a inflace se zastavila.
Cena šla na 186 eur, v lednu se očekává pod 100 eur.
Vůbec netuším o jaké větvi pořád melete, o žádných soc. a společ. ztrátách taky ne.

Spíš vidím pozitivum ve velké solidaritě EU (zvláště nám pomohla až fatálně) a ve schopnosti táhnout za stejný provaz. To posiluje integraci a ještě to proměnit ve přistoupení k euru....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.9.2022 12:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Zase lžete!
Vždy, pokud byl v provozu NS I, tak i k nám proudil ruský plyn.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 12:53 Reaguje na Jaroslav Studnička
Asi 20% celkového objemu do Němec. Kolik posílali k nám netuším, dejme tomu, že tu poctivou pětinu. A kde jsme vzali ty další tři pětiny, když dodávky jsou řekněme na 80%?
A dnes? Od začátku září nešlo ani ťok.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.9.2022 13:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, pokud jste si nevšiml, tak já jsem pouze reagoval na váš lživý komentář.

Tak tu nezkoušejte nabalovat další vaše dojmologie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 15:36 Reaguje na Jaroslav Studnička
Napsal jste: Vždy, pokud byl v provozu NS I, tak i k nám proudil ruský plyn.
To by chtělo dokázat, včetně objemu. A pak se můžeme bavit o tom, kde bererme ten zbytek, to je pořád ta stejná otázka, kterou jsem ziodpověděl už asi stokrát, ale nic....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.9.2022 16:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, na vaše úhybné manévry opravdu nebudu reagovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 17:16 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tak napište přímo: Kde ČR bere plyn pro svůj průmysl, když z Ruska nic nejde?
Kurnik šopa, co zase považujete za "úhybný manévr"?? Víte vůbec, co to slovo znamená??
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.9.2022 17:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, pokud jste si nevšiml, tak já jsem pouze reagoval na váš lživý komentář.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 20:00 Reaguje na Jaroslav Studnička
To je od vás hezké.
Kde ČR bere plyn pro svůj průmysl, když z Ruska nic nejde?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 20:01 Reaguje na Pavel Hanzl
A nepište, že ani tohle nevíte!! To by mě fakt řóchlo....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.9.2022 21:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Chápete psaný text???
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.10.2022 13:59 Reaguje na Jaroslav Studnička
Chápu.
Kde ČR bere plyn pro svůj průmysl, když z Ruska nic nejde?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.9.2022 14:26 Reaguje na Pavel Hanzl
"Kolik posílali k nám netuším, ..."

Tak o tom trumbero něšpekuluj, když to nevíš:-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.9.2022 11:44 Reaguje na Miroslav Vinkler
Plně s vámi souhlasím a ač se doma zimy neobávám
díky záložnímu topení, tak mám obavu o ostatní, co
tu možnost nemají a nebo jsou odkázáni v domovech
důchodců a špitálech na rozhodnutí direkce dožít
ve svetrech pod třemi dekami. Tito lidé kdysi třeba těžili uhlí, aby se jinde hřáli("uhlí z mimořádné
směny pro Prahu od havířů z Ostravy") a dnes mají
mrznout? To je hnus velebnosti, co se děje a hlavně
ty knížecí rady s těmi svetry a nevětráním ve
školách! Nakopat zadky je málo a tak se lidem už
nedivím, že uvažují všelijak, jen aby to odvrátili. Bohužel to vidím stejně jako vy, že vyhnout se už tomu nevyhneme a koho nezabil kovid, tak ho dorazí prochladnutí při obyčejném nachlazení. No a o tom
průmyslu už ani nepíšu, protože pokud už nyní třeba Lanex Bolatice přesouvá část výroby kvůli energiím do Polska, tak nebude prvý a ani poslední. Vyhnat firmy z republiky může pouze osel, nebo kolaborant
s někým, kdo se je bude snažit zlikvidovat a levně koupit. Nastává imperialismus ze strany světového četníka, který bude diktovat ceny LNG a skupovat
za zisky z plynu krachující podniky. Pro ty pak
budou i nízké mimotržní ceny energií, které ale vykompenzují ostatní odběratelé. Celkem dobře je
to vymyšlené, ale nedomyšlené, že mohou lidem
rupnout nervy a protesty budou možná muset
utopit i v krvi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 12:16 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy to máte zase kremelsky naopak.
Plynu je dost, žádné mrznutí v důchodcákách a špitálech a podobné nesmysly skutečně nehrozí. Lidé si stáhnou topení jen kvůli ceně a +23°C je na trenýrky a tričko a to skutečně nemusí mít doma každý.
A je to problém jen této zimy.
ŽádnýLanex do Polska kvůli energiíím neutíká, tam mají krizi ještě horší (kupovali z Ruska uhlí) a je to pitomost celý.
A ten "imperialismus ze starny světového četníka" je úplná kremelská cypovina ďa cyp.
Prostě pořád jen melete blbosti, které vám natlačili do koblihy soudruzi z Kremlu.

Ono je úplně fuk, co nějaký Macháček kdáká na Ekolistu, jenže je to volič a obrovská masa takových hlupáků to může skutečně celé až fatálně podělat, což je Putinova poslední šance.
Porazit nás nemůže, ale můžeme se porazit sami pomocí takovýchto blbů.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.9.2022 14:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Provozovatel plynovodu TurkStream spadající pod ruský Gazprom upozornil, že kvůli sankcím Evropské unie mu byla odebrána licence, což mu brání v provádění údržby a opravy. Hrozí tak odstávka, která může dále prohloubit evropskou energetickou krizi.
=====================================
Pane Hanzle při vší úctě, vaše názory jsou doslova bláznivé a nemusíte osobně urážet diskutující, kteří věci vidí jinak.

Realita je taková, že EU bude bez energie v požadovaném množství, a nedej pánbůh přijít zima běžná v 60. nebo 70.letech .
To už byste se mohl jít oběsit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 16:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Gazprom samozřejmě lže, na opravy svého potrubí na svém území žádnou licenci z EU nepotřebuje.
Prohlubovat krizi se snaží pořád a za každou cenu, Turka zavře taky. Pokud nenechá ani větev do Turecka, tak to chci vidět!!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 16:23 Reaguje na Miroslav Vinkler
Moje názory jsou standardní proevropské, což je mainstream možná 80% Evropanů.
Na ty Macháčkovy kecy prostě nemůžu neodpovědět, názor může mít každý jaký chce.
Ale to, co provádíte taky vy, to je už kolaborace s nepřítelem a ve větším rozsahu to může přímo ohrozit existenci ČR. především proto, že to je Putinova poslední zbraň, kterou proti nám může použít.
Skutečně nechápu, že to někdo nechápe.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

30.9.2022 14:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Za chvíli bude konec. Za chvíli Putler podepíše mírovou smlouvu v nějakém hezkém ukrajinském městě. Volgograd je docela hezký. :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.9.2022 14:33 Reaguje na Petr Eliáš
Já bych s těmi smajlíky šetřil ... kdyby nedej přírodo došlo k útoku na území Ruska, a tím myslím jako fakt to jejich, ne nějaké šaškárny s anexí ... tak by taky mohli mobilizovat opravdu fest a nemuseli by nikoho moc nutit. Oni Rusové jsou v tomto tak trochu cvoci. A to by se pak mohla taky snadno podepisovat kapitulace ... v Kyjevě.

Plus nevěřím tomu, že kdyby šlo fakt o jejich území, tak ty prskavky, minimálně ty taktické, nechají jen tak ve skladech.

Cíl je jasný, osvobození celého území Ukrajiny ... a předání Krymu Tatarům:-))) ... ale dál už to je jednoznačně koledování si o opravdu velký průser.

Hlavně kdyby to Ukrajinci zkusili, tak ze Západu nedostanou už ani náboj do malorážky.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

30.9.2022 14:45 Reaguje na Svatá Prostoto
No, podle toho jak poslední půlrok probíhá třídenní vojenská operace, bych se nějaké kapitulace v Kyjevě nebál. :D

K útokům na ruské území (Krym), ale už došlo. A co se stalo? Prd. Chtělo by to dát těm vořechům pořádně za uši (udělat z Volgogradu druhý Královec), aby si to pro příště rozmysleli. ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 16:25 Reaguje na Petr Eliáš
Jistě. Putin je zoufalý a vymýšlí neskutečné kličky, asi jen pro svoje blbé mužiky, jinak celý svět se řehtá jak stádo koní.
Odpovědět

vladimír šmídl

30.9.2022 17:06
Direktivní nařízení o úspoře jsem zažil jako důsledek legendárního Silvestra 1978. Pracovník, pověřený odpojením části veřejného osvětlení v Nýřanech vyřešil problém tím, že obešel osvětlovací tělesa se vzduchovkou a část rtuťových výbojek vystřílel.Na vlak jsem tedy chodil několik dní potmě, než jsem si vymkl nohu a léčil se doma.
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.9.2022 17:18 Reaguje na vladimír šmídl
:-).1+. A byl to Čech?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 20:11
Tohle dnes u nás probíhá a je to příčinou té krize. Nechápu, kdo to nechápe, snad jen totální kobliha.
"Předpokládejme, že v zimě Putin srazí Německo a Evropu na kolena, odřízne jim plyn, řekněme, že jim přestane dodávat inertní plyny, kovy vzácných zemin. Pšenice a všechno ostatní. Pochopí, kdo je drží pod krkem. Ale jsou to racionální lidé, Západ je racionální místo. Přijdou, budou se kát, řeknou, že vstoupili do vaší situace, ano, opravdu, rozdělme Ukrajinu a začněme žít společně."
https://cz24.news/alexandr-dugin-elity-dosud-nepochopily-ze-to-je-navzdy/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2022 20:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Je tam jen jedna chybka: "začněme žít společně." Co tím asi Dugin myslí? Jen jedno: Rus bude pán a Evropan votrok. Právě proto Ukrajinci bojují přímo o život, protože s Rusy "společně" žili takhle nějaké století a ví, že dnes je to už horší, než smrt.
Odpovědět
ZK

Zan K.

3.10.2022 14:11
Daně, daně, daně. A uvědomuje si někdo z vlády co nastane, když nastane ono zdanění? Velké podniky se klidně přesunou du vhodnějšího zahraničí,(což některé hlavně v Německu už dělají), takže benefity z daní = 0. A ty zbylé menší? Buďto zkrachují hned, a nebo vinou oněch daní později. A když nebudou, nebude ani práce a zaměstnanost. Ergo nebude ani chleba a ani na chleba. A co bude pak, jen Bůhsuď.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist